Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η περίληψη της έκθεσης του Συμπαραστάτη του Δημότη






Το Ράδιο Αλμωπία  έχει στη διάθεσή του την περίληψη της ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αλμωπίας,Σταύρου Κλεισούρη , η οποία αναφέρει:

«Πριν αναφερθώ στην ετήσια απολογιστική έκθεση  μου, είμαι υποχρεωμένος να  αναφερθώ στη κρίση που μαστίζει τη χώρα και τους πολίτες. ΄Ολοι μας έχουμε αντιληφθεί την κρίση και τη βιώνουμε στο πετσί μας.
Ως αποτέλεσμα της κρίσης αυτής, όσο και της έλλειψης προνοητικής πολιτικής και διαχείρισης κατά το παρελθόν είναι ότι ανατράπηκαν βεβαιότητες, προσδοκίες αλλά και η εμπιστοσύνη στο μέλλον. Σε μια χώρα όμως όπου η εμπιστοσύνη στους θεσμούς υπήρξε ανέκαθεν  ελλειμματική οι συνέπειες είναι βαρύτερες . Είναι λοιπόν κρίσιμο να αναδειχθεί η υπέρ του κοινού συμφέροντος  λειτουργία των θεσμών καθώς και ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των διαδικασιών που τους περιβάλλουν.
Η περιστολή των δημοσίων δαπανών επηρέασε ευρύτερα και τη λειτουργία του Δήμου. Οι περικοπές των ΚΑΠ –ΣΑΤΑ κλπ σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες έχουν προκαλέσει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα και στο Δήμο μας. Υπήρχαν καθυστερήσεις πληρωμών σε εργολάβους και προμηθευτές, λήφθηκαν αναγκαστικά μέτρα κατά του Δήμου, επιβλήθηκαν κατασχέσεις ακόμα και σε λογαριασμούς μισθοδοσίας του προσωπικού, ανατράπηκαν  εργασιακές σχέσεις κλπ.
Η εφαρμογή του ΄΄ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ΄΄ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης , η οποία αναλαμβάνει πλέον ιδιαίτερο ρόλο, τόσο λόγω του αυξημένου μεγέθους του νέου Δήμου όσο και λόγω των κρίσιμων αρμοδιοτήτων. Η έλλειψη χρημαδοτήσεων  όμως εγκυμονεί κινδύνους  παραπέρα επιβάρυνσης του ήδη υπερχρεωμένου Δήμου. Τα μεγάλα ανοίγματα που κληρονόμησε η σημερινή δημοτική αρχή , που ήταν πέρα από τις πραγματικές δυνατότητες και προέρχονται από δημοπρατήσεις ή αναθέσεις έργων χωρίς να υπήρχαν εξασφαλισμένες πιστώσεις, από τη κακή διαχείριση σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτών των προφορικών συμβάσεων καθόσον κατ΄αυτόν τον τρόπο δεν διασφαλίστηκε η ευρύτερη δημοσιότητα και δεν επιτυγχάνθηκε η επιλογή της συμφερότερης προσφοράς συνθέτουν σήμερα μια εικόνα δραματική στα οικονομικά του Δήμου .Ωστόσο , θα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση, ώστε να μην αναπαραχθούν οι παθολογίες που έχουν επισημανθεί παλαιότερα, το δε μεταβατικό στάδιο αποτελεί σημαντική πρόκληση , για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες  ομαλά και με την απαιτούμενη συνέχεια και αποτελεσματικότητα.
Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί ο νόμος ΄΄ΔΙΑΥΓΕΙΑ΄΄ που αντιμετωπίζει ριζικά ζητήματα διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων αυτού. ΄Εχοντας εκτεταμένη εμπειρία στα θέματα πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα εκτιμώ ότι η δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων όχι μόνο ενισχύει την διαφάνεια και τη δυνατότητα ελέγχου, αλλά και απαλλάσσει τις υπηρεσίες από τον χειρισμό των σχετικών αιτημάτων.
Επίσης η καθιέρωση του προληπτικού ελέγχου σ΄όλες τις δαπάνες των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων του Δήμου και η κατάργηση των απευθείας αναθέσεων  αποτελεί ένα βήμα παραπέρα για τη διαφύλαξη της νομιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός εξυπηρετεί τον έλεγχο και την συγκράτηση των δαπανών .
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης καλείται λοιπόν να διαμορφώσει μια καινοτόμο προσέγγιση των προβλημάτων που τίθενται υπόψη του, θα συνεχίσει να στηρίζει την θεσμική λειτουργία του Δήμου, των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων αυτού, την εμπέδωση των αρχών της νομιμότητας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δημοτών. Κρισιμότερη συμβολή του αποτελεί η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου-δημοτών και πολιτών, που καθίσταται πιο απαραίτητη  από ποτέ στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ –ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
________________________________
Σύμφωνα με το άρθρο 77 του Ν. 3852/2010 καθιερώνεται ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20..000 κατοίκους. Ο Δήμος Αλμωπίας είναι ένας από τους 22 Δήμους  της χώρας που εξέλεξαν Συμπαραστάτη.
Ο Συμπαραστάτης είναι αρμόδιος για διαφορές του Δημότη με υπηρεσίες του Δήμου, των λειτουργών του, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων αυτού που έχουν σχέση με κακοδιοίκηση.
Εν ολίγοις ο Συμπαραστάτης διαμεσολαβεί , επιλαμβάνεται κάθε θέματος που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ύστερα από αναφορές-καταγγελίες η ακόμα και αυτεπάγγελτα.
Πως υποβάλλονται και διερευνώνται οι καταγγελίες που υποβάλλονται στον Συμπαραστάτη. 
Ο Συμπαραστάτης επιλαμβάνεται του θέματος κατόπιν αναφοράς ή καταγγελίας που υποβάλλεται προφορικά ή γραπτώς ,τηλεφωνικώς, με φάξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Πρέπει να περιλαμβάνονται τα πλήρη και ακριβή στοιχεία του καταγγέλλοντος ,σύντομη περιγραφή του προβλήματος, το αίτημα του ενδιαφερομένου, την εμπλεκόμενη υπηρεσία, τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί και το αποτέλεσμά τους καθώς και κάθε αποδεικτικό στοιχείο ή πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση του θέματος.
Η προσέγγιση των αναφορών και καταγγελιών των δημοτών περιλαμβάνει περιληπτικά τα εξής στάδια:
1. ΄Ελεγχος του βασίμου ή μη της καταγγελίας
2. Σε περίπτωση βασιμότητας ζητείται άμεσα η άποψη της δημοτικής υπηρεσίας
3. Αν η καταγγελία αφορά πράξη εκτελεστή σιωπηρή ή γραπτή ερευνώνται όλες οι πτυχές του νομίμου ή μη αυτής
4. Αν διαπιστωθεί παράβαση της νομιμότητας συντάσσεται ειδική πρόταση-πόρισμα στην οποία αναλύονται οι διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα, η ευθύνη, και οι προτάσεις.
Ο δημότης ενημερώνεται γραπτώς όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και εντός τουλάχιστον 30 ημερών εκτός αν η φύση της υπόθεσης απαιτεί περισσότερο χρόνο για διερεύνηση.
Τέλος όταν κρίνεται απαραίτητο, η έρευνα ολοκληρώνεται με την σύνταξη ειδικής πρότασης –πορίσματος το οποίο γνωστοποιείται και στον Δήμαρχο και κοινοποιείται και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
_____________________
Κατά τη διάρκεια του έτους ο Συμπαραστάτης δέχθηκε 126  γραπτές αναφορές-αιτήσεις-καταγγελίες από δημότες.
•   Οι βάσιμες αναφορές κλπ είχαν κατά μεγάλο ποσοστό θετική έκβαση(119 περιπτώσεις)
•   Οι αβάσιμες αναφορές κλπ  τέθηκαν στο αρχείο (6 περιπτώσεις)
•   Επιλύθηκαν , δηλαδή αποκαταστάθηκε  το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο δημότης σε (54 περιπτώσεις).
•   Δεν επιλύθηκε το πρόβλημα παρά τη διαμεσολάβηση σε (15 περιπτώσεις).
•   Σε (13 περιπτώσεις) η επίλυση στάθηκε αδύνατη για λόγους που αποδίδονται σε πάγιες οργανωτικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες της δημοτικής και δημόσιας διοίκησης.
•   Σε (8 περιπτώσεις) επιλύθηκε το πρόβλημα χωρίς ενέργειες του Συμπαραστάτη από την ίδια την υπηρεσία ή ύστερα από παρέμβαση άλλου φορέα.
•   Προβλήματα κακοδιοίκησης στους πρώην Δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου  από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές εντοπίστηκαν σε( 5 περιπτώσεις),στις πρώην ΔΕΥΑ Αριδαίας και Εξαπλατάνου σε( 3 περιπτώσεις), στη Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών σε( 3 περιπτώσεις), στις πρώην ΔΕΠΑ και ΔΗΚΕΔΑ σε (4 περιπτώσεις).
•   Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ΄Εδεσσας στάλθηκαν 4 ειδικές προτάσεις-πορίσματα που λεπτομερώς αναλύονται σε κεφάλαια που ακολουθούν.   
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
_______________  
1.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ –ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.
_____________________________________________________________
2.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ-ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΦΘΗΚΑΝ ή ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ-ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
_____________________________________________________________
3.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Τ.Α.Π
___________________________________
4.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
_____________________________________________________________
5.- ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  -ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ-ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΗ ΣΦΡΑΓΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ-ΑΛΚΟΟΛ ΣΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ.
