Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Παρά τις δυσκολίες προσπαθεί το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης του Δήμου Αλμωπίας



Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας –Αλληλεγγύης  του Δήμου Αλμωπίας μεανακοίνωσή του, που υπογράφει η πρόεδρος Δέσποινα Καλδερεμτζή
αναφέρεται  σε μία σειρά προβλημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν φέτος οι παιδικοί σταθμοί Μηλιάς και Θεοδωρακείου.

Στην  ανακοίνωση αναφέρεται ότι :


Στις 24 – 5 - 2011 συστήθηκε το νέο Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Αλμωπίας, με την επωνυμία «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης». Το νέο νομικό πρόσωπο προήλθε από τη συγχώνευση των παρακάτω νομικών προσώπων, τα οποία λειτουργούσαν στους Δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου:
«Κέντρο  Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων» (Κ.Α.Π.Η.)
«Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας» (ΚΕ.ΦΟ) και
«Ενιαίος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός   (Ε.Δ.Π.Σ.)
Η νέα διοίκηση του νέου νομικού προσώπου ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια δύσκολη περίοδο. Λόγω της οικονομικής κρίσης, προστέθηκαν και άλλα  προβλήματα  στη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών. Κυριότερα, η  έλλειψη Παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού (από το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίθηκαν μόνο τέσσερις [4] θέσεις Βρεφονηπιοκόμων και καμιά Βοηθητικού προσωπικού.) και η έλλειψη βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού στο  Κ.Α.Π.Η. 
Για τους λόγους αυτούς αλλά και εξαιτίας του μικρού αριθμού των νηπίων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Μηλιάς και Θεοδωρακείου
Το Δ.Σ.. γνωρίζει .
τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη ενός παιδιού όχι μόνο η φύλαξή του στον Παιδικό Σταθμό, αλλά και η σωστή διαπαιδαγώγηση , φροντίδα , ασφάλεια και ψυχική υγεία.
Επιθυμία, τόσο της διοίκησης  και πολύ περισσότερο του προσωπικού (παιδαγωγικού και βοηθητικού) που εργάζεται στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου είναι, οι σταθμοί να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και γι’ αυτόν το σκοπό καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Επιπλέον γίνεται  γνωστό ότι:
 α) Για τη σχολική χρονιά 2011-2012 έγιναν δεκτά όλα τα νήπια τα οποία σύμφωνα με τον κανονισμό Λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών είχαν κλείσει την ηλικία των 2,5 ετών, χωρίς να απορριφθεί κανένα.
β) Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου, για πρώτη φορά, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Ήδη, μέσω αυτού του προγράμματος φιλοξενούνται σε Σταθμούς του Δήμου μας ενενήντα επτά (97) νήπια και οι οικογένειές τους δεν επιβαρύνονται με την καταβολή των τροφείων.
γ) Με το νέο ωράριο (οχτάωρο) που ισχύει και για τους υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ.  των Ο.Τ.Α., τα νήπια μπορούν να παραμείνουν στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου περισσότερες ώρες. Έτσι, εξυπηρετούνται καλύτερα πολλοί εργαζόμενοι γονείς των παιδιών.
Η Διοίκηση  ζητά την κατανόηση όσων πιστεύουν ότι αδικήθηκαν ή αδικούνται, επειδή κάποιος Παιδικός Σταθμός του Δήμου δε λειτουργεί. Αυτήν τη στιγμή και με τα δεδομένα που υπάρχουν, το «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης» του Δήμου Αλμωπίας δεν μπορεί να «αντέξει» δαπάνες λειτουργίας Παιδικών Σταθμών των οποίων η δυναμικότητα δεν υπερβαίνει τα 3-4 νήπια. Από την άλλη πλευρά , η λειτουργία ενός Παιδικού Σταθμού με πολύ μικρό αριθμό νηπίων πέραν των επί πλέον και, αναλογικά, μεγάλων εξόδων, έχει ως συνέπεια την υπολειτουργία ενός άλλου Παιδικού Σταθμού, με μεγαλύτερη δυναμικότητα  από είκοσι (20) έως εξήντα (60) και πλέον νήπια. Αυτό, βέβαια,  σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι προσπάθειές για την εξεύρεση κάποιας λύσης,  για την αντιμετώπιση όλων των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν και την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του «Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης» του Δήμου Αλμωπίας. 


                                                   

3 σχόλια:

(3)