Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Προστασία των δασών


               Με πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματικότερη  προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος και ενόψει της έναρξης της  αντιπυρικής περιόδου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει προβεί  στην λήψη προκατασταλτικών μέτρων, με κυρίαρχη επιδίωξη τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα καταστήσουν το έργο της καταστολής των πυρκαγιών  περισσότερο αποτελεσματικό.  Όλες οι μελέτες που αφορούν τις δράσεις αυτές, έχουν ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί, προκειμένου να υλοποιηθούν με σχετικές χρηματοδοτήσεις.

           Στην κατεύθυνση  της ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών με οικονομικούς πόρους, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ενέκρινε,  στις αρχές Μαϊου, έκτακτη πίστωση  για την υλοποίηση επείγουσων εργασιών συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και τη δημιουργία έργων που θα συμβάλλουν στην αντιπυρική προστασία των Δασών για την περιοχή ευθύνης της. Ήδη στις Δασικές Υπηρεσίες των Νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών έχουν ξεκινήσει οι εργασίες από τους αναδόχους, ενώ στο Ν. Πιερίας, Ν. Ημαθίας και στο Άγιο Όρος  αναδείχθηκαν οι ανάδοχοι και στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν και στην υλοποίηση των έργων.

           Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το περιαστικό Δάσος Πάρκο της Θεσσαλονίκης  « Σεϊχ-Σου». Η Πολιτεία θεωρεί το περιαστικό Δάσος ως σημαντικότατο παράγοντα της οικολογικής ισορροπίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής, με άμεση επίπτωση στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης  και γι΄αυτό αποτελεί υποχρέωση του κράτους η προστασία  και η διαφύλαξη του από πάσης φύσεως κίνδυνο.  Πιο συγκεκριμένα η Δασική Υπηρεσία έχει καταγράψει επί χάρτου τις θέσεις όπου υπάρχουν απορρίψεις μπαζών και απορριμμάτων, καθώς και τις ποσότητες αυτών και εκμεταλλευόμενη της χρηματοδότησης από την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και του καθαρισμού των μπαζών και των απορριμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η πληρέστερη προστασία και φύλαξη του Δασικού Οικοσυστήματος. Η επίτευξη της συνεργασίας με τους Δήμους που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του περιαστικού Δάσους, (Θεσσαλονίκης, Πυλαίας-Χορτιάτη και  Νεάπολης – Συκεών) αποτελεί πρωταρχικό μέλημα από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

           Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 3.700.000 από το Πράσινο Ταμείο, για έργα και δράσεις αντιπυρικής προστασίας, λειτουργίας δασικών φυτωριακών εργασιών, δράσεις συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και εργασίες καθαρισμού των εκτάσεων που διαχειρίζονται από τη Δασική Υπηρεσία. Η υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων θα γίνει με διαδικασίες «fast truck»,μέσα στο 2011,  ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη και επαρκής  προστασία και αναβάθμιση των δασικών περιοχών  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

           Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως και τη λήξη της (1/6/2011-31/10/2011), οι Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμα λειτουργίας τους ώστε οι δασικοί υπάλληλοι να δέχονται καταγγελίες και να πραγματοποιούν περιπολίες τις απογευματινές ώρες, καθώς και κατά τη διάρκεια των αργιών προκειμένου να αποτρέπονται ενέργειες που βλάπτον τα δασικά οικοσυστήματα.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)