Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Αποφεύγουν το δημόσιο οι υποψήφιοι




Συνειδητοποιημένοι και προσαρμοσμένοι στο γενικότερο οικονομικό γίγνεσθαι εμφανίζονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.
Κατανοώντας τις αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, στρέφουν την πλάτη στο δημόσιο και επιλέγουν σπουδές που θα τους δώσουν επαγγελματικές δυνατότητες στον ιδιωτικό τομέα.


Μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία των πρώτων επιλογών στα μηχανογραφικά δελτία της τελευταίας πενταετίας (2006-2011), αποδεικνύεται ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων ιεραρχούνται με βάση τις ευρύτερες εξελίξεις και λιγότερο από την αίγλη-κύρος ενός επαγγέλματος. «Μέσα από τη μελέτη μπορεί κανείς να διαπιστώσει την αγωνία των μαθητών για την επιλογή ενός επαγγέλματος που θα αυξήσει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας στον δύσκολο επαγγελματικό στίβο. Παρά το γεγονός πως οι προτιμήσεις αριθμητικά επηρεάζονται και από στοιχεία όπως είναι ο αριθμός των υποψηφίων, η εγγύτητα του τόπου φοίτησης στα μεγάλα αστικά κέντρα κλπ., ωστόσο δεν παύουν να καταδεικνύουν ορισμένες τάσεις», τόνισε στη «Θ» ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας EMPLOY Βασίλειος Καλόγηρος, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.
Στην μελέτη καταγράφεται η στροφή από τα παιδαγωγικά επαγγέλματα -τα οποία τα προηγούμενα έτη οδηγούσαν σε ταχεία απορρόφηση προς το δημόσιο σχολείο- προς κλασικότερες ειδικότητες, π.χ. στη νομική, η οποία δίνει περισσότερες διεξόδους στον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα οι προτιμήσεις των υποψηφίων για τις γεωπονικές και τις τουριστικές σχολές καθώς και για τα πολυτεχνικά τμήματα των μηχανολόγων μηχανικών και των ηλεκτρολόγων μηχανικών. Πρόκειται για σπουδές που έχουν συνδεθεί με τομείς οι οποίοι έχουν πολύ καλές προοπτικές εργασίας, όπως οι εναλλακτικές καλλιέργειες (γεωπονία), ο τουρισμός (τουριστικά επαγγέλματα) και οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι).

Στα χακί
Η δυνατότητα άμεσης απορρόφησης οδηγεί, όπως είναι αναμενόμενο εν μέσω κρίσης, στις στρατιωτικές σχολές, στις σχολές του εμπορικού ναυτικού και των επαγγελμάτων υγείας. Οι δωρεάν σπουδές (διαμονή και σίτιση) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άμα τη αποφοιτήσει τους θα έχουν σίγουρο μισθό έστω και μειωμένο (περίπου 880 ευρώ οι απόφοιτοι σχολών υπαξιωματικών, 1.100 ευρώ απόφοιτοι σχολών αξιωματικών), αποτελούν σημαντικά θέλγητρα για τους υποψήφιους. Η κατακόρυφη αύξηση των πρώτων προτιμήσεων των στρατιωτικών σχολών άρχισε από το 2010, οπότε έγινε αισθητή η κρίση. Και οι σχολές της αστυνομίας βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των μαθητών, ωστόσο διαπιστώνεται ότι συγκριτικά με το 2006 παρατηρείται μια μείωση των πρώτων προτιμήσεων από τους υποψηφίους. Προφανώς η αύξηση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών στρέφει ένα τμήμα όσων επιθυμούσαν αστυνομικές σχολές στις στρατιωτικές.
Εν τω μεταξύ, ραγδαία αυξάνονται την τελευταία διετία οι πρώτες προτιμήσεις για τις σχολές του εμπορικού ναυτικού. Η σχολή πλοιάρχων το 2011 είχε 1.600 προτιμήσεις, με αποτέλεσμα να είναι μία από τις κορυφαίες συνολικά σε πρώτες προτιμήσεις, αφού μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι... θαυμαστές της. Οι υψηλές απολαβές και το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία κυριαρχεί ανά τον κόσμο οδηγεί χιλιάδες υποψηφίους να επιλέξουν το «απάνεμο» καταφύγιο των σχολών του εμπορικού ναυτικού, παραμερίζοντας τις όποιες δυσκολίες του επαγγέλματος.
Σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα υγείας, όλο και αυξάνουν οι πρώτες προτιμήσεις τους, αφού προσφέρουν καλές προοπτικές απορρόφησης συγκριτικά με άλλες σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης, η οποία αποτελεί σε μεγάλο ποσοστό τη «δεξαμενή» των επαγγελμάτων υγείας. Για παράδειγμα, τα έτη 2010-11 παρατηρείται σημαντική αύξηση πρώτων προτιμήσεων ιδιαίτερα στα τμήματα φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας και μαιευτικής. Στις περιπτώσεις της εργοθεραπείας και της λογοθεραπείας, όπου οι προτιμήσεις των υποψηφίων αυξάνονται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις πολύ καλές προοπτικές απορρόφησης που έχουν, είναι και οι μοναδικές στο αντικείμενό τους, αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.
Η πληροφορική, όπως αποδεικνύει η μελέτη των στοιχείων από την EMPLOY, αποτελεί σταθερή αξία για τους υποψηφίους, μιας και για τον καθένα είναι κομμάτι της καθημερινότητας. Μάλιστα, η αύξηση για το τμήμα της Θεσσαλονίκης το 2011 έφθασε στο 75% συγκριτικά με το 2009. Αντίθετα, κάμψη παρουσιάζουν τα τμήματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, πολύ πιθανόν γιατί οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)