Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

38 χρόνια μετά τη χούντα




Του Ανέστη Αναστασιάδη

38 χρόνια πέρασαν από τότε που έπεσε η Χούντα, μαζί και οι Χούντες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και εμείς βγήκαμε από τις φυλακές.

Τα πρώτα χρόνια και στις 3 αυτές χώρες υπήρχε ένας αέρας επανάστασης και αλλαγής και αυτό φαινότανε στα μάτια όλων των ανθρώπων και μάλιστα και όλων των παρατάξεων που είχαν δημιουργηθεί παρά την αντίσταση των χουντικών.

Πέρασαν 38 χρόνια και όμως όλα ξεχαστήκαν και εκατοντάδες κόσμος που έδωσε αγώνες κόντρα σε αυτά τα καθεστώτα έχουν φύγει από αυτήν την άχαρη ζωή.

Σήμερα μόνον πληροφοριακά μας λένε ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου δημόσιας τάξης είναι αυτός που στα χρόνια της Χούντας ήταν εισαγγελέας και δίκασε γνωστά στελέχη της πόλης μας και μάλιστα με βαριές ποινές.

Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, ότι εκείνα τα χρόνια δεν στήριξαν μόνο οι εισαγγελείς τη Χούντα αλλά αρκετός κόσμος και μάλιστα με μεγάλο πάθος. Οι τελευταίοι σήμερα αν δεν είναι μόνο Γραμματείς και Φαρισαίοι ίσως είναι και Υπουργοί και ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά.

Τα λέω αυτά γιατί αν θυμηθούμε το στιγμιαίο του Καραμανλή, ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ  ότι όλους εκείνους τους Χουντικούς ξαφνικά τους βαφτίσαμε μέσα στην Κολυμπήθρα  του Καραμανλή ως δημοκράτες και τίποτε άλλο.
Θυμάμαι ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης όταν ήμουν Αντιδήμαρχος είχε γίνει μια επιτροπή κάθαρσης των Χουντικών και στο τέλος αυτή η επιτροπή στην οποία μετείχαν και αντιστασιακοί δηλώσαν ότι δεν βρήκαν τίποτε γιατί απλά όλοι οι υπάλληλοι δήλωσαν στην επιτροπή ότι εμείς οι υπάλληλοι είμαστε και ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας σε όποια διοίκηση και αν ήταν αυτή ..
Αυτό το σύστημα ήταν σε όλη την Ελλάδα. Ελάχιστοι τόλμησαν να πούνε ότι εμείς δεν συνεργαζόμαστε με παράνομες κυβέρνηση σύμφωνα με το σύνταγμα ..

Και όμως πέρασαν με αυτά και πολλά άλλα τέτοια τερτίπια τα 38 χρόνια και μετά από αυτό το διάστημα ακούμε κάθε μέρα τα οικονομικά μας και το πότε θα μας έρθει η τρόικα και τα διάφορα παιδιά της σημερινής Ευρώπης να μας πούνε: «αφήστε τις δημοκρατίες και τις βλακείες σας και ελάτε από την αρχή να σας κάνουμε κράτος τάχα όπως τα δικά μας».

38 χρόνια πέρασαν από την πτώση της Χούντας και κανένας δεν θέλησε να πει μια κουβέντα σε αυτούς που σήμερα μας εκβιάζουν ότι «επιτέλους τέλος» που έλεγε και  ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Χρόνια μας πολλά και δημοκρατικά ..


1 σχόλιο:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΞΕΔΕΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)