Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Επίσχεση εργασίας στην ΕΑΣ Αλμωπίας από ομάδα εργαζομένων και καταγγελίες .



Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον αγροτικό κόσμο που στήριξε και στηρίζει την ΕΑΣ Αλμωπίας ότι ομάδα 7 εργαζόμενων της Οργάνωσης προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας από 23-2-12 διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 29 μηνών.          
          Ξεπερνώντας τα όποια ψυχικά και οικονομικά μας όρια και βλέποντας μία συνεχή κοροϊδία από την πλειοψηφία το ΔΣ αλλά ταυτόχρονα και ένα θράσος που μας απαξίωνε σαν άτομα και εργαζόμενους αποφασίσαμε από εδώ και πέρα να διεκδικήσουμε δυναμικά με κάθε νόμιμο μέσο τα δίκαια αιτήματά μας Όταν αυτά ικανοποιηθούν θα συνεχίσουμε να παρέχουμε και πάλι τις υπηρεσίες μας.
Αφήναμε τόσο καιρό στην άκρη τους μισθούς μας και ζούσαμε επαιτώντας κάποιες προκαταβολές για βασικές μας βιοτικές ανάγκες ,με στόχο την διατήρηση της αξιοπιστίας και τη βιωσιμότητα της Οργάνωσης. Τον τελευταίο καιρό όμως βλέπαμε τους διοικούντες να εκλαμβάνουν αυτό σαν αδυναμία και χωρίς κανένα σχέδιο, να οδηγούν την οργάνωση σε αδιέξοδο με στόχο τους μοναδικό τις όποιες προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, που κάποια μέλη του ΔΣ προσπαθούν επίμονα να υποδαυλίσουν για να αποφύγουν τις ευθύνες που τους βαραίνουν , θα απευθυνθούμε στα ενεργά μέλη της ΕΑΣΑ (που τους θεωρούμε τους μοναδικούς μας εργοδότες) εκθέτοντας γεγονότα και καταστάσεις που οδήγησαν την οργάνωση στο τέλμα, τα τελευταία έτη και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Ευθύνονται λοιπόν οι εργαζόμενοι
-για την διάθεση των προϊόντων σας σε βιομηχανίες ( Covita τώρα ,Prondacta  παλιά) με αποτέλεσμα να πάθει οικονομική ζημιά η οργάνωση αλλά κι εσείς; 
-για την κατακόρυφα φθίνουσα πορεία  εισκόμισης  προϊόντων, εξαιτίας του τρόπου πώλησης και διαχείρισης αυτών;
-για τις άστοχες επενδύσεις των τελευταίων ετών; (350.000Ε για να φτιαχτούν τα διαλογητήρια  με προδιαγραφές ISO! που είχαν χρόνια να χρησιμοποιηθούν,150.000Ε για διαλογητήριο   πατάτας στον Αρχάγγελο με κανένα όφελος για την ΕΑΣΑ, 80.000Ε+ΦΠΑ για αγορά φορτηγού χωρίς να παρθούν προσφορές από μαγαζιά και το οποίο έπαθε ζημιές στα χρόνια που χρησιμοποιήθηκε 25.000Ε)
-για τα   Bonus  αποχώρησης (χιλιάδων ευρώ) που αποφασίστηκε να δοθούν σε αποχωρήσαντες υπάλληλους όπως έδινε την δυνατότητα σχετικός νόμος, με στόχο να ελαφρυνθεί το εργοδοτικό  κόστος (είχαμε μείνει 10 υπάλληλοι) και στη συνέχεια προχωρούσαν σε  προσλήψεις; (ο λαλίστατος σύμβουλος που όπου σταθεί κατηγορεί τους εργαζόμενους ,ψήφισε ποτέ όχι για κάποια από τις προσλήψεις;)
-για τη λειτουργία του ΚΕΚ που έβαζε κάθε χρόνο μέσα την οργάνωση χιλιάδες  ευρώ (ας εξηγήσουν τους λόγους που το κρατούσαν);
-για την εκλογή στο σημερινό ΔΣ 3 συμβούλων που δε διακίνησαν ποτέ τους ούτε ένα κιλό και ενός προέδρου που φέτος διακίνησε τη φοβερή ποσότητα των 2 τόνων;
(αλήθεια κ. πρόεδρε πως γίνεται στο σύστημα ολοκληρωμένης  διαχείρησης  που εφαρμόζει  η ΕΑΣΑ να δηλώνετε 25 στρέμματα παραγωγικά ροδάκινα και να παραδίδεται 2 τόνους;)
-για την πρόσληψη ,ακόμα και προ 2 μηνών, υπάλληλου που παράνομα τον κάνανε διευθυντή ( ο εσωτερικός κανονισμός ορίζει  συγκεκριμένα χρόνια προϋπηρεσίας) παραμερίζοντας επιστήμονες από αγροτικές οικογένειες της περιοχής, με αμοιβή διαφορετικής της συλλογικής  σύμβασης (παράνομα), δίνοντάς του το υπερεσιακό αυτοκίνητο της οργάνωσης με πληρωμένα τα καύσιμά του ;

