Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Υπό διάλυση η Επιχείρηση των καταρρακτών ΄Εδεσσας



ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ





Τον κώδωνα τρου κινδύνου να κλείσει η Επιχείρηση των καταρρακτών ΄Εδεσσας , κρούουν οι εργαζόμενοι .
Επιρρίπτουν δε ευθύνες στη Διοίκηση ,η οποία με τις συνεχείς παρατυπίες και αστοχίες της προσπαθεί να βάλει τέλος στους Καταρράκτες των Εδεσσαίων και να προωθήσει τους Καταρράκτες της ‘σοβιετικού τύπου’ ανθυγιεινής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η επιστολή τους έχει ως εξής:



ΕΡΓΑ & ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ … ΑΝΤΙ ΕΥΧΩΝ
Το πιο σημαντικό φυσικό αξιοθέατο στην Β.Ελλάδα εγκαταλείπεται. Το κέντρο Καταρράκτες αφήνεται από τη Διοίκηση Πριβαρτιτσάνη, ερήμην του δήμου Έδεσσας στην τύχη …
Έπειτα από 30 χρόνια συνεχούς υποδειγματικής λειτουργίας το Κέντρο των Καταρρακτών μέσα σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα στην Ελλάδα κινδυνεύει να βάλει τίτλους τέλους. Η διοίκηση της επιχείρησης με τις συνεχείς παρατυπίες και αστοχίες της προσπαθεί να βάλει τέλος στους Καταρράκτες των Εδεσσαίων και να προωθήσει τους Καταρράκτες της ‘σοβιετικού τύπου’ ανθυγιεινής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Παρά τη μικρή συρρίκνωση του κύκλου εργασιών λόγω κρίσης και τις σημαντικές εργασίες ανάπλασης που έκαναν μόνοι τους οι εργαζόμενοι και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται, η απειρία, η ανικανότητα και η ενδεχόμενη δολιότητα της σημερινής διοίκησης Πριβαρτιτσάνη έχουν φέρει σημαντικά και επικίνδυνα κενά στην επιχείρηση που ανήκει στην Έδεσσα και στους Εδεσσαίους πολίτες που την τιμούν και την αγαπούν. Η διοίκηση με σειρά ενεργειών προετοιμάζει με μεθοδικό τρόπο την ιδιοτελή εκμετάλλευση της πιο σημαντικής ΑΕ του Δ.Έδεσσας και προετοιμάζει το δρόμο … της αλλαγής που μόνο ευοίωνη δεν είναι σύμφωνα με τους εργαζόμενους.
Αρκετοί προμηθευτές είναι πλέον εκτός αγοράς του Δήμου Έδεσσας την στιγμή που ειδικά στις σημερινές συνθήκες πρέπει να στηρίζεται η τοπική αγορά. Η υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική αποτρέπει τους πελάτες και όταν όλοι κατεβάζουν τιμές, η επιχείρηση … κινδυνεύει να κατεβάσει ρολά. Ακόμη μια σειρά ενεργειών όπως ‘μαύρη’ εργασία με κάλυψη από μέλη του ΔΣ, και μια σειρά παρατυπιών όπως μη ύπαρξη έγγραφων αποφάσεων ΔΣ και εντεταλμένη υπηρεσία των λογιστών επιλογής Πριβαρτιτσάνη μαζί με το υπέρογκο κόστος διοικητικής λειτουργίας σε καιρούς κρίσης … σκαλίζουν την ταφόπλακα της επιχείρησης που οι Εδεσσαίοι έχουν συνδέσει με πολλές προσωπικές τους εκδηλώσεις. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της επιχείρησης άλλωστε δηλώνουν του λόγου το αληθές.
Ο Δήμος της Έδεσσας, παρά το ότι η επιχείρηση είναι δημοτική, τηρεί αποστάσεις προφανώς μη γνωρίζοντας την σκληρή πραγματικότητα της αναποτελεσματικής διοίκησης Πριβαρτιτσάνη. Ημέτεροι που βαφτίστηκαν υπεύθυνοι ακόμη και διευθυντές μιας εβδομάδας, ημέτεροι που τα πήραν για συστήματα παραγγελιοληψίας που δεν δουλεύουν, ημέτεροι μηχανογράφοι & … μηχανοράφοι, ημέτεροι που βολεύτηκαν με το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας καθώς και ημέτεροι εμπειροτέχνες δημοσιοσχεσίτες, πιστεύουν … ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τη μετατροπή του διάσημου για την τοπική γαστρονομία εστιατορίου σε self service. Έναν τρόπο που θα πουλάει σύμφωνα με τον κ.Πριβαρτιτσάνη σουβλάκι, σνίτζελ και μπιφτέκι διότι κατά την εκτίμησή του αυτά μόνο τρώνε οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες. Ταυτόχρονα ο Δήμος Έδεσσας μόλις πριν 5 ημέρες πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη συνάντηση για το πρόγραμμα «Οι δρόμοι της γαστρονομίας του Καϊμάκτσαλάν». Ποιάς γαστρονομίας όμως; Μήπως οι επιλογές Διοίκησης Πριβαρτιτσάνη είναι σε παραφωνία με τις επιλογές του δήμου Έδεσσας;
Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά κάνουν δημόσια πρόταση στο Δήμο της Έδεσσας. 8 και πλέον μήνες απλήρωτοι συνεχίζουν να εργάζονται κάνοντας μάλιστα εν μέσω κρίσης και ανακαίνιση του χώρου με προσωπική εθελοντική εργασία. Ανταλλάσουν το μισό των οφειλομένων μισθών τους και ζητούν το 49% των μετοχών για να διευκολύνουν αφενός και για να μην χαθεί ο δημοτικός χαρακτήρας αφετέρου. Προτείνουν επίσης ένα ακόμη άτομο στο 5μελές συμβούλιο (2 άτομα από την συμπολίτευση, ένα από την αντιπολίτευση και 2 από τους εργαζόμενους) καθώς και πρόεδρο κοινής αποδοχής για συνετή διοίκηση. Παράλληλα προτείνουν μια σειρά παρεμβάσεων εξοικονόμησης πόρων καθώς και επέκτασης της βοήθειας απόρων με παραγωγή συσσιτίων σε εθελοντική βάση. Όπως οι εργαζόμενοι δηλώνουν, επιθυμούν με βάση τις αποφάσεις του ΔΣ, η διεύθυνση να ασκείται από νόμιμα εργαζόμενους καθώς απεδείχθει ότι οι επιλογές των εκάστοτε διευθύνσεων ερήμην των εργαζομένων, δημιούργησαν σταδιακά μια εσωστρεφή επιχείρηση έρμαιο στις προσωπικές επιλογές της εκάστοτε διοίκησης.
Δεν είναι δυνατόν μια τέτοια επιχείρηση σε αυτή τη μοναδική τοποθεσία να μη λειτουργεί συνολικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και να αποτελεί χώρο ορέξεων της διοίκησης. Δυστυχώς η άγρια ιδιοτελής μορφή διοίκησης βρήκε το καλύτερο εκπρόσωπό της στην σημερινή διοίκηση της Τουριστικής Α.Ε.. Ο Δήμος της Έδεσσας πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, και ο κόσμος της Έδεσσας να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει και όχι από κατευθυνόμενες πληροφορίες.
   
