Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Ο Καραμανλής και τα όρια του διαλόγου με την Τουρκία

 Ο Καραμανλής και τα όρια του διαλόγου με την Τουρκία


Νέα μηνύματα και “καμπανάκια” από τον πρώην πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά και τις “παγίδες” στο δρόμο για τη Χάγη. Την Πέμπτη αναμένεται νέα παρέμβαση και του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι Αντώνης Σαμαράς. Και αυτό είναι και καλό και κακό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Καλό διότι ο κ.Καραμανλής αποφεύγει τις προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού. Η ρητορική του κ. Καραμανλή άλλωστε μένει πάντα εντός ορίων της αστικής ευγένειας.

Κακό διότι μπορεί οι τόνοι να είναι πιο ήπιοι και χωρίς χαρακτηρισμούς, αλλά η κριτική του, ιδίως όσον αφορά στο διάλογο με την Τουρκία, είναι στην ουσία της ιδιαίτερα αιχμηρή.

Έτσι, ο κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την απελευθέρωση της Καρπάθου, “έσφαξε με το βαμβάκι” την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός.

Έσπευσε με αυτή την αναφορά να προλάβει όσους θα ερμήνευαν την τοποθέτηση του ως επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Πάντως είχε καλά λόγια να πει για την εξωτερική πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, αποφεύγοντας όμως προσεκτικά να ταυτιστεί μαζί του.

Σημειωτέον ότι ο κ.Σαμαράς την Πέμπτη θα μιλήσει σε εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιάσει στα ελληνοτουρκικά. Ο Μεσσήνιος δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα ζητήσει το λόγο και στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, όπως έχει το δικαίωμα ως πρώην πρωθυπουργός. Αλλά σε κάθε περίπτωση αναμένεται να απέχει από την ψηφοφορία.

Πώς βλέπει το Μαξίμου τον Καραμανλή και πως βλέπει ο Καραμανλής τον εαυτό του

Ενώ πάντως με τη διαγραφή του κ.Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης έχει λύσει έναν εσωκομματικό πονοκέφαλο, η περίπτωση Καραμανλή είναι πιο λεπτή για το Μαξίμου. Ο κ. Καραμανλής μπορεί να μην είναι πλέον βουλευτής, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για βουλευτές και κυρίως για μεγάλο κομμάτι της (ευρύτερης) βάσης της Νέας Δημοκρατίας.

Το Μαξίμου δεν έχει λοιπόν κανένα λόγο να ανοίξει μέτωπο και με τον κ.Καραμανλή, αν και στη συνέντευξη του στον Alpha ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι διαφωνεί με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού πως η ενότητα δεν εξυπηρετείται με πειθαρχικά μέτρα. Ο κ. Καραμανλής βέβαια, ενδεχομένως και λόγω ιδιοσυγκρασίας, δεν έχει δώσει τις ίδιες “αφορμές” με τον κ.Σαμαρά. Φαίνεται όμως αποφασισμένος να συνεχίσει να λειτουργεί ως εκφραστής της κεντροδεξιάς παράταξης ή ως ένας κεντροδεξιός Νέστορας, ιδίως στα εθνικά θέματα.

Είναι ενδιαφέρον ότι στην κατακλείδα της χθεσινής ομιλίας του και αφού τόνισε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός, ο κ. Καραμανλής σημείωσε με νόημα πως είναι “χρήσιμες οι επισημάνσεις που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της εθνικής μας στρατηγικής, ειδικά όταν προέρχονται από όσους έχουν χειριστεί τα θέματα αυτά από θέσεις ευθύνης”.

Ενώ κατέληξε: “Σε τελική ανάλυση κοινή είναι η αγωνία και η έγνοια για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.” Αναφορές που αποτελούσαν ένα μήνυμα προς το Μαξίμου, να λάβει υπόψη τη δική του εμπειρία από το διάλογο με την Τουρκία.

“Η  Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι μπλόφα”

Ο κ. Καραμανλής εξάλλου δήλωσε ότι: “Δεν είναι λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία. Λάθος θα ήταν αν γίνεται εσφαλμένη ανάγνωση των προθέσεών της.” Βέβαια στη συνέχεια αποδόμηση μία σειρά από ερμηνείες, που έχουν δοθεί από κυβερνητικής πλευράς στις διεκδικήσεις και προκλήσεις της Τουρκίας.

Προειδοποίησε για παράδειγμα ότι η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι μπλόφα, ούτε διαπραγματευτικό χαρτί. Διαφώνησε επίσης με την άποψη περί εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα. Αντίθετα περιέγραψε μία συνολική στρατηγική της Άγκυρας, η οποία όπως τόνισε κινείται συστηματικά και διαχρονικά στην κατεύθυνση του αναθεωρητισμού και της διασφάλισης ηγεμονικής θέσης”. 

Καραμανλικές συμβουλές για το διάλογο με την Τουρκία

Κατέθεσε όμως και προτάσεις για τη διασφάλιση της χώρας μας κατά το διάλογο με την Τουρκία. Επανέλαβε καταρχήν ότι -όπως βέβαια τονίζει και η κυβέρνηση – το μόνο αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και μόνο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Συμβούλεψε δε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε οριοθέτηση ΑΟΖ ή προσφυγή στη Χάγη θα λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Πρότεινε ειδικότερα να κατατεθεί στην ΕΕ ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας. Αλλά και στο πλαίσιο αυτό να ενταχθεί η ενεργοποίηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, κατά τον Ν. 4001/2011 και τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Σημείωσε ότι αυτό είναι απολύτως σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και δεν εμποδίζει την όποια διαπραγμάτευση.

Ο κ. Καραμανλής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το Χάρτη της Σεβίλλης  που απεικονίζει ακριβώς την ΑΟΖ που δικαιούται η Ελλάδα και χρησιμοποιείται από την ΕΕ. “Πρέπει να προχωρήσει το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης που θα επεκτείνουν το χώρο που δικαιούται η Ελλάδα” τόνισε. Ενώ σημείωσε ότι πολύ βασικό είναι και το εξής: “Να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα σε κάθε νησί και βραχονησίδα”. 

Οι “επιτήδειοι τρίτοι”

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε και τις εθνικές κόκκινες γραμμές στο δρόμο για τη Χάγη. Τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών και βραχονησίδων. Καθώς και ότι δεν τίθεται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Ενώ ξεκαθάρισε ότι: “Προφανώς είναι αδιανόητη η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία σε περιοχές που βρίσκονται δυτικά των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.” 

Υπενθύμισε άλλωστε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε τονίσει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους, τον πρεσβύτερο, κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1991, πως αν η Τουρκία αποκτήσει υφαλοκρηπίδα δυτικά των νησιών, τότε τα νησιά μας σταδιακά θα περιέλθουν στον έλεγχο της Τουρκίας και θα διασπαστεί η ενότητα και η συνεκτικότητα της Ελληνικής επικράτειας.

Για άλλη μία φορά μάλιστα κάρφωσε “επιτήδειους τρίτους” που “για δικούς τους λόγους ευνοούν μια εφ΄όλης της ύλης ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις αβάσιμες αξιώσεις της Τουρκίας.” Ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε ότι απώτερος στόχος αυτών των τριτων είναι ένας συμβιβασμός διανομής του Αιγαίου με βάση, όχι αποκλειστικά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά επί της ουσίας αυτές τις ίδιες τις αξιώσεις της Τουρκίας.

“Με άλλα λόγια να γίνει αντικείμενο διαλόγου ή παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο η Ελληνική κυριαρχία επί νήσων ή βραχονησίδων κατά την καινοφανή θεωρία των λεγόμενων «γκρίζων ζωνών»”, προειδοποίησε.

Προσοχή στις παγίδες στο δρόμο για τη Χάγη

Δεν διευκρίνισε βέβαια ποιους εννοεί. Αλλά τα λεγόμενα του ερμηνεύθηκαν ως αναφορές για τη στάση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ έδειξε να ποντάρει περισσότερο στη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τη θέση της στην ΕΕ για να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καραμανλής σπεύδει να απαντήσει σε εξωτερικές πιέσεις για συμβιβασμό με την Τουρκία, ώστε να δώσει έτσι στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αμυνθεί σε τέτοιες πιέσεις επικαλούμενη τις αντιδράσεις από το εσωτερικό της ίδιας της παράταξης της.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που προειδοποιεί πως στη Χάγη δεν μπορούν να τεθούν ζητήματα κυριαρχίας, αλλά η μία και μόνη διαφορά καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Στη θέση αυτή εμμένει πάντως και η κυβέρνηση, αλλά η τουρκική πλευρά συνεχίζει να βάζει στο τραπέζι του διαλόγου ένα σύνολο παράλογων απαιτήσεων και να υποστηρίζει ότι υπάρχουν περισσότερες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στις οποίες θα μπορούσε να δοθεί μία λύση “πακέτο”.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης βέβαια έχουν πολλάκις εκτιμήσει ότι η Χάγη είναι μακριά. Και τίποτα δεν δείχνει ότι στην επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας τον Ιανουάριο, θα έρθει πιο κοντά μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)