Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΕΔΕΣΣΑΣ για ΜΑΧΕΣ του ΕΛΑΣ στο ΜΟΥΧΑΡΕΜ-ΧΑΝΙ







      Το Παράρτημα Έδεσσας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ πραγματοποίησε και φέτυος με μεγάλη συμμετοχή κόσμου την Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωι-κούς νεκρούς των νικηφόρων αντιφασιστικών μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ
με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι τον Αύγουστο του 1944
      Όπως ανέφερε ο Προυσανίδης Ανέστης παρουσιάζοντας το χρονικό και τη σημασία των αντιστασιακών μαχών του ΕΛΑΣ  :  «Οι δοξασμένες σελίδες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ , του ΕΛΑΣ , της νεολαίας της ΕΠΟΝ , που αντιστάθηκαν σθεναρά στον εισβολέα φασίστα κατακτητή , έχουν σε περίοπτη θέση και τις νικηφόρες μάχες της περιοχής αυτής στη διάρκεια της Κατοχής  1941-1944, όπου στα στενά αυτά περνούν παράλληλα η σιδηροδρομική γραμμή και ο δρόμος Έδεσσας - Φλώρινας .
   Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν τον Αύγουστο του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων  & γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνά-μεις Κατοχής .Ίσως η σημαντικότερη μάχη νάναι αυτή στις 6 Αυγούστου του 1944  με την επί-θεση  σε  γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας – Θεσσαλονίκης με 28 βαγόνια και 2 μηχανές.
       Έλαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ : Το 2ο Τάγμα του 30ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν – Κατσώνη , το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν - Μαύρο και το  3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα . Στην επι-χείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν-Πέτρος . Η μάχη ήταν πολύ σκληρή . Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία πολλαπλά-σιες & ισχυρές . Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδόθη-καν . Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και - κύρια - με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντιστασιακό αγώνα , καταλήφθηκε.
   Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ - Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 γερμανο-ιταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών , εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι .Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του , που σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε και τα ονόματά τους είναι χαραγ-μένα πρώτα-πρώτα στην ιστορική μνήμη όλων μας και στο απέριττο μνημείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι .
   Φέτος κλείνουν 71 χρόνια από τη πρωτοβουλία του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλά-δας στις 27 Σεπτέμβρη 1941 από κοινού με άλλες πατριωτικές δυνάμεις για την ίδρυση , την οργά-νωση & την καθοδήγηση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου - του θρυλικού ΕΑΜ , για να οργανώσει με τη σειρά του το λαό μας ενάντια στους φασίστες κατακτητές» .
      Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Συμεωνίδης Αλέκος , που στην ομιλία του τόνισε  :
«…Ερχόμαστε να τιμήσουμε σήμερα στα Στενά του Μουχαρέμ -Χάνι τους ένδοξους μαχητές του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ , που έπεσαν κατά την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας , αλλά και όλους τους αγωνιστές μαχητές & μαχήτριες της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης & του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , που έπεσαν στα πεδία των τίμιων μαχών σε όλη τη χώρα με όραμα και ιδανικό μια ελεύθερη πατρίδα των συμφερόντων των πολλών και όχι για τα  συμφέ-ροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών .
     Με το όραμα αυτό συσπείρωσε το ΕΑΜ τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε διαρκή αγώνα αντίστασης , σε αντιδιαστολή με όσους λάκισαν , συνεργαζόμενοι με τους κατά-κτητές ή την κοπάνισαν μακριά από το μπαρούτι της μάχης . Πάλεψαν για μια πατρίδα με κυρίαρχο το λαό της, με αποτίναξη κάθε πολιτικού, οικονομικού ή κοινωνικού κατακτητή, με αυτόνομη και αυτοδύναμη ανάπτυξη, με ισότιμη απόλαυση των αγαθών της νίκης εναντίον του φασισμού - ναζισμού , τον οποίο αντιπάλεψε με όλες τις δυνάμεις και αναγνωρίζεται από όλο το λαό η πρωτοπορία & πρωτοβουλία οργάνωσης αυτής της πάλης από το τιμημένο ΚΚΕ .
