Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αδυναμία ή ολιγωρία, ανευθυνότητα και εμπάθεια


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ¨ΕΔΕΣΣΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ¨
       ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ


                            
                               
Από την παράταξη του πρώην Δημάρχου Εδεσσας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:


Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες.

     Διατηρώντας το μέτρο, με συνέπεια, σοβαρότητα, και πάνω απ όλα με ειλικρίνεια, παρεμβαίνουμε με την επιστολή μας για να συμβάλλουμε στην πληρέστερη ενημέρωση σας, σχετικά με το θέμα που προέκυψε στον Δήμο με την δέσμευση του ΑΦΜ  από την ΔΟΥ, αλλά και των τακτικών πιστώσεων του, εκτός από αυτές που προορίζονται για τη μισθοδοσία του προσωπικού και αυτών που αφορούν τα έργα του  ΕΣΠΑ.
     Η εξέλιξη αυτή εκτός του ότι πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του Δήμου μας,  δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του αφού, εργαζόμενοι, πολίτες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, συναλλασσόμενοι προμηθευτές και κατασκευαστές, σχολεία προνοιακές αθλητικές κλπ δομές, αδυνατούν, εντελώς άδικα, να εισπράξουν τα δικαιούμενα αλλά και τις αναγκαίες πιστώσεις για τη στοιχειώδη λειτουργία τους.
     Και όλα αυτά, σήμερα που κυριολεκτικά έχει διαλυθεί το κράτος, η ανεργία θερίζει, η μία μετά τη άλλη επιχείρηση κλείνει  και οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί κατά 50%, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι  στόχοι του μνημονίου.
     Με προκλητική ασυνέπεια στις υποχρεώσεις της αλλά και επικίνδυνες μεθοδεύσεις, η πολιτεία, έχει οδηγήσει το σύνολο των Δήμων της χώρας σε απόγνωση, αφού αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους και υποχρεώνονται να κλείσουν ακόμα και απόλυτα αναγκαίες προνοιακές δομές και επιχειρήσεις τους.
     Σε αυτές τις συνθήκες, όπως δηλώσαμε και την ημέρα που ανάλαβε η νέα Δημοτική αρχή :
     Ο Δήμος μας ήταν πανελλαδικά σε αυτούς με τις λιγότερες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 3.000.000 €. και μάλιστα για επενδυτικούς σκοπούς.
(απαλλοτριώσεις οικοπέδων στο Βαρόσι, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ)
  Οι  υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο κλπ ταμεία ήταν 2.750.000 €.
    Οι  υποχρεώσεις  προς προμηθευτές, κατασκευαστές και τρίτους ήταν 2.600.000 €.
    Την ίδια στιγμή οι οφειλές και υποχρεώσεις του κράτους προς αυτόν ξεπερνούσαν τα 7.688.011 €. και που τα 3.000.000 €, από αυτά, ήδη τα είχαμε καταβάλει και αφορούσαν τη μισθοδοσία των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας (50%), ενώ δεν αποδόθηκε το 35% της τακτικής επιχορήγησης του 2010, δηλαδή ποσό ύψους 2.696.059 €.
    Δημόσια τα αναλύσαμε. Δεν κρύψαμε τίποτα.
    Επί του θέματος, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσία του Δήμου η οφειλή προς το δημόσιο είναι  1.153.8549 €, από τα οποία  300.000 € περίπου αφορούν την μη καταβολή των φόρων του 2010, ενώ το σημαντικότερο ποσό ύψους 620.000 € είναι αυτό που αφορά, φόρο 8% που εισπράττει το κράτος από τις συμβάσεις του  Δήμου με την Δημοτική Επιχείρηση.
    Δηλαδή δίνοντας ο Δήμος 100.000 € στη Δημοτική Επιχείρηση για τη λειτουργία του ωδείου ή του κέντρου Ορίζοντας των Αμέα  κλπ το κράτος απαιτεί και εισπράττει φόρο 8.000 €.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους υπήρχε αδυναμία εφάπαξ πληρωμής των φόρων εκτός και εάν προστρέχαμε σε δανεισμό.
    Σήμερα και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαμε λαικίστικα να αντιπαρατεθούμε με τη Δημοτική αρχή και τις επιλογές της, προτιμούμε να σημειώσουμε την ολιγωρία της και την αδυναμία της να διαχειριστεί, εδώ και 1,5 χρόνο, τα ζητήματα αυτά, και να προλάβει τον διασυρμό του Δήμου.
    Σε αυτή τη συγκυρία, ήταν αναμενόμενη η ενέργεια αυτή από το υπουργείο οικονομικών, στην προσπάθεια που κάνει για να εισπράξει φόρους.
    Έπρεπε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έδωσε ο ¨Καλλικράτης¨ καθώς επίσης και οι δύο (2) τουλάχιστον ρυθμίσεις, που τρέχουν όλο αυτό το διάστημα, για οφειλές των ΟΤΑ προς το δημόσιο  και που αφαιρούν μάλιστα τις προσαυξήσεις από το κεφάλαιο.
   Παρ όλα αυτά ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες τα ζύγισαν και επέλεξαν, να προσπαθήσουν να εκθέσουν την παράταξή μας με διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια (ακόμα και μοιράζοντας φωτοτυπίες χέρι-χέρι), από το να προστατεύσουν τον Δήμο από διασυρμό και να φροντίσουν για το αυτονόητο, που είναι η διασφάλιση της λειτουργίας του.
  Φτηνή, μικροπολιτική επιλογή και τους χαρακτηρίζει.          




                                                                             Ο Επικεφαλής της Παράταξης


                                                                                     ΣΟΝΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)