Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Συστηματική οργάνωση και νοικοκύρεμα του Δήμου


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΟΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ



Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία , τα χρέη που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, οι υποχρεώσεις , τη καθημερινότητα των πολιτών ,αλλά και τον  μελλοντικό σχεδιασμό αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Πασόης ,στη ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων . Συγκεκριμένα ανέφερε:

Σήμερα καταθέτουμε τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Αλμωπίας για το έτος 2011. Ενός έτους μεγάλων αλλαγών, ανατροπών αλλά και τρομακτικών γραφειοκρατικών δυσκολιών, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.
 Κληθήκαμε  να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που επέβαλε η διοικητική μεταρρύθμιση και συγχρόνως να αντιμετωπίσουμε τα (προερχόμενα από το παρελθόν των 2 Δήμων) οικονομικά και άλλα προβλήματα.
Να ανταποκριθούμε στις πολλές και σύνθετες απαιτήσεις του Καλλικράτη και  (με καθημερινή προσπάθεια και ατέλειωτες ώρες δουλειάς)  καταφέραμε να πετύχουμε την έγκαιρη προσαρμογή του νέου Δήμου Αλμωπίας  στο πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη».
Ως πρώτος, δηλαδή στόχος,  τέθηκε η δημιουργία ενός ενιαίου δήμου, µε ομοιογενή  χαρακτηριστικά σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
 Η δημοτική αρχή προχώρησε:
στην ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων,
στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του νέου δήμου,
στη χωροταξική ανακατανομή των υπηρεσιών ανά δημοτική ενότητα,
στη λειτουργία των Δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων,
 στην κατάργηση και συγχώνευση των Νομικών Προσώπων των 2 πρώην δήμων,
στη λειτουργία των νέων Νομικών Προσώπων.
Συγκροτήσαμε:
1. Μία Δ.Ε.Υ.Α. Τη Δ.Ε.Υ.Α Αλμωπίας
2. Μια Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση την ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α.
3. Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠ-Α) Αλμωπίας με τη συγχώνευση των Παιδικών Σταθμών, των ΚΕΦΟ και των ΚΑΠΗ.
4. Μία Σχολική Επιτροπή Α΄βάθµιας Εκπαίδευσης.
5. Μία Σχολική Επιτροπή Β΄βάθµιας Εκπαίδευσης.
6. Τροποποιήσαμε το καταστατικό της Μονομετοχικής Α.Ε. Λουτρά Λουτρακίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Δεύτερος κύριος στόχος μας ήταν να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου μας και να  διαχειριστούμε την  οικονομική πραγματικότητα.

Οι ενέργειες που ξεκίνησαν από τις πρώτες ημέρες της νέας Διοίκησης αποσκοπούσαν στην ακριβή διάγνωση, στο νοικοκύρεμα (όπως σας είπα)  και στο σωστό προγραμματισμό µε στόχο την σταθεροποίηση, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη του νέου δήμου. Πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολα κατανοητό απ’ όλους ότι, χωρίς οικονομική σταθερότητα,
χωρίς νοικοκυρεμένο ταμείο δεν μπορείς να μιλάς (σοβαρά) για υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.
Στη νέα οικονομική πραγματικότητα έπρεπε να γίνει διαχείριση ενός αρχικού συνολικού ελλείμματος, ενός συνόλου υποχρεώσεων προς τρίτους ύψους 11.861.388,93 €.
Συγκεντρώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία των 2 πρώην δήμων.
Διενεργήθηκε οικονομικός έλεγχος των πρώην  δήμων και των Νομικών Προσώπων τους.
Συντάχθηκε ο προϋπολογισμός και το ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου Αλμωπίας  για το 2011 και το 2012.
Μάλιστα για το 2012 ήμασταν ο πρώτος Δήμος που ψήφισε προϋπολογισμό, από όλους τους Δήμους της Πέλλας, και μάλιστα μέσα στο 2011.
Προχώρησε ο οικονομικός προγραμματισμός και η διαχείριση των οικονομικών εκκρεμοτήτων. Από το συνολικό ποσό των 11.861.388,93 € χρέους των δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου και εξοφλήθηκε μέσα στο 2011 ποσό 1.887.029,27  € και μέχρι σήμερα το ποσό των 3.077.052,16  €.
Ξεκίνησε και συνεχίζεται η διαδικασία αντιμετώπισης του μεγάλου αριθμού των αγωγών, των δικαστικών αποφάσεων και κατασχέσεων.
Μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα. Να έχουμε δηλαδή την καλύτερη δυνατή σχέση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων με το παραγόμενο έργο.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι , τα έσοδα του Δήμου μειώθηκαν το 2011 από επιχορηγήσεις κατά 15,2 % σε σχέση με το 2010 και κατά 45,5 % σε σχέση με το 2009.

