Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Μετά την ήττα αλλάζουν όλα στο ΠΑΣΟΚ




Σε πολιτική και ιδεολογική εκκαθάριση οδεύει το ΠΑΣΟΚ μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος να εκκινήσει τις διαδικασίες για την επανίδρυση του κινήματος.



Το ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα έτσι και αλλιώς δεν άφηνε και πολλά περιθώρια ελιγμών σε όσους άμεσα
ή έμμεσα χρεώνονται ή επωμίζονται τη συντριπτική εκλογική ήττα.
Το 13% της 6ης Μαΐου είναι ένα εκλογικό ποσοστό απογοητευτικό στη συνείδηση του μέσου οπαδού του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζει άλλες εποχές, αφετηριακές και ένδοξες, αλλά τόσο απόμακρες από τη σύγχρονη πραγματικότητα του ΠΑΣΟΚ, που έχει συνηθίσει στον κυβερνητισμό και στη διαχείριση της εξουσίας.
Η επόμενη ημέρα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν καθόλου... φωτεινή και όλα έδειχναν ότι το κίνημα κινδύνευε να περιέλθει σε παρατεταμένη νύχτα. Οι πρώτες φωνές, δισταχτικές στην αρχή, έθεταν εμμέσως πλην σαφώς ακόμη και θέμα ηγεσίας, παρότι στελέχη όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωναν ότι «δεν αλλάζεις ηγεσία σαράντα ημερών», ενώ άλλα στελέχη, κατά τις πληροφορίες, όπως ο Α. Λοβέρδος, ηγούνταν κινήσεων, προκειμένου να είναι σε προνομιακή θέση ενόψει εξελίξεων.
Τον χορό πάντως για μία ακόμη φορά άνοιξε ο συνήθης ύποπτος Θ. Πάγκαλος, ο οποίος σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές ζήτησε άμεσα συνέδριο, το οποίο εκτός από το πολιτικό θα συζητούσε και το ζήτημα της ηγεσίας. Στα 24ωρα που ακολούθησαν άλλες φωνές ζήτησαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Επί παραδείγματι, η Μαρία Ζερβάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έθεσε θέμα ηγεσίας ζητώντας να φύγει ο Ευ. Βενιζέλος διότι, όπως υποστήριξε, η υπογραφή του μπλοκάρει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με την Αριστερά. «Η κατάσταση είναι αδιέξοδη και το ΠΑΣΟΚ με έναν άλλο ηγέτη θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο απελευθερωμένο», τόνισε.
Αλλά στελέχη το έθεσαν πιο κομψά, με στόχο κυρίως να επιταχύνουν τις διαδικασίες, οι οποίες όταν κορυφωθούν δημιουργούν δυναμική αλλαγών.

Ο ταπεινωθείς υψωθήσεται
Ο Μίμης Αννδρουλάκης είχε ζητήσει εκ βάθρων μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ και απομάκρυνση των στελεχών που «νόμιζαν ότι είναι ταγμένα από τη μοίρα να είναι διαρκώς υπουργοί», μιλώντας επίσης για «υπουργούς-στιλάκια» και «μαθητευόμενους μάγους». «Προτιμώ το ταπεινωμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπει σε μετασχηματισμό, από το αλαζονικό, κρατικοδίαιτο, το ΠΑΣΟΚ των αξιωματούχων, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε παραμορφώσεις κυβερνητισμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τώρα το ΠΑΣΟΚ θα ταπεινωθεί και ο ταπεινωθείς υψωθήσεται, έτσι δεν λέει ο Ιησούς; Αυτός που θα ταπεινωθεί, αυτός θα κάνει τη διαφορά τώρα».
Καθαρή λύση ζήτησε και η Αριστερή Πρωτοβουλία, προτείνοντας την άμεση διενέργεια συνεδρίου, ώστε το κίνημα να γίνει ξανά ριζοσπαστικό, σοσιαλιστικό και δημοκρατικό, και όχι να καταλήξει μουσειακό είδος «στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Πιο εξτρεμιστικές διεργασίες εκδηλώθηκαν στον χώρο της νεολαίας, όπου διαφωνούντες της ΠΑΣΠ προχώρησαν στην ίδρυση νέας φοιτητικής παράταξης με την επωνυμία «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα», καταγγέλλοντας την ΠΑΣΠ για ταύτιση με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ της κατάργησης του ασύλου και «της μεθοδευμένης απαξίωσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας».
Πηγή :ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)