Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Τα περιουσιακά κριτήρια «πετούν» δικαιούχους εκτός επιδομάτων

 Τα περιουσιακά κριτήρια «πετούν» δικαιούχους εκτός επιδομάτων

 

 Από την 1η Ιανουαρίου 2025, αυστηροποιούνται τα κριτήρια για τη χορήγηση των βασικότερων κοινωνικών επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού.

Πλέον, εκτός από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, θα λαμβάνονται υπόψη η κινητή και ακίνητη περιουσία των δικαιούχων, καθώς και οι τραπεζικές τους καταθέσεις.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, εισοδήματα από μισθωτή εργασία θα εξαιρούνται εν μέρει από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, με το ποσοστό της εξαίρεσης να φτάνει το 20% για το επίδομα παιδιού και στέγασης, και το 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει σε αρκετούς δικαιούχους να διατηρήσουν τα επιδόματα παρά τις αυξήσεις στα εισοδήματά τους.

Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση των επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2025. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί από 216 ευρώ σε 250 ευρώ, ενώ η προσαύξηση για κάθε παιδί θα φτάσει τα 75 ευρώ. Το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί στα 125 ευρώ, ενώ το επίδομα παιδιού θα αυξηθεί στα 75 ευρώ ανά τέκνο για την πρώτη εισοδηματική κλίμακα, με αυξήσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την εφαρμογή περιουσιακών κριτηρίων, όπως οχήματα με κυβισμό άνω των 1.600, ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 220.000 ευρώ, καθώς και τραπεζικές καταθέσεις. Το μέτρο αυτό αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διανομής των επιδομάτων.

Η αναμόρφωση αυτή στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή των πόρων και στη διαφάνεια, όπως δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Η Ζαχαράκη υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν δικαιούχοι επιδομάτων να έχουν πολυτελή σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα ή μεγάλες καταθέσεις, καθώς αυτά τα κριτήρια έρχονται σε αντίθεση με τον σκοπό των επιδομάτων, που είναι η στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Τα νέα κριτήρια υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν στην απώλεια επιδομάτων για περίπου δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)