-για το ότι ο διευθυντής και ο πρόεδρος είναι πληρωμένοι ενώ παραγωγοί, προμηθευτές και εργαζόμενοι απλήρωτοι;
-για τις επιλεκτικές εξοφλήσεις παραγωγών έναντι  Covita;;
-για τη παντελή έλλειψη σχεδίου για να βγει η οργάνωση από το τέλμα;
-για τους αντιπροσώπους που εσείς ψηφίσατε και ομόφωνα αποφάσισαν απαλλαγή ευθυνών της νυν διοίκησης;
-για τις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού που τις περισσότερες φορές δεν είχαν καμία σχέση με την οργάνωση;
-για την μη έγκαιρη τακτοποίηση  οφειλών (σε χρόνο που μπορούσαν άνετα να γίνουν) με αποτέλεσμα να τις αποπληρώνουμε μετά από αγωγές 3πλάσια και 5πλάσια;
-για την απουσία παντελώς ελέγχου στα ΔΣ ,από εσάς τους ίδιους, κατά τη διάρκεια πώλησης των προϊόντων σας;(2-3 άτομα καθημερινά τα καλοκαίρια να ζητούσαν εξηγήσεις για το πού, πως και πόσο πωλούν τα προϊόντα σας θα άλλαζε πολλά πράγματα)
-για την εσκεμμένη απαξίωση του τμήματος   αγροεφοδίων;   (το μοναδικό συνεταιριστικό μαγαζί που απέμεινε και αποτελεί το σημείο αναφοράς τιμών για τους ιδιώτες)
Οι διοικούντες προσπαθούν να αποδώσουν την κατάρρευση της ΕΑΣΑ στο υψηλό εργοδοτικό κόστος. για να απορρίψουν τις ευθύνες από πάνω τους. Πως γίνεται αυτό όταν εμείς έχουμε τόσο καιρό να πληρωθούμε (άρα το κόστος μας περιορίζεται σε κάποιες προκαταβολές που παίρνουμε και δεν αντιστοιχούν ούτε στο ½ του συνολικού κόστους), οι ασφαλιστικές μας εισφορές είναι σε ρυθμίσεις και τα όποια έσοδα της οργάνωσης πηγαίνουν για αποπληρωμή χρεών σε προμηθευτές, ΑΤΕ, ΙΚΑ εφορία;
Κάποιοι φίλοι παραγωγοί μας καταλόγισαν ότι ξέραμε και δε μιλούσαμε.  Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πάντα καυτηριάζαμε και θέταμε τα παραπάνω ζητήματα στα εκάστοτε ΔΣ είτε με έγγραφα είτε προφορικά. Για αυτό και πάντα εμείς είχαμε την ανάλογη αντιμετώπιση από αυτά.
Καλούμε τα ενεργά μέλη της ΕΑΣΑ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να φτιάξουν την Οργάνωση υγιή, δυναμική με προοπτικές. Η αποστασιοποίησή τους λόγω πικρίας για την αντιμετώπιση που τόσα χρόνια είχαν, το μόνο που θα καταφέρει είναι η διαιώνιση της ίδιας νοσηρής κατάστασης και των ίδιων ανθρώπων που είναι υπεύθυνη για αυτήν. Από εδώ και πέρα άλλοθι δεν υπάρχουν για κανέναν.
Όπως εμείς προσδοκάμε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς την ίδια αντιμετώπιση ζητάμε και για εμάς. Εμείς δεν αμφισβητήσαμε ποτέ το δικαίωμά σας να διεκδικήσετε χαμένα λεφτά σας (Covita) ούτε να πέσουν οι τιμές των προϊόντων σας με  άλοθι  την <<κρίση>>, απεναντίας θεωρούμε εξευτελιστικές τις τιμές των προϊόντων και για αυτό την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι εργατοπατέρες, που όμως εσείς εκλέγεται. Ο κοινωνικός αυτοματισμός που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλλουν στην κοινωνία μόνο καταστροφή μπορεί να επιφέρει.

ΥΓ1: Για να μη τρέφει αυταπάτες το ΔΣ και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος ότι απαλλάγηκαν προσωρινά από εμάς, τους δηλώνουμε ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρών δυναμικά σε κάθε εξέλιξη που αφορά την ΕΑΣΑ .
ΥΓ2: Για τους υπόλοιπους συνάδελφούς που δε συντάχθηκαν μαζί  μας, παρόλο που με τους περισσότερους είχαμε την ίδια άποψη για πρόσωπα και καταστάσεις, θεωρούμε ότι είναι προσωπική επιλογή τους αν και δε μπορούμε να την κατανοήσουμε
ΥΓ3: Γιατί κύριοι της πλειοψηφίας του ΔΣ ψηφίσατε πρόσφατα να μην επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να βλέπουν συγκεκριμένους κωδικούς όπου φαίνονταν ποιός και πόσα χρήματα παίρνει ο κάθε σύμβουλος ή εργαζόμενος σαν έναντι;
ΥΓ4:Οι αποδοχές μας ,δεν είναι ούτε λεπτό παραπάνω από ότι ορίζει η συλλογική μας σύμβαση. Σας προκαλούμε να δημοσιοποιήσετε και τις δικές σας( τις αμοιβές σας, το που, πως και πότε επακριβώς κάνετε τα οδοιπορικά σας και αν υπάρχουν  πρωτοκολλημένα υπερεσιακά γι αυτά)

Οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Αλμωπίας που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας
Θεωδορίδης Γιάννης
Καραγιοβανίδης Νίκος
Ματζηρίδης Θόδωρος
Μουρατίδης Γιάννης
Προίκος Δημήτρης
Σακαλίδης Τάσος
Ταρασίδου Έφη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)