Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Απόφαση-σταθμός για τους υπερχρεωμένους



Απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης «μπλόκαρε» πλειστηριασμό ακινήτου πρώην εμπόρου από ιδιωτική εταιρεία, στην οποία έχει χρέη ύψους 80.000 ευρώ.
Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή του πλειστηριασμού έχοντας ως δεδομένο ότι ο οφειλέτης προσέφυγε στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στρεφόμενος και κατά της ιδιωτικής εταιρείας -παρ’ ότι δεν είναι τράπεζα!


ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΙΔΙΩΤΗ
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος προσφυγών για τα υπερχρεωμένα και κατά ιδιωτικών εταιρειών, που προβάλλουν αξιώσεις από οφειλέτες και μέχρι τώρα προχωρούσαν σε πλειστηριασμούς, ακόμη και της πρώτης κατοικίας τους.
Η απόφαση (με αριθμό 6203), που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, αφορά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και «διατάσσει την αναστολή του πλειστηριασμού του ακινήτου», που ήταν προγραμματισμένος να εκδικαστεί την ίδια ημέρα.
Ο οφειλέτης είχε την εμπορική ιδιότητα στο παρελθόν, ωστόσο η εταιρεία του είχε κλείσει, όταν προσέφυγε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα. Παρ’ όλα αυτά, ιδιωτική εταιρεία, που είχε συναλλαγές μαζί του, διεκδικούσε οφειλές ύψους 80.676,12 ευρώ και η απαίτησή της (με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου) κηρύχτηκε προσωρινά εκτελεστή για ποσό 40.000 ευρώ. Ο πρώην έμπορος, όμως, ως ιδιώτης πλέον, προχώρησε σε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εταιρεία για τη ρύθμιση των οφειλών -διαδικασία που απέτυχε.
Με βάση αυτό, προσέφυγε στα δικαστήρια για να υπαχθεί στον νόμο 3869/10 για τα υπερχρεωμένα. Παρά τις αντιρρήσεις της ιδιωτικής εταιρείας (ότι είχε την ιδιότητα του εμπόρου και πως τα χρέη προήλθαν από τη δραστηριότητά του αυτή), το δικαστήριο έκρινε πως «δεν ασκεί έννομη επιρροή το είδος των χρεών, αλλά η ιδιότητα του προσώπου», όπως ακριβώς αναφέρει, τονίζοντας ότι πλέον ο οφειλέτης δεν είναι έμπορος και η προσφυγή του στα υπερχρεωμένα είναι αρχικά παραδεκτή, παρ’ ότι δεν κρίθηκε στην ουσία της.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε την αναστολή του πλειστηριασμού, με το σκεπτικό ότι το ακίνητο που βγήκε στο «σφυρί» αποτελεί την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, η οποία προστατεύεται από τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)