_____________________________________________________________
6.- ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
7. ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
_____________________________________________________________
8.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
_____________________________________________________________
9.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΥΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
_____________________________________________________________
10-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ  ΛΟΥΤΡΩΝ
_____________________________________________________________   
11.- ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΡΩΗΝ ΑΙΡΕΤΩΝ-ΠΑΛΑΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ.
_____________________________________________________________
12.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΠΑ  ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΚΕΔΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
_____________________________________________________________
13.-ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΧΩΜΑΤΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ  ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ  ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
_____________________________________________________________
ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΕΣ  ΕΡΕΥΝΕΣ
_____________________ ______
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης επιλαμβάνεται αυτεπάγγελτα θεμάτων που κρίνονται ιδιαιτέρως σοβαρά και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του .Μέσα στο 2011 διενήργησε εννέα(9) αυτεπάγγελτες έρευνες:
ΠΑΡΑΜΠΟΠΗ ΣΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
_______________________________
Μέσα στο 2011 ο Συμπαραστάτης αξιοποίησε τέσσερις (4)φορές την εν  θεσμική δυνατότητα παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο υπηρεσιακών παραγόντων. 
ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤ.ΈΔΕΣΣΑΣ
Μέσα στο 2011 ο Συμπαραστάτης αξιοποίησε τέσσερις(4) φορές την   θεσμική δυνατότητα και παρέπεμψε στον Εισαγγελέα Πρωτ. ΄Εδεσσας  τις υποθέσεις.
ΑΥΤΟΨΙΕΣ -ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ –ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΣΥΝΕΔΡΑΙΑΣΕΙΣ Δ.Σ
Ο Συμπαραστάτης το 2011 πραγματοποίησε  πέντε(5)  αυτοψίες και είκοσι έξ( 26) συναντήσεις εργασίας  ,ορισμένες από τις οποίες , ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο αναδεικνύονται στα επί μέρους σχετικά κεφάλαια των ειδικών προτάσεων και εκθέσεων.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
_________________________
Ο Συμπαραστάτης δέχθηκε καταγγελίες σχετικές με τα δικαιώματα του ανθρώπου και των επιχειρήσεων.
Μετά από την διαμεσολάβηση του Συμπαραστάτη  και μετά από προτάσεις που διατύπωσε, ακυρώθηκε το σύνολο των αποφάσεων του Δημάρχου που αφορούσε επιβολή προστίμων για αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, εκδόθηκαν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για καταλήψεις δημοτικών εκτάσεων, σφραγίσθηκαν  με αποφάσεις του Δημάρχου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό μηνύσεων, καταβλήθηκαν σε πρώην αιρετούς μέρος των απαιτήσεων που είχαν από τους πρώην Δήμους ,εξοφλήθηκαν οι απαιτήσεις από μισθώματα, αναζητήθηκαν ευθύνες για καθυστερήσεις σε απαντήσεις σε αιτήματα δημοτών, ακυρώθηκε απόφαση της ΔΕΥΑ ως μη νόμιμα ληφθείσα, δόθηκε λύση σε θέματα που αφορούσαν τη  μη έκδοση βεβαιώσεων ΤΑΠ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου για διακανονισμό των απαιτήσεων σε βάθος τριετίας λόγω της οικονομικής αδυναμίας που έχει περιέλθει ο Δήμος . 
Τέλος θέλω να προσθέσω κλείνοντας ότι τέτοιου είδους θεσμοί αν υποστηριχθούν σωστά μπορεί να συνεισφέρουν πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αρκεί η δράση του συμπαραστάτη να διέπεται από αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Η λειτουργία του Συμπαραστάτη είναι ίδια μ΄αυτή του ελέγχου της νομιμότητας που ενεργεί ο δικαστής δηλ. έλεγχος της επιβολής της νομιμότητας. Οι θέσεις του να αποδίδουν το ισχύον δίκαιο και να πείθουν για την ορθότητά τους.Κάθε ενέργειά του ιδίως όταν τίθεται αντιμέτωπος με τη διοίκηση να πηγάζει από υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνη, ώστε να φέρει και την ευθύνη των κρίσεων του.
Προσωπικά εργάστηκα με βάση τις παραπάνω αρχές κατά το πρώτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού.
Αν δεν αλλάξει κάτι στην εποχή της αβεβαιότητας που ζούμε , θα εργαστώ πιο πολύ τον επόμενο χρόνο για την εδραίωση, για την εμπέδωση, για την εξέλιξη του θεσμού του οποίου φέρω τη μέγιστη τιμή να είμαι ο πρώτος φορέας του στο Δήμο Αλμωπίας.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ολόκληρη η ετήσια έκθεση με ανάλυση των προτάσεων-διαπιστώσεις-συμπεράσματα-ευθύνες κλπ θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 18 Απριλίου 2012 , η μέρα Τετάρτη και ώρα 20..00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.»
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
Σταύρος Κλεισούρης









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)