Εργαζόμενοι στους Καταρράκτες της Έδεσσας που δίνουν λόγο στους πολίτες της Έδεσσας


 
ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι εργαζόμενοι της ΔΗΚΕΔΕ αφού βρεθήκαμε σε συνάντηση την Τετάρτη 27.06.2012 και ώρα 15.00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου αποφασίσαμε να θέσουμε εκ νέου στο ΔΣ της ΔΗΚΕΔΕ και αμέσως μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας τα εξής :

  1. Η επιχείρηση πλέον αδυνατεί να εξασφαλίσει την ομαλή οικονομική λειτουργία της εάν ο Δήμος Έδεσσας δεν καταβάλλει όσα προβλέπονται στο διετές σχέδιο. Μην ξεχνάμε ότι η επιχείρηση προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στο δήμο Έδεσσας οι οποίες τιμολογούνται σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.
  2. Οι εκκρεμότητες είναι συνεχείς για την Οικονομική τακτοποίηση δεδουλευμένων μισθών & ημερομισθίων για όλους τους συναδέλφους (ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ, Ωρομισθίους) με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνονται όλοι ταυτοχρόνως χωρίς διακρίσεις με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Διοίκησης.
  3. Συνεχίζει να εκκρεμεί η τακτοποίηση υποχρεώσεων ΔΗΚΕΔΕ προς τους συναδέλφους από παρελθόντα έτη. Για την νομική κάλυψη και προστασία των εργαζομένων από την παρέλευση του κρίσιμου χρόνου θα κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για να μην παρέλθει ο χρόνος παραγραφής

Πλέον με τις οικογένειες μας έχουμε έλθει σε απόγνωση και η  δημοσιοποίηση του προβλήματος μας είναι ήδη σε γνώση της αγοράς της Έδεσσας διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Πιστεύουμε ότι η Διοίκηση της Επιχείρησης και οι εργαζόμενοι έχουν ως κοινό στόχο την ανάπτυξη και όχι τον στραγγαλισμό της επιχείρησης. Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις από τον Δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και ως εκ τούτου την αδυναμία της διοίκησης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας να ανταποκριθεί, δεν έχει βελτιωθεί τουναντίον επιδεινώνεται η κατάσταση μας.

Μόνιμος και διαρκής μας σκοπός είναι να πληρωνόμαστε κάθε μήνα, την ίδια ημέρα και ώρα που πληρώνονται οι συνάδελφοί μας στο δήμο της Έδεσσας. Δεν είμαστε τα αποπαίδια. Είμαστε εργαζόμενοι και σηκώνουμε το ίδιο βάρος, τις ίδιες υποχρεώσεις, ‘έχουμε απολαύσει και απολαμβάνουμε’ τις ίδιες μειώσεις άρα πρέπει να έχουμε και την ίδια κοινή αντιμετώπιση.

Ζητάμε απάντηση εγγράφως στο θέμα του συνολικού ετήσιου ταμειακού προγραμματισμού των εισροών από το Δήμο Έδεσσας προς την επιχείρηση με βάση την απόφαση του διετούς σχεδίου ώστε να μην στραγγαλιστεί η λειτουργία της ΔΗΚΕΔΕ και να τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωση πλέον των εργαζομένων. Δεν θέλουμε να καλυφθεί το πρόβλημα με την καταβολή για παράδειγμα ενός μισθού. Θέλουμε προγραμματισμό και διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης και των υπηρεσιών που με συνέπεια παρέχει στους πολίτες του Δήμου Έδεσσας. 

Οι εργαζόμενοι στην ΔΗΚΕΔΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)