Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Βάση δεδομένων για τα αγροτικά προϊόντα




Η Διεύθυνση Γεωργίας Γιαννιτσών ανακοινώνει:

 Μετά από αναφορές που μας έχουν γίνει, για περιπτώσεις όπου έμποροι  από γειτονικές Βαλκανικές χώρες, έρχονται και αγοράζουν  αγροτικά προϊόντα (π.χ. καρπούζια) απ' ευθείας από παραγωγούς και στη συνέχεια τα εξάγουν, η Υπηρεσία μας επισημαίνει τα εξής:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 257543/2003, κάθε συναλλασσόμενος ο οποίος προβαίνει σε αποστολή φορτίων νωπών οπωροκηπευτικών (π.χ. καρπούζια) σε προορισμούς εκτός Ελλάδας, οφείλει να είναι καταχωρημένος στη “Βάση δεδομένων Μ.Ε.Ν.Ο.” (το λεγόμενο GR) στον κλάδο “ΕΞΑΓΩΓΕΑΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ”.


Συνεπώς, εφ' όσον ένας παραγωγός εκδίδει ένα Δελτίο Αποστολής που αναφέρει σαν  προορισμό μία άλλη χώρα και όχι την Ελλάδα, τότε ο παραγωγός αυτός θα πρέπει να κάνει αίτηση να εγγραφεί στο ΜΕΝΟ, και στον κλάδο “ΕΞΑΓΩΓΕΑΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ” επιπρόσθετα της εγγραφής του ως “ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ”.

 Επίσης για να είναι αποδεκτή η φόρτωση, ο παραγωγός , οφείλει να διακινεί τα προϊόντα του βάση των προδιαγραφών όπως ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 1580/2007 και να αναγγέλει στο Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας της περιοχής του με φαξ κάθε φορτίο που θα εξάγει  ώστε να μπορεί να ελεγχθεί.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί κάτι από τα ανωτέρω, τότε αυτό θα συνιστά παράπτωμα και θα παραπέμπεται ο συγκεκριμένος παραγωγός σε “Επιτροπή Ποινών” για την επιβολή κυρώσεων.



Ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής Πέλλας    



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)