Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Φάρμακα με πίστωση, τέλος



Καμία συνταγή δεν εκτελείται από σήμερα και στα φαρμακεία της Πέλλας . Οσοι προμηθεύονται φάρμακα πρέπει να τα πληρώνουν.

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η προσπάθεια που έγινε στο «παρά πέντε», για την αποτροπή της διακοπής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση από αύριο στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Στη συνάντηση, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών (πρόεδρος του ΠΦΣ Θ. Αμπατζόγλου) και του ΕΟΠΥΥ (Γ. Βουδούρης) άκουσαν από τους τρεις συναρμόδιους υπηρεσιακούς υπουργούς (Επικρατείας Αντώνης Αργυρός, Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης και Υγείας Χρήστος Κίττας) ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άμεσης καταβολής του συνόλου των οφειλόμενων (540 εκατ. ευρώ) του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς. Οι τρεις υπουργοί είπαν ότι μπορεί να καταβληθεί μέχρι την Παρασκευή ένα ποσό ύψους 50 - 60 εκατ. ευρώ και η εξόφληση να γίνει σταδιακά μέχρι τις εκλογές. Η πρόταση δεν ικανοποίησε τους φαρμακοποιούς κι έτσι προχωρούν σήμερα σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κι από αύριο διακόπτεται η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση, μέχρι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις εξόφλησης. Έως τότε, τα 9 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φαρμακευτικά σκευάσματα και μετά να διεκδικούν από το ταμείο την επιστροφή των χρημάτων τους. Σοβαρό πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι μακροχρόνια ασθενείς οι οποίοι κατά κανόνα ακολουθούν ακριβές φαρμακευτικές αγωγές, χωρίς περιθώρια παρέκκλισης, διαφορετικά τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους.
Τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, όσο και οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών ζήτησαν να συναντηθούν με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να τους εκθέσουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.
Η συνάντηση των φαρμακοποιών έχει οριστεί για το μεσημέρι της Πέμπτης. Σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποδίδει τη δυσλειτουργία στη χορήγηση φαρμάκων «στις δυσχερείς σχέσεις μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών, φαρμακαποθηκών και φαρμακείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)