Στις 5 Ιουνίου είναι παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Η ιστορία για ακόμη μία φορά αναμένεται να επαναληφθεί.
Όλοι οι υπεύθυνοι φορείς εξουσίας (Κυβέρνηση - Περιφέρεια –Δήμοι) αναμένεται να βγάλουν πάλι μεγαλόστομες διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και για τις «πράσινες πολιτικές» που ακολουθούν. Η πραγματικότητα βέβαια καθημερινά τους διαψεύδει οικτρά. Η ανεξέλεγκτη ρύπανση εξακολουθεί να κυριαρχεί και ο έλεγχος να είναι μηδαμινός. Αντί για αόριστα ευχολόγια για το περιβάλλον επιλέγουμε, εν όψει της παγκόσμια ημέρας περιβάλλοντος, να εστιάσουμε σε ένα από τα πολλά προβλήματα της περιοχής μας, τη ρύπανση του ποταμού Λουδία, παραθέτοντας τις κύριες απειλές και προτείνοντας άμεσες δράσεις ενόψει της νέας θερινής σεζόν.
Κύριες απειλές που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής
1. Η ρύπανση νερών του ποταμού και των γύρω στραγγιστικών καναλιών από την αλόγιστη χρήση φαρμάκων.
2. Η βιολογική και χημική ρύπανση του ποταμού από τις βιομηχανίες της περιοχής. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν πολλές βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, που ρυπαίνουν το ποτάμι κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Στις περισσότερες από αυτές δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί. Ανάλογη ρύπανση (ίσως χειρότερη) επαναλαμβάνεται τους χειμερινούς μήνες από εργοστάσια με χημικά απόβλητα.
3. Μείωση της στάθμης νερού. Τα αποθέματα νερού μειώνονται εξαιτίας της μη ορθής χρήσης νερού και των παλιών τρόπων ποτίσματος π.χ. εκτοξευτές. Ιδιαίτερα, η εξάντληση των αποθεμάτων των πηγών Αραβησσού, που αποτελεί τον κύριο (ή μοναδικό) τροφοδότη του ποταμού με καθαρό νερό. Η φημολογούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, θα σημάνει την ακόμα πιο ανεξέλεγκτη ληστρική επιδρομή των ιδιωτικών συμφερόντων στις πηγές.
4. Πυρκαγιές. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας εστιών πυρκαγιάς από την καύση των καλαμιών στους γύρω αγρούς.
5. Παράνομο κυνήγι. Λαθροκυνηγοί συχνά βάζουν στο στόχαστρο είδη πουλιών κατά μήκος του ποταμού Λουδία. Οι ανεπαρκείς έλεγχοι, η ανεπαρκής έρευνα για τα σπάνια είδη και η ανεπαρκής ενημέρωση για την αξία του υγροτόπου οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα.
6. Αλόγιστη – μη ελεγχόμενη υλοτομία. Οι υλοτόμοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, κόβουν αλόγιστα τα δέντρα χωρίς προγραμματισμό, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού τους και την καταστροφή των καταφυγίων των άγριων ζώων της περιοχής. Ιδιαίτερα με τη φημολογούμενη αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης παρατηρείται ήδη μεγάλη αύξηση της παράνομης υλοτομίας.
7. Επεκτατική τάση των καλλιεργητών σε βάρος της όχθης του Λουδία. Οι αγρότες της περιοχής, καλλιεργούν παράνομα την όχθη του Λουδία με αποτέλεσμα ο ποταμός να δέχεται αγροχημικά και να χάνει τη φυσική του βλάστηση.
Με τις διαπιστώσεις όμως δεν λύνεται δια μαγείας το πρόβλημα. Γι’ αυτό προτείνουμε σε κάθε αρμόδιο άμεσες ενέργειες για την θερινή σεζόν.
• Να ξεκινήσει άμεσα ενημέρωση των αγροτών της περιοχής.
• Να συλλέγονται οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, μετά τη χρήση τους, σε κόκκινους κάδους που θα τοποθετηθούν σε πολλά σημεία στο ποτάμι και στους αγροτικούς δρόμους (ανάλογο πρόγραμμα εφαρμόζει ο Δήμος Χαιρώνειας Ν. Ευβοίας).
• Να υπάρχει συνεχής επιτήρηση της παρόχθιας ζώνης του Λουδία για την αποτροπή παράνομης υλοτομίας, πυρκαγιών, αλιείας και κυνηγιού.
• Να υπάρχει αυστηρός έλεγχος άμεση επιβολή προστίμων (χωρίς μείωση ή διαγραφή τους) και απειλή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας για όσα εργοστάσια εξακολουθούν να ρυπαίνουν, αφού εδώ και χρόνια γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες λειτουργίας.
Γιαννιτσά: 1.6.2011
Για το Δίκτυο
Κιουζέπη Μαρία
Μπαμπαλής Γιώργος
Τζούμας Παναγιώτης
Τηλ. επαφής: 6938508564
Διεύθυνση: Δίκτυο Πολιτών για το
Περιβάλλον Ν. Πέλλας
Καραμπατάκη 14,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου