Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σκέψεις για την επόμενη μέρα

του Βασίλη Γιουματζίδη

Η  χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση, απόρροια της παγκοσμίας οικονομικής κρίσης, αλλά και των δικών μας ανεύθυνων πολιτικών επιλογών των τελευταίων ετών. Πολιτικών που στηρίχθηκαν στο παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας του  ελληνικού κράτους, στους διορισμούς, στις πελατειακές σχέσεις, στα δάνεια. Πολιτικών,  που μας οδήγησαν στο τέλμα και ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.
Και ενώ, η περίοδος, οι στιγμές που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι αγγίζουν τα όρια του παραλογισμού. Είναι γνωστό, ότι ζούμε σε ένα κόσμο τεσσάρων διαστάσεων, πέρα λοιπόν, των τριών διαστάσεων του χώρου έχουμε και τη διάσταση του χρόνου. Επομένως, οι πάγιες και στείρες αντιλήψεις-ιδεολογίες, που δε λαμβάνουν υπόψη τους τη χρονική συγκυρία, δεν έχουν να κάνουν με τίποτα άλλο παρά με απόλυτη αναντιστοιχία σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας μας.
Και είναι, κωμικοτραγικός ο παραλογισμός του κυβερνητικού εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν τον ακούμε να μιλάει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ειδικού στόχου, λες και είμαστε μια εταιρεία ΑΕ, ΟΕ, ΕΠΕ εξυπηρέτησης ειδικού στόχου, που ήρθε να κατοχυρώσει, την ήδη κατοχυρωμένη έκτη δόση από το Γεώργιο Παπανδρέου, όπως συνέβη και με τις πέντε προηγούμενες ύψους 65 δις. Ευρώ.
 Η κατάσταση, μάλιστα, του παράλογου συνεχίζεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση καθώς από τη μια διατείνεται ότι στηρίζει την Κυβέρνηση και από την άλλη δεν τη στηρίζει. Από τη μια συμμετέχει στην Κυβέρνηση και από την άλλη δε συμμετέχει. Αυτό μου θυμίζει το «ολίγον έγκυος». Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, τον τρόμο του κ. Σαμαρά, καθώς δε θέλει να μπει στο κάδρο, λες και είναι μια παρθένα, που προέρχεται από παρθενογένεση. Δε συμμετείχε, άλλωστε και αυτός σ’ αυτό το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα μας σ’ αυτήν τη δεινή κατάσταση; Βρέθηκε τυχαία μέσα σ’ αυτό και ήρθε να σώσει τη χώρα;
Και στην αντίπερα όχθη, όμως, ο καρτουνίστικος παραλογισμός δεν απουσιάζει. Και ποιος είναι αυτός; Ο αχταρμάς της κλασικής Αριστεράς, που χρόνια τώρα είναι περιχαρακωμένη σε ένα στείρο καταγγελτισμό, είναι προστάτιδα κάθε δικαίου-καλώς-αλλά και κάθε αλλοπρόσαλλου-κακώς-αιτήματος, είτε προέρχεται από μη προνομιούχους Έλληνες, είτε από συγκροτημένα οικονομικά συμφέροντα, συνδικαλιστικά και άλλα.
Η αδυναμία της Αριστεράς σ’ αυτή τη χώρα συνολικά,  είναι η σύγχυση και η αδυναμία χάραξης πολιτικής. Είναι δυνατόν κόμμα παραδοσιακής Αριστεράς να μην προτείνει μοντέλο διακυβέρνησης; Μιλάνε για Κομμουνισμό, αλλά κατηγορούν την Κομμουνιστική Κίνα, που βρίσκεται σε ρυθμό ανάπτυξης 7%, προσαρμοσμένη στην παγκόσμια πραγματικότητα.
Χωρίς κανένα σχέδιο, ο καθένας καταγγέλλει ότι θέλει, για να φτάσουμε στο σημερινό διακύβευμα.   
Εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να πει την αλήθεια από την πρώτη στιγμή για την κατάσταση της χώρας, επιδίωξαν να βγάλουν εξιλαστήριο θύμα το Γεώργιο Παπανδρέου, οδηγώντας μας στη νέα Κυβέρνηση, η οποία στηριζόμενη πλέον από τέσσερα κόμματα της Βουλής, συνεχίζει την πολιτική του Γεωργίου Παπανδρέου.
