Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Οι ανάπηροι περιμένουν αυτή τη στιγμή 5,7 και 10 μήνες για να συγκληθεί η επιτροπή του ΚΕΠΑ»






   Το τεράστιο θέμα με τη μη τακτική σύγκλιση επιτροπών του ΚΕΠΑ για να περάσουν οι ασθενείς από αυτές, την πολύμηνη αναμονή των ασθενών που εξετάζονται για πρώτη φορά ώστε να δικαιωθούν σύνταξη
αλλά και την ταλαιπωρία των ασθενείς που έχουν κριθεί κατά το παρελθόν ανάπηροι και αναγκάζονται να περάσουν επιτροπή για δεύτερη και τρίτη φορά, στους οποίους μάλιστα δημιουργείτε και πρόβλημα  επιβίωσης καθώς διακόπτεται η συνταξιοδότηση τους, έθεσε με επίκαιρη ερώτηση του ο κ. Τζαμτζής μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.
    O κ. Τζαμτζής κατά την ομιλία του ζήτησε να λειτουργήσει ΚΕΠΑ στα Γιαννιτσά ώστε να  μπορεί να εξυπηρετείται από εκεί ο μισός πληθυσμός του νομού, χωρίς οι πολίτες να υπόκεινται σε ταλαιπωρία. 
   Αναλυτικότερα ο κ. Τζαμτζής στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή ανέφερε τα εξής:
«Με το νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκαν τα ΚΕΠΑ για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας, δημιουργήθηκαν δηλαδή τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Σε αντίθεση, όμως, από ό,τι ήθελε να πετύχει η συγκεκριμένη ρύθμιση δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα με τους χρόνους σύγκλισης των επιτροπών. Ανάπηροι περιμένουν αυτήν τη στιγμή πέντε, επτά και δέκα μήνες να συγκληθεί η επιτροπή για να περάσουν από αυτήν. Αποτέλεσμα είναι αφενός μεν ασθενείς που πρέπει να περάσουν για πρώτη φορά από την επιτροπή για να δικαιωθούν συντάξεως, να περιμένουν πολλούς μήνες και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης εφόσον δεν μπορούν να εργαστούν.
Δεύτερον, για τους αναπήρους, που περιμένουν να περάσουν δεύτερη ή τρίτη φορά, διακόπτεται για πολλούς μήνες η συνταξιοδότησή τους, οπότε και αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Όλα αυτά τα προβλήματα και αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν σχέση με τον καθορισμό των επιτροπών από τα ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας κι έχουν δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα σε όλους αυτούς τους ασθενείς ή αναπήρους. Πρέπει να επιταχυνθεί όλη η διαδικασία, η υποβολή της αίτησης, ο καθορισμός της επιτροπής, η πιστοποίηση της αναπηρίας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας.
          Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να γίνονται συχνότερα και πιο γρήγορα οι επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να πάψουν να περιμένουν οι ανάπηροι να περάσουν από επιτροπή πέντε, επτά και δέκα μήνες. Δεύτερον, οι ανάπηροι οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν μόνιμη αναπηρία, να μην καλούνται δεύτερη και τρίτη φορά να περάσουν ξανά από την επιτροπή.
Τέλος, θέλω να θέσω ένα θέμα, το οποίο κατ’ ιδίαν το έχουμε συζητήσει δύο φορές. Υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί ΚΕΠΑ στα Γιαννιτσά της Πέλλας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, υπάρχει η υποδομή, είναι ο μισός νομός πληθυσμιακά και πρέπει να δοθεί λύσει σε αυτό το θέμα, για να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας.»

