Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Λάθος το κλείσιμο σφαγείων λόγω ευλογιάς, οι μετακινήσεις ζώων αναπαραγωγής είναι το πρόβλημα, λένε οι επιστήμονες

  

 

Κάθετα αντίθετοι με το κλείσιμο των σφαγείων που αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον έλεγχο της ευλογιάς των μηρυκαστικών, δηλώνουν δύο καταξιωμένοι καθηγητές Κτηνιατρικής, με επιστολή τους στον υπουργό Κώστα Τσιάρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι καθηγητές Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας, Γιώργος Αρσένος και Θανάσης Γελασάκης αντίστοιχα, προτείνουν την απαγόρευση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, κάθε μετακίνησης ζώων για αναπαραγωγή, απ’ όπου και εκτιμούν ότι πηγάζει ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τη μετάδοση των ζωονόσων.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως ακολούθως:

“Αγαπητέ Υπουργέ σας στέλνω ένα νέο μήνυμα σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί (με τις ζωονόσους).  Βρίσκομαι στη Κύπρο και με το Συνάδερφο, Θανάση Γελασάκη (αναπλ. Καθηγητή στο ΓΠΑ) και σας καταθέτουμε μερικές προτάσεις.

Ρεαλιστικά μέτρα για έλεγχο επιζωοτιών στη χώρα.
1.      Απαγόρευση των αγοραπωλησιών και μετακινήσεων ζώων για αναπαραγωγή σε όλη την επικράτεια για το επόμενο εξάμηνο και επανεξέταση του μέτρου στο τέλος του διαστήματος αυτού
2.      Το κλείσιμο των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα είναι λάθος μέτρο χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι έλεγχος, επιτήρηση και κανονισμός αυστηρής λειτουργίας συγκεκριμένων σφαγείων εντός κάθε περιφέρειας όπου θα γίνεται η σφαγή των ζώων ως εξής. Στο σφαγείο δημιουργείται υποδομή αποτελεσματικής απολύμανσης οχημάτων μεταφοράς ζώων και το σφαγείο νοικιάζει 2, 3, 4 , 5 οχήματα που τηρούν τις προϋποθέσεις μεταφοράς. Τα οχήματα αυτά βρίσκονται εντός του σφαγείου και απολυμαίνονται με την άφιξή τους και πριν την αναχώρησή τους. Σε κάθε όχημα εγκαθίσταται συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker) σε σημείο που σφραγίζει και κλειδώνεται για την αποτύπωση της πορείας του οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Το σφαγείο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά ζώων για σφαγή με τα δικά του οχήματα. Για κάθε μετακίνηση υποβάλει στη Κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας το δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί και η επαλήθευση γίνεται με το ηλεκτρονικό ίχνος του οχήματος. Το όχημα απολυμαίνεται στο σφαγείο πηγαίνει ΠΑΝΤΑ μόνο σε μία εκτροφή – φορτώνει ζώα για σφαγή – επιστρέφει στο σφαγείο και απολυμαίνεται ξανά πριν πάει νέο δρομολόγιο. Όλα τα παραπάνω είναι υπό τον εποπτικό μηχανισμό συγκεκριμένου/ων υπαλλήλων της περιφέρειας που τους ανατίθεται το έργο αυτό. 
3.      Το σύστημα με τον γεωεντοπισμό των οχημάτων εφαρμόζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλα τα οχήματα τα οποία εμπλέκονται στις κτηνοτροφικές μονάδες (φορτηγά για συλλογή γάλακτος, φορτηγά για ζωοτροφές κτλ.)
4.      Συντήρηση, λειτουργία και αναβάθμιση μονάδων αποτέφρωσης στα σφαγεία που θα επιλεγούν.
5.      Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με κάθε περιφέρεια ξεχωριστά δημιουργεί ένα task force με αποκλειστικό σκοπό την δυναμική ενεργητική επιτήρηση στις εκτροφές στη διάρκεια του έτους. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα υπηρεσία υπό τη διεύθυνση κτηνιατρικής που αποκλειστικό σκοπό σε επίπεδο περιφέρειας έχει το συνεχή έλεγχος του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών και τη διενέργεια δειγματοληψιών που θα γίνεται με βάση πίνακες που θα καταρτίσουμε (power analysis) για ορθή επιδημιολογική μελέτη πριν ξεσπάσουν τα προβλήματα. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να συνεργάζονται στενά με τα 3 πλέον εργαστήρια αναφοράς που θα πρέπει να λειτουργούν στη χώρα. 

Υπάρχουν και άλλα ειδικότερα μέτρα αλλά αυτή τη στιγμή το επείγον είναι να περιοριστεί το πρόβλημα χωρίς να καταστραφούν και οι μονάδες οικονομικά.    

