Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΓΕΙΟ ΠΑΙΔΑΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η Α ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

Αιφνιδιάζει για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνοντας με υπουργική απόφαση τη διδασκαλία από το νέο σχολικό έτος ΜΙΑΣ και ΜΟΝΟ δεύτερης ξένης γλώσσας σε κάθε Γυμνάσιο… ανάλογα
με την επιθυμία της πλειοψηφίας των μαθητών που φοιτούν σε αυτό …αλλά και της ύπαρξης ή μη οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών που διδάσκουν τη γλώσσα στο συγκεκριμένο σχολείο….
Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες της ίδιας της Υπουργού περί αναβάθμισης της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο δημόσιο σχολείο αποτελεί αρνητική εξέλιξη, οπισθοδρόμηση που οδηγεί στη βίαιη ώθηση των μαθητών στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα φροντιστήρια..
Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί πως οι συνέπειες για την εκπαίδευση θα είναι μόνο αρνητικές αφού η απόφαση ελήφθη με κύριο κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και διαπνέεται από τη λογική της τρόικας και των μνημονίων.
Πιο Συγκεκριμένα
·              Χάνεται ουσιαστικά το δικαίωμα επιλογής που είχαν ως τώρα τα παιδιά για τη δεύτερη ξένη γλώσσα καθώς σε κάθε σχολείο θα διδάσκεται μόνο μία.
·              Πολλά παιδιά θα αναγκαστούν ή να αλλάξουν σχολείο προκειμένου να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν ή να απαλλαγούν εντελώς από το μάθημα, με ότι συνεπάγεται παιδαγωγικά και η μία και η άλλη επιλογή.
·              Η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο Γυμνάσιο θα επιφέρει ανισορροπίες μεταξύ των σχολείων με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να κινδυνεύουν να μειωθεί κατά πολύ το μαθητικό δυναμικό τους.
·              Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι να διαφοροποιούνται τα σχολεία και τα αναλυτικά προγράμματα με βάση την ξένη γλώσσα
·              Η εκμάθηση και η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα γίνουν πολυπληθέστερα
·              Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος- πιστοποίησης δεύτερης ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή
·              Πολλοί εκπαιδευτικοί της δεύτερης ξένης γλώσσας θα μείνουν χωρίς οργανική θέση και είναι πιθανό η Διοίκηση να τους μετακινεί σε επίπεδο Περιφέρειας ή και εκτός Περιφέρειας για να εργαστούν.
·              Πρόκειται για ουσιαστική κατάργηση της Ιταλικής και Ισπανικής μια και πανελλαδικά οι οργανικές θέσεις Ιταλικής είναι ελάχιστες και Ισπανικής μηδενικές.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως πρόκειται για μια απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική Υπουργική Απόφαση, συνέχεια της έως τώρα αντιλαϊκής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, που ζητούμε να ανακληθεί άμεσα. Καλούμε τους γονείς των μαθητών σε κοινή δράση για την κατάργηση αυτής της απαράδεκτης απόφασης.

το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)