Αυτή η ιστορική πραγματικότητα δεν σβήνει όσες προσπάθειες και να καταβάλουν διάφοροι σημερινοί διαστρεβλωτές της . Έτσι και η πρόσφατη προσπάθεια αμαύρωσης του μνημόσυνου των 114 παλικαριών  στον Ομαδικό Τάφο των Γιαννιτσών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμα-νούς κατακτητές & τους ντόπιους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες πουλικούς στις 14 Σεπτέμ-βρη 1944 , από τους ιδεολογικούς απογόνους της Χρυσαυγήτες , έπεσε στο κενό . Το ιστορικό ατόπημα του Δημάρχου να τους συμπεριλάβει στην επίσημη κατάθεση στεφανιών με την επί-κληση της εκλογής στη Βουλή βρήκε δίκαια τη σθεναρή αντίδραση του λαού της πόλης .
Συνολικά η συμβολή της ακριτικής Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ & του ΔΣΕ ήταν σχεδόν καθολική . Χιλιάδες αμούστακα πολλές φορές αγόρια & άβγαλτα κορίτσια , αγροτόπαιδα στην πλειοψηφία τους από τα χωριά της περιοχής , έδειξαν έναν απαράμιλλο ηρωισμό για τα ιδανικά τους .
Η φετινή εκδήλωση μνήμης γίνεται σε μια χρονιά, που τα μέτρα της τρόϊκας ( ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ ) χέρι με χέρι με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-αριστερής ΔΗΜΑΡ, χτυπούν αλύπητα για μια ακόμη φορά τα λαϊκά στρώματα με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου . Και χρειάζεται η απάντηση με πόλεμο των εργαζομένων, των αγροτών, των μικροεμπόρων-βιοτεχ-νών, της νεολαίας στην σημερινή επίθεση λυσσαλέα επίθεση που μας κήρυξαν  οι εκφραστές & υπηρέτες του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Οι επόμενες κινητοποιήσεις & οι απεργιακές συγκεντρώσεις την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπ-τέμβρη σε όλη τη χώρα , δείχνουν το δρόμο . Αναδεικνύουν σήμερα τη «φύτρα» ενός μετώπου αντίστασης με το ΠΑΜΕ των εργαζομένων , τη ΠΑΣΥ των μικρομεσαίων αγροτών & κτηνοτρό-φων , τη ΠΑΣΕΒΕ των επαγγελματοβιοτεχνών & εμπόρων , τη ΟΓΕ των γυναικών , το ΜΑΣ των σπουδαστών .
  Εμείς οι εναπομείναντες μαχητές του ΕΛΑΣ & του ΔΣΕ με την πολύτιμη εμπειρία αγώνων μπο-ρούμε να γαλουχήσουμε τη νεολαία , τα παιδιά & τα εγγόνια μας , στα ιδανικά του αγώνα για τις μικρές & μεγάλες κατακτήσεις και στις σημερινές συνθήκες . Όπως και νάχει οι ηρωικές πα-ρακαταθήκες των αγώνων ΕΑΜ & ΔΣΕ είναι ο άσβεστος φάρος στους αγώνες του σήμερα !
     Οι ιδέες τους των μαχητών της Εθνικής Αντίστασης και στο Μουχαρέμ-Χάνι δεν πεθαίνουν !  Όσοι έπεσαν στον αγώνα , δεν τους σκοτώσανε για να τους εξαφανίσουν, τις ιδέες τους πολε-μούσαν. Μα οι ιδέες τους είναι εδώ , είναι μέσα μας  , είναι μέσα στις καρδιές όλων των προο-δευτικών ανθρώπων του κόσμου. Κι αυτές θα νικήσουν !!! » .

      Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων και με αντιστασιακά τραγούδια από Συγκρότημα της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη , που χειροκροτήθηκε ζωηρά από τους παραβρισκό-μενους για την πολύ όμορφη παρουσία του .
     Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς των ηρωικών νεκρών , αντιστασιακοί από όλη τη Μα-κεδονία και απόγονοί τους . Την εκδήλωση στο Μουχαρέμ-Χάνι τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεοδωρίδης Θεόδωρος , που σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε : «την ανάγκη απάντησης στον σημερινό πόλεμο με εθνική ενότητα και ομοψυχία του κόσμου» .  
      Επίσης τίμησε με τη παρουσία του ο Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννου Δημήτριος . Παραβρέθηκαν πολυμελής Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ  με επικεφαλής το Γραμ-ματέα της Ουγγρίνο Αλέκο , οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι Έδεσσας Φουνταλής Μιχάλης & Πέλλας Σίσκος Χρήστος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επι-τροπής Κ.Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σαπρανίδης Κώστας , αντιπροσωπείες από τα Παραρ-τήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Νάουσας , Κέντρου Θεσσαλονίκης , Συκεών , Αμπελοκήπων , Σταυ-ρούπολης , Νεάπολης , Κιλκίς , Αλμωπίας  .
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)