• Καταφέραμε και μειώσαμε τις δαπάνες του Δήμου το 2011 κατά             15 %, σε σύγκριση με το 2010, και αυτό  οφείλεται στη σωστή και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Περιορίσαμε δηλαδή τη σπατάλη. 
• Καταβάλαμε σε προμηθευτές και εργολάβους, μέσα στο 2011, 2.259.111,28 Ευρώ.
• Εξοφλήσαμε αρκετές υποχρεώσεις και ρυθμίσαμε σχεδόν όλες τις οφειλές του Δήμου.

Η οικονομική κατάσταση του δήμου φυσικά δεν είναι η ιδανική, δεν είναι αυτή που θέλουμε,  αλλά σίγουρα είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει καθαρή εικόνα και δυνατότητα τακτικού ελέγχου  των εσόδων, εξόδων, δαπανών, χρεών  και υποχρεώσεων. Παρά τις τρομερές συνθήκες λιτότητας που διανύουμε, αισιοδοξούμε ότι, από εδώ και πέρα, τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών θα επιλύονται αμεσότερα και θα μπορεί να ασκηθεί και κοινωνική πολιτική που θα διευκολύνει τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. 

ΕΝΤΑΞΕΙΣ
Αναφορικά με τα έργα και τις υποδομές, με την κατάλληλη προετοιμασία του Δήμου μπορούμε να μιλάμε πλέον, για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ.

Στο οποίο εντάχθηκε η πράξη «Αποχετευτικό –Βιολογικό Αριδαίας». Ολοκληρώθηκε δηλαδή η ένταξή του με πέντε (5) υποέργα τον Οκτώβριο του 2011.
Με σωστό προγραμματισμό, καταθέσαμε, κατά το 2011, τεχνικά δελτία ύψους 2.073.000,00 ευρώ για έργα που καλύπτουν όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του Δήμου.  Αξιοποιήσαμε παράλληλα και τις μελέτες που είχαν συνταχθεί κατά το παρελθόν. 

