Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Βγαίνουν «μαχαίρια για τον ΧΥΤΑ


¨Στη φωτογραφία ο Δήμαρχος Δ. Πασόης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Χ. Σπρίτος σε παλαιότερη επίσκεψή τους στον ΧΥΤΑ 
 ---------------------------------------

«Φωτογραφικούς» όρους βλέπει  η Διοίκηση ρου
Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Κεντρ. Μακεδονίας για το ΧΥΤΑ Αλμωπίας. Με καταγγελία της προς:


α) Κον Πρόεδρο Δημ. Συμβ. Δήμου Αλμωπίας (κοιν. σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου)
β) Κον Δήμαρχο Δήμου Αλμωπίας
γ) Κον Πρόεδρο Συνδ. Καθαρ. Δήμου Αλμωπίας
δ) Πολιτικές Παρατάξεις Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμωπίας


Κοιν.
α) Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Κον Κωστή Χατζηδάκη
β) Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Κον Ευάγγελο Λιβιεράτο
γ) Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Κον Σταύρο Καλογιάννη
δ) Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων - Κον Σταύρο Σιμόπουλο
ε) Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακ-Θρακ- Κον Θύμιο Σώκο
στ) Προϊσταμένη Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής - Κα Αγγελική Ωραιοπούλου

αναφέρεται στη  Δημοπράτηση του έργου: "Επέκταση χυτα 1ης διαχειριστικής ενότητας Ν. Πέλλας (ΧΥΤΑ ΑΛΜΩΠΊΑΣ) και εκσυγχρονισμός υπάρχοντος βιολογικού. Συγκεκριμένα :

Αξιότιμοι Κύριοι,

Πληροφορηθήκαμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23-7-2012 "θέμα 1ο" είναι η αποδοχή άδειας δημοπράτησης, έγκριση της κατασκευής βάσει της μελέτης και καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού εκτέλεσης του εν λόγω έργου του θέματος.  Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι παρά την με αρ. πρωτ. 447/ 29-8-2011 ενημέρωση - παρότρυνση -καταγγελία του συνδέσμου μας προς τον Δήμο σας που σας καλούσαμε να μην κάνετε χρήση προσθήκης ειδικών πρόσθετων και φωτογραφικών όρων στην διακήρυξη δημοπράτησης του ως άνω έργου, εσείς συμπεριλάβατε επί ποινή αποκλεισμού τον όρο: "οι συμμετέχοντες, θα πρέπει να έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι έναν τουλάχιστον έργο ΧΥΤΑ με συλλογή στραγγισμάτων και εγκατάσταση επεξεργασίας τους, με δοκιμαστική λειτουργία, προϋπολογισμού ύψους τουλάχιστον 1.500.000,00 ευρώ. ή να συνεργάζονται αποκλειστικά με νομικό πρόσωπο που διαθέτει τη εμπειρία αυτή". Σας είχαμε επίσης ενημερώσει ότι τον καιρό που ζητήθηκαν οι πρόσθετοι όροι αρχές 2010 στο "Συμβούλιο Δημοσίων έργων" είχε στηθεί βιομηχανία έγκρισης προσθήκης παρόμοιων ειδικών όρων, ενώ ο τότε Γ.Γ.Δ.Ε είχε δημόσια παραδεχθεί . την κατάχρηση έγκρισης ειδικών όρων και μελετοκατασκευών που είχε συντελεστεί. Παρόλο την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων έργων ο νόμος δεν σας υποχρεώνει να συμπεριλάβετε τους πρόσθετους όρους στην διακήρυξη του έργου.

Το αποτέλεσμα της δημοπράτησης του έργου με την προσθήκη στην διακήρυξη των "ειδικών - φωτογραφικών όρων" θα είναι οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να είναι ελάχιστοι, ο ανταγωνισμός μειωμένος ή και ανύπαρκτος και σίγουρα δεν θα διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον.

Η διασφάλιση της έντεχνης κατασκευής, αφορά όλα τα δημόσια έργα και όχι μόνο κάποια και διασφαλίζεται κατά το νόμο με την ανάθεση του έργου σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις, εγγεγραμμένες στα μητρώα ΜΕΕΠ του ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ, οι οποίες καλούνται σε δημόσιους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που διενεργούνται κατά τον νόμο.

Η προσθήκη παράλογων και φωτογραφικών πρόσθετων "ειδικών όρων" νοθεύει τον ανταγωνισμό, συνιστά διακριτική μεταχείριση των διαγωνιζομένων, δεν συνάδει με την απαιτούμενη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Άλλωστε έχουν εκδοθεί ήδη δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν διαγωνισμούς με "ειδικούς όρους", μετά από προσφυγές εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, σας επανακαλούμε στο δημοτικό συμβούλιο της 23-7-2012 να αφαιρέσετε τους ειδικούς και φωτογραφικούς όρους από την διακήρυξη δημοπρασίας του ως άνω έργου. Αλλιώς ο Σύνδεσμός μας θα είναι υποχρεωμένος να αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στην Δικαιοσύνη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις διαδικασίες δημοπράτησης και την πιθανή απένταξη του έργου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΓΑΛΗΣ                ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΔΟΥΚΑΣ




2 σχόλια:

(3)