Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Στους δρόμους οι υγειονομικοί - Πανελλαδική απεργία στα Δημόσια νοσοκομεία

 υγειονομικοί

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί πλήθος υγειονομικών που συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία,, που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

ΕΦ.ΣΥΝ./ Μάριος Βαλασόπουλος

Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης είχε σύντομα συνομιλία με τους διαμαρτυρόμενους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Υγείας και τους ειρωνεύτηκε λέγοντας: «πού είδατε τους χιλιάδες γιατρούς;», όταν μια διαμαρτυρόμενη του είπε «κ. Γεωργιάδη δεν εκπροσωπείτε εσείς τους χιλιάδες γιατρούς».

«Δεν έχει πετύχει η απεργία σας. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι όλα τα νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν την ώρα που είναι σε εξέλιξη η πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών στα Δημόσια νοσοκομεία» είπε ο υπουργός Υγείας.

Αναλυτικά τα αιτήματα:

■ Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μη φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

■ Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοιχτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για τις άγονες και προβληματικές περιοχές.

■ Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν υγεία για όλο τον λαό.

■ Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανένας αγροτικός, κανένας ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.

Εικόνα από την πορεία υγειονομικών στην Αθήνα | ΕΦ.ΣΥΝ./ Μάριος Βαλασόπουλος

«Για να έχει μέλλον η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει από την τσέπη τους 5,9 δισ. ευρώ και τα φάρμακα αυξήθηκαν έως 480%.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις.

Η ΟΕΝΓΕ από την πλευρά της περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία ως εξής: «Συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, υπερεφημέρευση, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, αγροτικοί και ειδικευόμενοι σε burnout πριν καν ξεκινήσουν να εργάζονται. Tριτοκοσμικές συνθήκες μετά από κάθε γενική εφημερία σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και αλλού».

«Δεν υπάρχει διαθέσιμη συνταγή που μπορεί να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ εάν δεν αντιμετωπισθεί η γενεσιουργός αιτία που είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημοσίων δαπανών υγείας το οποίο βρίσκεται στο 5,5% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Κουτσούμπας:  Άμεση υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

«Είμαστε στο πλευρό των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων που σήμερα απεργούν. Απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και του υπουργού-μάνατζερ της ιδιωτικής υγείας βρίσκονται τα δίκαια αιτήματά τους τα οποία είναι και αιτήματα των ασθενών» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για την Πανυγειονομική Απεργία και τόνισε:

«Αυτό που επείγει σήμερα είναι η άμεση υλοποίησή τους! Επείγει να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, να αυξηθούν οι μισθοί και να εξασφαλιστούν ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Επείγει να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, να υπάρχει αποκλειστικά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει λύσεις γι' αυτό κάθε της μέτρο φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στους ασθενείς, μετατρέπει όλο και περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις ΑΕ, ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η απάντηση σ' αυτούς που μετράνε την ανθρώπινη ζωή με ισολογισμούς, κέρδη και ζημιές την ώρα που ο λαός μας μετράει καθημερινά ανθρώπινες ζωές είναι αγώνας και σύγκρουση για την ανατροπή τους!» κατέληξε στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)