Το 2011 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα, για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ως νέα δημοτική αρχή, σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες πετύχαμε τους πρώτους στόχους.
Οργανώσαμε με μεγάλες προσπάθειες και κόπο το νέο δήμο Αλμωπίας, σύμφωνα και μέσα  στο σφικτό χρονοδιάγραμμα του Καλλικράτη.
 Κάναμε μία πολύ αυστηρή και προσεκτική διαχείριση των λιγοστών  χρημάτων, πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Κλείσαμε οικονομικές εκκρεμότητες παρελθόντων ετών και ρυθμίσαμε άλλες.  Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του δήμου.
 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Διατηρήσαμε δομές κοινωνικής πολιτικής. Βοηθήσαμε συμπολίτες μας που η κρίση τούς οδήγησε στην ανέχεια, και βάλαμε τις βάσεις ώστε αυτή η κοινωνική πολιτική να μπορέσει να βελτιωθεί (με περισσότερες δράσεις) από το  2ο εξάμηνο του ’12 και μέχρι το τέλος αυτής της θητείας .
Σταθήκαμε δυναμικά στο πλευρό της κοινωνίας της Αλμωπίας σε δίκαιες διεκδικήσεις και αιτήματα.
Αγωνιστήκαμε με μεθοδικότητα για να μπορεί ο δήμος μας να αξιοποιήσει τα  ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (όπως το ΕΣΠΑ) και να είναι έτοιμος για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η άρτια οργάνωση και η αποτελεσματική λειτουργία του δήμου, ο απόλυτος έλεγχος των πόρων και των δαπανών και η δυνατότητα αξιοποίησης όλων των οικονομικών εργαλείων ήταν οι πρώτοι στόχοι μας για το 2011. Αυτοί οι στόχοι δεν τέθηκαν τυχαία. Μοχθήσαμε για τη επίτευξή τους γιατί γνωρίζαμε πολύ καλά (από την πρώτη στιγμή) ότι,  αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να θέσουμε τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα μπορούν να ξεκινήσουν  έργα  που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών,  θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση όλων των περιοχών του δήμου και έτσι να δημιουργήσουμε όρους πραγματικής ανάπτυξης. 
Τα επόμενα έτη, είναι έτη καινοτόμων παρεμβάσεων και έργων ουσίας, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Αλμωπίας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην καθημερινότητα. Πρώτη φορά ο στόλος του Δήμου (τα μηχανήματα του Εργοταξίου) βγήκαν στον Κάμπο της Αλμωπίας. Αξιοποιήσαμε όλα τα μηχανήματα του Δήμου ενώ τις προηγούμενες χρονιές σκούριαζαν στα δύο εργοτάξια. Δεν ξοδέψαμε ούτε ένα σεντ για χαλικοστρώσεις. Όλα έγιναν με τα μηχανήματα του Δήμου.
Με την ευκαιρία του απολογισμού θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την προσφορά και την συνεργασία τους. Τους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλων των νομικών προσώπων.
Τους προέδρους και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων.
Επίσης, τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για το σημαντικότατο έργο που επιτέλεσε εντός αλλά και εκτός της αίθουσας αυτής, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,  τους υπαλλήλους του Δήμου μας, καθώς και όλους εσάς που ο καθένας στο μέτρο των δυνάμεών του και με τη συμμετοχή του, στήριξε το έργο του Δήμου την περσινή χρονιά.
Όλα τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής κατά τομέα και νομικό πρόσωπο συμπεριελήφθησαν σ’ αυτό το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας.
Θεωρώ ότι έγινε μια συστηματική και προσεκτική δουλειά που όμοιά της δεν έχει γίνει στο παρελθόν και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες, τους υπαλλήλους του Δήμου μας, καθώς και τους ειδικούς συνεργάτες μου.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί κύριοι,

    Για την διοικητική λειτουργία του Δήμου, πιστεύω να το γνωρίζουν καλά οι φίλοι μας αιρετοί, ότι υπάρχουν κάποια κριτήρια . α) τα νομικά και β) τα λειτουργικά ,σε ένα από τα οποία θα αναφερθώ παρακάτω. Τα λειτουργικά κριτήρια μας δείχνουν ,συγκρίνοντας τα με την αποτελεσματικότητα του διοικητικού έργου τον βαθμό επιτυχίας του η μη ,καθώς και την εύρυθμη ή μη λειτουργία του Δήμου, δηλαδή αν πηγαίνουν καλά τα προγράμματα του, οι δράσεις του και γενικότερα το οικονομικό του πρόγραμμα.

    Κατά τον ετήσιο απολογισμό του δήμου Αλμωπίας, μάλλον δεν κατάλαβε κανένας εκ των παρατάξεων ότι όλοι τους λίγο ή πολύ είναι υπεύθυνοι για την καταστρατήγηση ενός λειτουργικού κριτηρίου , αυτό της αρχής της καταλληλότητας και της επάρκειας πόρων. Σύμφωνα με αυτό, η διοίκηση ασκεί αρμοδιότητες και εκτελεί δράσεις με τα πλέον κατάλληλα μέσα ,καθώς και παράγει έργο ,αυτό που μπορεί πραγματικά να επιτελέσει ,γρήγορα και αποτελεσματικά ,ανάλογα με τους πόρους που διαθέτει, γεγονός που δεν είχε επιτευχθεί στους πρώην δήμους Αλμωπίας ,καθώς το αποτέλεσμα το οποίο περιγράφεται παρακάτω είναι δυσανάλογο.

    Μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το μόνο που υπήρξε, ήταν οι αντεγκλήσεις σε ανάρμοστους προσωπικούς τόνους και αναφορές ,καθώς και πλειοδοσία για το ποιος άφησε λιγότερες οφειλές, πάντως οφειλές ,οι οποίες σύμφωνα με τα γραφόμενα του ετήσιου απολογισμού ανέρχονται στο ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ περίπου(αυτό αν είναι καταστρατήγηση της αρχής της καταλληλότητας και επάρκειας πόρων). Εδώ ας αφήσουμε στην κρίση των κατοίκων της Αλμωπίας και ας δουλέψει λίγο το μυαλό τους έχοντας στη σκέψη τους, τούς δυο πρωην δήμους της Αλμωπίας ,για το πότε μπορεί να δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές και αν είναι ανάλογες με τα έργα που εκτελεστήκαν, καθώς και αν δικαιολογούνται.

    Παρά την τιτάνια προσπάθεια του σημερινού Δημάρχου, το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι να πληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο οφειλές περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ παρελθόντων ετών, σίγουρα του αξίζουν εύσημα ,αλλά σε σχέση με την μειωμένη εισροή εσόδων είναι γεγονός οτι μπαίνει φρένο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας ,με όλα τα συνεπακόλουθα. Έφτασε ό καιρός να αποδείξει ο δήμαρχος δρώντας επιτελικά ,καθώς και οργανώνοντας τις υπηρεσίες του, πέρα από τα εσωτερικά έσοδα του δήμου, τι κονδύλια μπορεί να φέρει στην Αλμωπία πχ από ΕΣΠΑ για την πραγματική ανάπτυξη της, που τόσο πολύ χρειάζεται.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ,καθώς και την μη παραδοχή από μέρους κάποιων αιρετών, ότι κατά την άποψη τους δεν ευθύνονται για τις οφειλές ,οι οποίες όμως μεταφράστηκαν εκ των υστέρων σε ορισμένες περιπτώσεις και σε κατασχέσεις, θα ήθελα ως πολίτης αυτής της περιοχής μεγαλύτερη ευαισθησία από μέρους των υπευθύνων της σημερινής δημοτικής αρχής , ειδικά στο θέμα της ανάρτησης στο διαδίκτυο της τρίμηνης έκθεσης που παρουσιάζεται στο δημοτικό συμβούλιο από μέρους της οικονομικής επιτροπής. Σύμφωνα με αυτήν κάθε πολίτης μπορεί να δει την πορεία των οικονομικών ,καθώς και τις τυχόν παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης , από την στιγμή που συμμετέχουν σε αυτήν σύμβουλοι της μείζονος ,καθώς και της ελάσσονος μειοψηφίας ,έτσι θα δει ο πολίτης εάν και αυτοί κάνουν ή όχι το έργο τους σωστά.

    Θα ήταν ευκταίο να ξεπεράσει η σημερνή δημοτική αρχή το έλλειμμα επικοινωνιακής πολιτικής, ώστε να φανούν τα θετικά της διοίκησης της, καθώς και τα αρνητικά κάποιων προηγούμενων ,γιατί όπως αναφέρθηκε σωστά από κάποιον αιρετό , «είναι δυσάρεστο να μην βλέπεις κόσμο να παρακολουθεί τον ετήσιο απολογισμό ενός δήμου, ώστε να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα για τους διοικούντες του τόπου μας» .

    Τελειώνοντας ,ως γενικότερη διαπίστωση θα μπορούσα να αναφέρω, οτι έφτασε πλέον ο καιρός να εξασκηθεί η διοικητική λειτουργία ρεαλιστικά με πρόγραμμα ,οργάνωση, σωστή στελέχωση(εδώ δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο λαός της Αλμωπίας) και προ πάντων έλεγχο, ώστε επιτέλους να δούμε μία δημοτική αρχή πάνω από μία τετραετία και οφειλές που να δικαιολογούν το επιτελεσθέν έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)