Η άποψή μου ήταν και είναι ότι η χώρα μας έχει ένα και μοναδικό δρόμο να παλέψει για την ευρωπαϊκή προοπτική της. Πρέπει να συγκροτηθούν ομάδες μέσα στο Κοινοβούλιο, να έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα κοινοβούλια σε μια προσπάθεια κυριαρχίας της Ευρωενωσιακής Αντίληψης στην Ευρώπη. Πρέπει, επιτέλους, τα κράτη μέλη της Ευρώπης να γίνουν ένα κράτος με ενιαία οικονομία και πολιτική και να μην επικρατούν αντιλήψεις μεγάλων κρατών, όπως είναι η Γερμανία ή η Γαλλία, που εξυπηρετούν εθνικιστικά συμφέροντα και δεν αντιλαμβάνονται ότι η ενότητα των λαών της Ευρώπης είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα.
Γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι πέραν της ενιαίας Ευρώπης και του εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών, άποψη στην οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των λαών των κρατών-μελών, το βασικό δίλημμα που προκύπτει αφορά τον προσανατολισμό  της πολιτικής σε αγαστή συνεργασία με τις αγορές και τις τράπεζες ή σε ουσιαστικό εκφραστή της ελληνικής κοινωνίας και των λαών της Ευρώπης.

11 σχόλια:

  1. Αγαπητέ,
    Βασίλη Γιουματζίδη,
    γνωριζόμαστε εδώ και 40 χρόνια,ήτοι απο το 1971,και διαβάζοντας αυτό σου το άρθρο,αναρωτιέμαι γιατί το έγραψες,σε τί αποσκοπεί και σε ποιούς απευθύνεται.
    Απο την ενασχόλησή σου στην πολιτική και δή με το ΠΑΣΟΚ είσαι απο τους πλέον ευνοημένους με αποκορύφωμα τη τιμή που σου έκανε ο λαός της Πέλλας να σε στείλει στην Βουλή,προκειμένου να υπηρετήσεις τα συμφέροντά του,να μεριμνήσεις για την ποιότητα της ζωής του.
    Στούς 25 μήνες διακυβέρνησης της χώρας απο το ΠΑΣΟΚ,μπορείς να κάνεις την αυτοκριτική σου,γιατί φτάσαμε σε αυτό το επαίσχυντο σημείο να παραδοθεί η πρωθυπουργία στον δοτό της ΤΡΟΙΚΑΣ Λουκά ΠΑΠΑΔΗΜΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ποιά χώρα του κόσμου έχουν βγεί ο Πρωθυπουργός της και ο υπουργός οικονομικών να κατηγορούν την χώρα τους για διαφθορά,για δήθεν τεμπελιδες ΄Ελληνες,για''ΤΙΤΑΝΙΚΟΥΣ'' και λοιπές αθλιότητες,με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού να εκτοξευθούν σε απαγορευτικά ύψη,ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών τους;
    Εσένα σαν πολιτικό,σαν Βουλευτή,σαν Έλληνα,σαν άνθρωπο,δεν σε προβλημάτισε το ότι ο ΓΑΠ,ακόμη και πριν τις εκλογές-τις οποίες θα κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ με μεγάλη διαφορά-είχε έλθει σε επαφή με τον ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ,απο τον οποίον ζήτησε την εμπλοκή και συμμετοχή του ΔΝΤ στην επονομαζόμενη ΤΡΟΙΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψηφίσατε το μνημόνιο και πανηγυρίζατε,για την σωτηρία της Πατρίδας μας και άς ήταν προδιαγεγραμμένη η αποτυχία του,όπως κι έγινε.
    Μετα κληθήκατε να ψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο για να ξανασώσετε την πατρίδα μας και νάσου να χειροκροτείτε τον ΓΑΠ και την κυβέρνησή του.
    Ενα μεσοπρόθεσμο,που ήταν καταδικασμένο να αποτύχει,δεδομένου οτι με αυστηρή λιτότητα,με καταδίκη των εργαζομένων και συνταξιούχων,των μόνιμων υποζυγίων της εφορίας στην χώρα μας,ήταν ΑΝΕΦΙΚΤΗ η ανάπτυξη της οικονομίας της .Είσαι εγκυρος και εγκριτος Μαθηματικός και σ΄ερωτώ:Αυτά δεν τα έβλεπες και τα ενέκρινες με την ψήφο σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον Γενάρη του 2010 βγαίνει η Ελλάδα,μέσω του ΟΔΔΗΧ του οποίου προϊσταται ο Πέτρος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,πρώην στέλεχος της Γκολντμαν Σάκς,και ζητάει 5 δισ.ευρώ απο τις αγορές,οι οποίες δίνουν 25 δισ.ζητώντας ένα ελαφρά πιο ψηλό επιτόκιο και η χώρα μας παίρνει μόν 3 δισ.ευρώ απο τα ποσά αυτά.
    Εάν έπαιρνε αυτα τα ποσά η χώρα μας,θα λειτουργούσαν ως μαξιλάρι για τις υποχρεώσεις μας έως τον ΙΟΥΝΙΟ του 2010,που θα ήταν μιά μεγάλη ανάσα για τα οικονομικά της και θα μπορούσε να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά της.
    Αυτά τα χρήματα δεν τα πήρε η κυβέρνηση του ΓΑΠ.
    Μπορείς να μας πείς το γιατί,ως Βουλευτής μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι τρείς Αμερικάνικοι οίκοι αξιολόγησης και οι επονομαζόμενες ''ΑΓΟΡΕΣ'' στην οποίες κυρίαρχη θέση κατέχει η Ντόίτσε Μπάνκ,έχουν πάρει γραμμή να ξεσχίσουν την Ελλάδα μας,με αρχιγκάστερ τον ΧΑΣΑΠΗ του Νότου ΣΟΪΜΠΛΕ.
    Ολη η αγορά βούϊζε για την αλητεία τους΄η κυβέρνηση του ΓΑΠ δεν έβλεπε οτι μαζί με την εγχώρια και διεθνή ΕΛΙΤ οτι του πριόνιζαν το κλαδί στο οποίο καθόταν και του προετοίμαζαν την άδοξη και ταπεινωτική έξοδο και παρ΄όλα ατά δεν αντιδρούσε δυναμικά και αποφασιστικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασίλη,
    ξέρεις πού και πότε χάθηκε το παιχνίδι για την πατρίδα μας;
    Οταν ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ,τον Οκτώβρη του 2009 και δεν διαπραγματεύθηκε ο ΓΑΠ το δημόσιο χρέος,με ομόλογα του οποίου ήταν φορτωμένες οι τράπεζες ΑΓΓΛΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ και ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ κατα κύριο λόγο και οι ΗΠΑ.
    Ηταν ένα χρέος μή διαχειρίσιμο,το οποίο η ΝΔ μας άφησε ως δωράκι,σε συνεργασία με τους ομογάλακτους της,οι οποίοι το έκρυβαν κάτω απο το χαλί και το παρουσίασαν μετά.
    Τότε έπρεπε να τους φέρει ενώπιον των ευθυνών τους και να τους ζητήσει εδώ και τώρα ΚΟΥΡΕΜΑ,αλλιώς μαζί με εμάς και εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O ΓΑΠ,όχι μόνο δεν το έκανε,αλλά βγήκε στα διεθνή φόρα κι άρχισε να κατηγορεί την χώρα του,ντουέτο με τον Γ.Παπακωνσταντίνου,τον ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ του ΠΑΣΟΚ,ο οποίος ώς άλλος εθνικός εγκληματίας προέβη στην καταγραφή του χρέους της χώρας μας,καρφώνοντας την ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ στην Ε.Ε.,όπως ακριβώς ο τρισάθλιος Γ.Αλογοσκούφης με την ΑΠΟΓΡΑΦΗ του ΜΑΡΤΗ του 2004.
    Και φθάσαμε στο σημείο να μας κατηγορούν για διαφθορά ποιοί;
    Οι πρώτοι διδάξαντες την διαφθορά ΓΕΡΜΑΝΟΙ,που δεν άδησαν χώρα για χώρα να μην λαδώσουν κυβερνητικά στελέχη,προκειμένου να προωθήσουν τα προίόντα τους,στα οποία προσέθεταν και τις μίζες,τις οποίες εκαλείτο ο Εληνικός λαός να τις πληρώνει με τον ιδρώτα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν ζήτησε απο την κυβέρνηση του ΓΑΠ,να κάνει θαύματα και να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στην χώρα μας με το μαγικό ραβδάκι.
    Ομως και κανένας δεν περίμενε να είναι τόσο ανίκανη και τόσο ανάλγητη,επιπίπτοντας μόνο στους εργαζόμενος και συνταξιούχους,μή κτυπώντας την φοροδιαφυγή,την φοροκλοπή,την εισφοροδιαφυγή,αφήνοντας στο απυρόβλητο τα ΚΑΡΤΕΛΣ που έκλεβαν τον ΄Ελληνα καταναλωτή,τον ΄Ελληνα φορολογούμενο.
    Μας μάρανε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση,στην οποία επέμενε και δεν τολμούσε κανένας σας ΥΠΟΥΡΓΟΣ ή ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ να του πεί οτι ήταν λαθεμένη η επιλογή του.Είχε κάτσει στους 160 βουλευτές κι έκαμνε του κεφαλιού του εκεί στο ΜΑΞΙΜΟΥμε τα σοκολατόπαιδα που είχε μαζέψει γ΄΄υρω και κοντά και επι 18 μήνες δεν άλλαζε τους προϊσταμένους των ΔΟΥ,που όλοι τους ήταν ΔΕΞΙΟΙ και δεν εννοούσαν να κάνουν την δουλειά τους.
    Δεν φέρει τεράστια ευθύνη γι΄αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πόσους μήνες έκανε για να τοποθετήσει διοικητή στο ΙΚΑ και επιτέλους εδέησε να βάλει τον Ροβ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ;
    Αυτό δεν είναι πολιτικό έγκλημα εις βάρος του Ελληνικού λαού;
    Και φθάνουμε στη συμφωνία 26-27/10/2011,για την οποία συμφωνεί με τους αληταράδες ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ και επιστρέφοντας στην Ελλάδα θυμήθηκε οτι πρέπει να ερωτηθεί ο Ελληνικός λαός.
    Γκάφα ολκής.
    Είχε όλο το δικαίωμα να απευθυνθεί στον Ελληνικό λαό,αλλά πότε και πώς,Βασίλη;
    Εχοντας υπόψη του τους όρους και τους εφαρμοστικούς νόμους,τους οποίους έπρεπε να εκληρώσει η χώρα μας θα έπρεπε να τους πεί:
    Κύριοι,αυτοί οι όροι είναι δυσβάσταχτοι για τον Ελληνικό λαό,στον οποίον θα τους θέσω υπόψη του και θα ζητήσω το ΝΑΙ του και μετα θα τους υπογράψω.
    Εκανε το αντίθετο και τα γεράκια τον φάγανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΄Ηταν κάτι το αναμενόμενο,απο τους υπηρέτες του διεθνούς κεφαλαίου,το οποίο ή δεν μπόρεσε να δεί,ή δεν ήθελε να δεί,ή είχε πάρει το ΟΚ ,το οποίο μετά ανακάλεσαν τα φασιστάκια του Δ΄Ράίχ και η αλογοουρά της ΜΕΡΚΕΛ ,ο ΣΑΡΚΟΖΙ-άκης.
    Και νάμαστε τώρα να έχουμε πρωθυπουργό της χώρας μας τον Λ.Παπαδήμο,τον εκλεκτό των ΜΙΝΤΙΑ,των ΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ,ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ,ΤΩΝ ΑΠΛΗΣΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ,ο οποίος θα μας σώσει,κούνια που μας κούναγε.
    Και νάσου τώρα ομοτράπεζους των ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, τους δολιοφθορείς και δολοφόνους της ελληνικής οικονομίας,αυτούς που επι 5,5 χρόνια καταχρέωσαν την χώρα μας,τους ΝΟΥΔΟΥΛΟΥΣ,να μας το παίζουν και σωτήρες και ακόμη και τους χουντικούς του ΛΑΟΣ,και αν μπορείς μη σκάς απο το κακό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγκληματικά λάθη,απίστευτες παραλείψεις,με παντελή έλλειψη οργάνωσης,οράματος,με υπουργούς να διαγκωνίζονται,να τρώγονται,να τρέχουν στα κανάλια οι ίδιοι και οι ίδιοι,να βγάζουν μανιφέστα οι τρείς τους ως παντογνώστες,ως αμόλυντοι,αντί να βλέπουν τα χάλια τους,να τα διαβάζει ο λαός και να ξερνάει και κάποιο πρωινό να μας λένε οτι χρειάζεται πρωθυπουργός,που να ξέρει οικονομιά κλπ μαλακίες τους,όταν,προ της δρυός πεσούσης,την εγλειφαν ξεδιάντοπα,για να κρατήσουν την καρέκλα τους.
    Αυτούς είχαμε και έχουμε ακόμη και τώρα,αλλά οσονούπω ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ,διότι το ΠΑΣΟΚ θα τριχοτομηθεί και οι δεξιούληδες υπουργοί θα πάνε με τους ομόχνωτούς τους τους.
    ΄Ο,τι φάγανε,φάγανε.
    Καιρός να φάνε και την κατραπακιά απο τον Ελληνικό λαό ,για να τελειώνουμε απο δαύτους.
    Το κακό είναι οτι ο Ελληνικός λαός έχει στηθεί στο τοίχο και τον πυροβολούν,μέχρις ότου τον ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ.
    Φιλικά
    ο επι χρόνια
    σύντροφος και συναγωνιστής σου
    στην ΤΟ1-ΕΔΕΣΣΑΣ
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΣΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)