Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης 4 Απριλίου 2012, οι εργασίες της Ημερίδας για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Η διοργάνωση της Ημερίδας ήταν μία πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» και στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν θετικά μεγάλος αριθμός κοινωνικών φορέων της Πέλλας, εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες. Μεταξύ των συμμετεχόντων που παρουσίασαν μέρος των δράσεων κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούν οι φορείς τους συγκαταλέγονταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Διοικητής των Νοσοκομείων κ. Παύλος Μάρκου, ο Νομίατρος κ. Δημήτριος Κόντος Προεδρεύων του Ερυθρού Σταυρού, η Αντιδήμαρχος Σκύδρας κα. Μαρία Παπαδοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιώγας και η Πρόεδρος του «Ευ Ζειν» κα. Μαρούλα Κατσάρα, ο Αντιδήμαρχος Πέλλας κ. Στεργούλας Δημήτριος, η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κα. Κατερίνα Φυσικούδη, ο Ψυχίατρος κ. Κάλφας Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Ξυνίδης Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταναλωτών Πέλλας κ. Ευάγγελος Κυριακού, η κα. Καρασαρλίδου Χριστίνα της Πρωτοβουλίας Δράσης Γυναικών Έδεσσας, ο Διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Στράτος Καφετζής, ο Πρόεδρος του ΓΑΣ Έδεσσας και εκ μέρους της Εφορείας Προσκόπων κ. Κωνσταντίνος Καφετζής, ο κ. Τσιρανίδης Χρήστος από την κίνηση «ΚΑΝΕΝΑΣ», μέλη εθελοντικών οργανώσεων από τις Αμπελιές, την Καλή και την Έδεσσα, κ.ά.
Ο συντονισμός της εκδήλωσης και των συζητήσεων που ακολουθήθηκαν έγιναν από τον Διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης κ. Λάζαρο Σιάντση, Ψυχολόγο, ο οποίος παρουσίασε τον σκοπό της συνάντησης, την υφιστάμενης κατάσταση, τα οφέλη από την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη δράση του Κέντρου στον συγκεκριμένο τομέα.
Η εναρκτήρια εισήγηση έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η τοπική κοινωνία να αναλάβει την ευθύνη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε κοινωνικές δράσεις που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, κυρίως μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, με διακριτικότητα, σεβασμό και σε στενή συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας. «Οφείλουμε να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή», ήταν μία χαρακτηριστική φράση του, «και για να το πετύχουμε απαιτείται συντονισμός και οργάνωση των δράσεων που σήμερα υλοποιούνται αποσπασματικά».
Μετά από τις εισηγήσεις όπου παρουσιάστηκε η δράση κοινωνικής προσφοράς των φορέων ακολούθησαν τέσσερα στρογγυλά τραπέζια, ένα για κάθε χωρική ενότητα των Δήμων της Π.Ε. Πέλλας. Μεταξύ των συμπερασμάτων και των προτάσεων στις οποίες κατέληξαν οι παραβρισκόμενοι περιλαμβάνονται:
1. Η σύσταση ενός ανοικτού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή όλων των παραβρισκόμενων φορέων και άλλων ενδιαφερομένων και αποστολή την αποτελεσματική οργάνωση, υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων που θα αποφασίζονται. Ο δικηγορικός σύλλογος Γιαννιτσών ανέλαβε τη σύνταξη του καταστατικού χάρτη δημιουργίας του.
2. Η δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής της προσφοράς και της ζήτησης σε κοινωνικές ανάγκες. Ο Σύλλογος Καταναλωτών Πέλλας ανέλαβε την υλοποίησή του και την εγκατάστασή του στο γραφείο του στην Έδεσσα.
3. Η οργάνωση Γραφείων υποδοχής πολιτών που έχουν ανάγκη παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών με έδρα τους τέσσερις Δήμους.
Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση των παραπάνω τουλάχιστον βασικών δράσεων ενώ, παράλληλα, συμφώνησαν και για άλλες δράσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά το έργο της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στην περιοχή. Η Ημερίδα πρόκειται να επαναληφθεί, μετά από μερικούς μήνες, ώστε να επικαιροποιηθούν και να διευρυνθούν περεταίρω τα αποτελέσματά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου