Πέντε φορείς του Δήμου Πέλλας υπέβαλλαν στον Δήμαρχο Πέλλας
Γρηγόριο Στάμκο
πρόταση για συγκρότηση και λειτουργία
«ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Συγκεκριμένα αναφέρουν
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Όπως σας είναι γνωστό την 14-12-2011, οι υπογράφοντες την παρούσα φορείς, διοργανώσαμε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών την ημερίδα με θέμα «ΔΡΟΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ» και με αντικείμενο την νεανική παραβατικότητα, τις εκφράσεις βίας και τις στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον.
Στα πλαίσια των εργασιών της ημερίδας, καταδείχθηκε μεταξύ άλλων η ευαισθητοποίηση και η ετοιμότητα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της να λάβουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, αλλά και της γενικότερης αυξανόμενης νεανικής παραβατικότητας, που δυστυχώς εμφανίζεται πλέον και στον τόπο μας.
Επίσης από τις εργασίες και τα πορίσματα της ημερίδας, αναδείχθηκε μεταξύ άλλων και η κεφαλαιώδης σημασία της προληπτικής δράσης των αρμοδίων τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση των φαινομένων νεανικής παραβατικότητας με μεθόδους και πρακτικές πρόληψης και ενημέρωσης.
Κατόπιν τούτου υλοποιώντας την βούλησή μας να κάνουμε πράξεις τα πορίσματα – εισηγήσεις της ημερίδας, σας υποβάλλουμε την πρόταση – αίτημα να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει στο Δήμο Πέλλας «Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας».
Έργο του Συμβουλίου είναι η καταγραφή και μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου που λειτουργεί, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής ώστε να προληφθούν μορφές μικρομεσαίας εγκληματικότητας, με στόχο την εμπέδωση ασφάλειας και κλίματος εμπιστοσύνης.
Η λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας προβλέπεται από τις διατάξεις των Νόμων 2713/1999 (άρθρο 16) και 3463/2006 (άρθρο 84) και αποτελούν συμβουλευτικά γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. Συγκροτούνται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου και απαρτίζονται από τα μέλη που προβλέπονται στις οικείες νόμιμες διατάξεις (επιστήμονες και λειτουργοί που διαμένουν στην περιφέρεια του Δήμου και διαθέτουν ειδικές γνώσεις στους σχετικούς τομείς, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων).
Επιπλέον η συγκρότηση και λειτουργία του Συμβουλίου θα αποτελέσει και τον δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας (με όλα τα αυτονόητα παρεπόμενα οφέλη) και με τον αντίστοιχο κεντρικό φορέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή το «Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων».
Για τους παραπάνω λόγους έχουμε την τιμή να σας υποβάλλουμε την πρόταση συγκρότησης και λειτουργίας «Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας» στον Δήμο Πέλλας και παρακαλούμε για την υλοποίησή του με την λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας.
Επισυνάπτουμε τις σχετικές νόμιμες διατάξεις και τελούμε στην διάθεσή σας για κάθε ενεργό συμμετοχή, καθώς και για την υποβολή εισήγησης για τον τρόπο συγκρότησης του Συμβουλίου.
Ευελπιστώντας στην θετική ανταπόκρισή σας, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
Γιαννιτσά 6 – 2 – 2012
Για τους υπογράφοντες φορείς:
1) ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Αθανάσιος Ξυνίδης (Πρόεδρος)
2) ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος (Πρόεδρος)
3) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ: Κωνσταντίνος Κούγκας (Διευθυντής)
4) 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Ελένη Πισμίση (Διευθύντρια)
5) Β’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ: Αλέξανδρος Σταμενίτης (Πρόεδρος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου