Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Στο στόχαστρο εμπρηστών η Πέλλα;



Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη , ότι οι τελευταίες πυρκαγιές στην Περιφεριακή Ενότητα Πέλλας ,είναι έργο εμπρηστών .
Προφανώς συνάγεται το συμπέρασμα ότι η Πέλλα έχει μπεί στο στόχαστρο εμπρηστών
 Ο ίδιος στις δηλώσεις του αναφέρει: Εκφράζω την οργή, την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό, εκ μέρους και των πολιτών της Πέλλας, για το έργο των εμπρηστών. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών που υποβαθμίζει και καταστρέφει δασικά οικοσυστήματα μεγάλης αξίας της περιοχής μας. Η τακτική των εμπρηστών όμως είναι πέρα για πέρα ανορθολογική, καθώς δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Οι εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες και η βόσκηση όπως και άλλες χρήσεις θα απαγορευτούν στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπει εξάλλου η κείμενη νομοθεσία. Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή μπορούν με κατάλληλη διαχείριση να υποστηρίξουν μία βιώσιμη κτηνοτροφία και άλλες χρήσεις σύμφωνα με το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπως και οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, με το προσωπικό που διαθέτουν, είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου ώστε οι πολύτιμοι φυσικοί πόροι της Πέλλας να αξιοποιούνται με τον πιο πρόσφορο και αποδοτικό τρόπο. Ζητώ από τους πολίτες να προστατεύσουν τον δασικό μας πλούτο. Είναι η πολύτιμη κληρονομιά που οφείλουμε να μεταβιβάσουμε στις επόμενες γενιές, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη αξιοποίησή τους».

Πρόκειται για  τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν το προηγούμενο τριήμερο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο Μάνδαλο και Λάκκα (παλαιό πεδίο βολής)  του Δήμου Σκύδρας και στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο (θέση Λιβάδια) του Δήμου Έδεσσας. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και οι εκτάσεις που κάηκαν περιορίστηκαν σε μερικές εκατοντάδες στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)