Με εκτίμηση 
Γεώργιος Αρσένος 
Καθηγητής 
Τμήμα Κτηνιατρικής”

Eπανεκτίμηση της κατάστασης από 1 Νοεμβρίου

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση της κατάστασης για την ευλογιά στα πρόβατα και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ύστερα από την πάροδο του δεκαημέρου απαγόρευσης στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων και οι περιοχές που είναι καθαρές από τη ζωονόσο θα εξαιρούνται.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός «Έχει πολύ μεγάλη σημασία με τη συνεργασία όλων των Περιφερειών, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, της ΕΘΕΑΣ και των ίδιων των κτηνοτρόφων, να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις 10 ημέρες και να μπορέσουμε σιγά – σιγά να απελευθερώσουμε τις περιοχές που δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα»

Η απόφαση για τη 10ήμερη απαγόρευση, που προέκυψε με την ομόφωνη στήριξη όλων των συμμετεχόντων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, είπε ο κ. Τσιάρας, θα βοηθήσει στον περιορισμό της νόσου, η οποία, όπως εξήγησε, είναι πολύ πιο μεταδοτική από την πανώλη (μεταδίδεται και μέσω των πτηνών), καθώς ο ιός της ευλογιάς είναι DNA και είναι πιο ανθεκτικός από τον RNA ιό της πανώλης, ο οποίος με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ αντιμετωπίσθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και στην περίπτωση της ευλογιάς, επισήμανε, ακολουθούμε τους κανόνες της ΕΕ.

Το πρόβλημα για το ζωικό μας κεφάλαιο», σημείωσε, «είναι ότι τα ζώα αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αναπαραγωγή, άρα υπάρχει γέννα και μεγάλη γαλακτοφορία. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Με το ύψος των αποζημιώσεων για την πανώλη, που ισχύει και για την ευλογιά, αποδείξαμε ότι στεκόμαστε δίπλα τους, στο πλευρό τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους υποστηρίξουμε και να κρατήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει και τις εξαγωγές κρέατος στις οποίες η Ελλάδα επεκτείνεται.

Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι η απαγόρευση των δέκα ημερών, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αγορά και θύμισε ότι αυτό δεν συνέβη ούτε με την μακρά απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην περίοδο της πανώλης.

Η συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα είναι διαθέσιμη στο παρακάτω βίντεο.


Από την άλλη πλευρά, με κοινή τους ανακοίνωση ο βουλευτής Μανόλης Χνάρης και ο τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφεραν πως η αιγοπροβατοτροφία έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά, ελέω των υποχρεωτικών σφαγών χιλιάδων ζώων και κάνουν λόγο για«τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση που απειλεί με εξαφάνιση δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων»

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Η Ελληνική κτηνοτροφία, τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση που απειλεί με εξαφάνιση δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων. Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία, η  εμφάνιση για πρώτη φορά κρουσμάτων πανώλης μικρών μηρυκαστικών  και η εξάπλωση της ευλογίας αιγοπροβάτων, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

Η αιγοπροβατοτροφία, σημαντικός κλάδος της Ελληνικής κτηνοτροφίας, έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημία με την υποχρεωτική σφαγή χιλιάδων ζώων, τους περιοδικούς περιορισμούς  στη μεταφορά ζώντων και σφαγείων ζώων, στη διακίνηση και εμπορία ζωοτροφών. Το εθνικό μας προϊόν, η φέτα και άλλα ποιοτικά μας προϊόντα, καθώς και οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων είναι άμεσα εξαρτώμενες από την πορεία εξέλιξης των ζωονόσων ασθενειών ευλογίας και πανώλης  που προσβάλουν τις αίγες και τα πρόβατα της χώρας μας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά τα μέτρα αποτροπής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τον περιορισμό εξάπλωσης των ασθενειών οδηγώντας στη σφαγή χιλιάδες αιγοπρόβατα.

Οι κτηνοτρόφοι που τα κοπάδια τους έχουν προσβληθεί από τις ασθένειες είναι κυριολεκτικά σε απόγνωση, ενώ οι υπόλοιποι νιώθουν την ανασφάλεια που προκαλεί η κυβερνητική ανικανότητα  πρόληψης και αντιμετώπισης των  ζωονόσων ασθενειών.

Τέσσερις μήνες μετά την είσοδο της πανώλης στη χώρα, όχι μόνο δεν έχουμε απαλλαγεί από τη νόσο, αλλά σε περιοχές υπό «αυστηρή επιτήρηση» όπως η Κορινθία εισήλθε και η ευλογιά των αιγοπροβάτων από τη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι αυτονόητο ότι πέρα από τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, προτεραιότητα μας θα πρέπει να αποτελεί η άμεση αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Αλήθεια, τι έκανε η Κυβέρνηση για την περίφημη επιδημιολογική διερεύνηση η οποία ακόμα  δεν έχει καταλήξει και όπως φαίνεται δεν θα καταλήξει στην αιτία της εισαγωγής και κυρίως της πρωτοφανούς εξάπλωσης των «εισαγόμενων» ασθενειών των ζώων;

Γιατί η Κυβέρνηση αφού δεν μπορεί με τα υπάρχοντα μέσα και προσωπικό να  προστατεύσει την κτηνοτροφία δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μπορεί με άμεσες διαδικασίες να προσλάβει κτηνιατρικό προσωπικό για να διεξάγει τους ελέγχους και επιτέλους τα όποια μέτρα παίρνει να μην μένουν στα «χαρτιά»;

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαρο ότι, η ανυπαρξία της αγροτικής πολιτικής της  Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει άμεσο αντίκτυπο και πλήττει ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα, με συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις να καθίσταται ανέφικτη η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας”.

Πηγή:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)