Δευτερολογία 1`2
«Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με μεγάλη προσοχή. Πράγματι είναι νέος θεσμός τα ΚΕΠΑ. Υπάρχει το θέμα της διαφάνειας και σίγουρα αντιμετωπίζεται με τον καθορισμό των επιτροπών, όμως πρέπει να δουλέψει το σύστημα πολύ πιο γρήγορα. Οι ρυθμοί με τους οποίους δουλεύει σήμερα είναι τρομακτικά αργοί. Τα νούμερα είναι πραγματικά. Είναι περιπτώσεις συμπολιτών μας, ασθενών που θέλουν να περάσουν από επιτροπές ή αναπήρων οι οποίοι θα περάσουν δεύτερη ή τρίτη φορά και εκεί διαπιστώνουμε ότι περιμένουν από το Φεβρουάριο του 2012 ή από τον Ιανουάριο του 2012. Καταλαβαίνετε ότι έχουν ξεπεράσει τους οκτώ, εννιά και δέκα μήνες.
Αυτό το οποίο έχω ακούσει -και δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει- είναι ότι γιατροί δεν αποδέχονται να μπουν στις επιτροπές γιατί θεωρούν ότι η αποζημίωση που θα πάρουν είναι χαμηλή. Δεν μπαίνω στη λογική του όρκου του Ιπποκράτη που έχουν δώσει, αλλά στη λογική ότι θα πρέπει οι επιτροπές αυτές να συμπληρωθούν και με ιδιώτες γιατρούς αν δεν φτάνουν οι γιατροί που είναι στο δημόσιο τομέα.
Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι ένας, να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας που έχουν αναπηρία και σε καμία περίπτωση να μη μένουν χωρίς να παίρνουν τη σύνταξή τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι ανάπηροι άνθρωποι που δεν μπορούν να δουλέψουν και δεν έχουν άλλους πόρους, κύριε Υπουργέ. Δεν σκέφτονται αν ο γιατρός είναι του ΕΣΥ ή αν είναι ιδιώτης.
Πρέπει λοιπόν, να δοθεί λύση για αυτούς τους ανάπηρους, να περάσουν άμεσα από την επιτροπή, να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους και να συνεχίσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους.
Από κει και πέρα, ανάφερα και πριν –και ειλικρινά χαίρομαι που το θέσατε- το θέμα των μονίμων αναπηριών. Πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα και ίσως πρέπει να στείλετε και κάποιες εγκυκλίους ως Υπουργείο. Αν ένας γιατρός δεν καταλαβαίνει ότι εγώ έχω ακρωτηριασμένο πόδι, ότι δεν πρόκειται να αποκτήσω ξανά πόδι, αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Δεν πρέπει να εξαρτάται απλά από το γιατρό. Ας του δώσετε μια εγκύκλιο σαν Υπουργείο που να ξεκαθαρίζει αυτό το θέμα, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας.
Τρίτο και τελευταίο θέμα. Αν ζητούμε το ΚΕΠΑ των Γιαννιτσών, κύριε Υπουργέ, είναι γιατί αφενός μεν έχει τις προϋποθέσεις και αφετέρου θα εξυπηρετήσει το μισό πληθυσμό, δηλαδή πάνω από ογδόντα χιλιάδες συμπολίτες. Βεβαίως, θα αποσυμφορήσει την κατάσταση του ΚΕΠΑ Έδεσσας, στο οποίο αυτή τη στιγμή περιμένουν πάνω από δύο χιλιάδες άνθρωποι για να περάσουν από επιτροπή. Είναι έκκληση, είναι φωνή διαμαρτυρίας από όλο το νομό να προχωρήσετε στη δημιουργία του ΚΕΠΑ Γιαννιτσών».

Απαντώντας ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Παναγιωτόπουλος Νίκος επεσήμανε ότι :

Α)  Στόχος των  μέτρων  που  λαμβάνει το  Υπουργείο είναι  να  περνούν  από  τις  επιτροπές ΚΕΠΑ οι  ασθενείς  και  οι  ανάπηροι  το  αργότερο  σε  τρείς  μήνες.

Β) ότι θα εκδώσουν μια Οδηγία – με μορφή εγκυκλίου- για να λυθεί το  θέμα  της  απαξ ( της μιας φοράς ) εξέτασης των περιπτώσεων βαριάς αναπηρίας, ώστε να μην έρχονται και ξαναέρχονται άνθρωποι οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν είναι σε θέση να υποστούν την παραμικρή ταλαιπωρία .

Γ) αποδέχτηκε  το  αίτημα  του  κ. Τζαμτζή  να  εξετάσει  σοβαρά το  Υπουργείο Εργασίας  σε  συνεργασία με  το  Υπουργείο  Υγείας το  θέμα της λειτουργίας 2ου ΚΕΠΑ στα Γιαννιτσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)