Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Η ΑΣΥΝΕΝΟΗΣΙΑ ,Ο κατακερματισμός του συνεταιριστικού κινήματος και η ενδοτικότητα μερίδας




εκπροσώπων των παραγωγών  είναι η κύρια αιτία που η τιμή του συμπύρινου ροδάκινου μένει καθηλωμένη. Ακόμα και φέτος που η παραγωγή είναι μειωμένοι οι αγρότες δεν μπορούν να πετύχουν καλές τιμές . Το ιδιότυπο ΚΑΡΤΕΛ  Των βιομηχανιών  όπως  καταγγέλθηκε είναι αχτύπητο και κάνει μια χαρά την ΔΟΥΛΕΙΆ ΤΟΥ. Το όλο  συνεταιριστικό σύστημα όπως λειτουργεί είναι σήμερα λάθος και ξεπερασμένο . Χρειάζεται να ξαναφτειαχτεί από την αρχή. Τα  λεγόμενα στέκια  για μια ακόμα χρονιά είναι ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ της καταστροφής των αγροτών  και  ουσιαστικά η πολιτεία τα αφήνει ανεξέλεγκτα  . Φέτος μάλιστα αναμένεται να διακινηθεί το 75% της  παραγωγής. Αυτά ακούστηκαν στη ενημερωτική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Αλμωπίας το απόγευμα της  Παρασκευής ,στο Δημαρχείο. Κατά την διάρκεια της πολύ χρήσιμης συνάντησης υπήρξε διάσταση απόψεων τόσο μεταξύ των συνεταιριστών όσο και των βουλευτών.
Οι βουλευτές αναφέρθηκαν στο νέο νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών που μπορεί να δώσει νέα ώθηση και λύσεις . Αναφερόμενοι στη τιμή του ροδακίνου , εξέφρασαν την άποψη ότι οι αγρότες οργανωμένα μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές . Η πολιτεία δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στην διαμόρφωση της τιμής. ‘ Εχει όμως χρέος να ελέγχει την νομιμότητα στην εφαρμογή όσων συμφωνούνται ,καθώς και τον έλεγχο  για την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών .
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας  Δημήτρης Πασόης  επισήμανε ότι με  την ακολουθούμενη πολιτική ,την  νύφη την πληρώνουν οι αγρότες και με αυτή την τακτική σε λίγο  θα σταματήσει η καλλιέργεια του συμπύρινου.
Για άμεσε λύσεις σε συνεργασία όλων έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος  Γ . Τραπεζανίδης.
Ο Πρόεδρος της διεπαγγελματικής   διαπραγματευτικής ομάδας Γιάννης Βράνας  ενημέρωσε για τις επαφές που έγινα  μέχρι σήμερα.
Οι βιομηχανίες έχουν συμφωνήσει στα 25 λεπτά και έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες . Οι παραγωγοί ζητούζαν τουλάχιστον 31 λεπτά ανά κιλό.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα ουσιαστικά μένει μόνη στο παιχνίδι της κομπόστα ροδακίνου και είναι ακόμα πιο ισχυρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)