Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ:ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ









Με επιτυχία έγινε χθες στο Ξενιτήδειο στην Αριδαία,  η κεντρική εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για  τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση  της Αλμωπίας.  
Στους σύντομους χαιρετισμούς τους ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Αλμωπίας , αναφέρθηκαν στο πνεύμα των εκδηλώσεων μνήμης και την διαχρονική αξία των αγώνων εκείνων. Ο εκπαιδευτικός - συγγραφέας Γιάννης Παπαλαζάρου παρουσίασε με παραστατικό  και γλαφυρό τρόπο  την ζωή και την δράση του τ «Αρχιμανδρίτη Παπανίκανδρου, απελευθερωτή της Αλμωπίας». Τόνισε την δράση του και την διπλή ιδιότητα του πράκτορα ,αλλά και του ιερωμένου που είχε , καθώς και την συνεργασία με τα τοπικά  ένοπλα τμήματα των Μακεδονομάχων.

Ο συνταγματάρχης-επιτελάρχης ΙΙ/ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Ιωάννης Μακρής αναφέρθηκε στο χρονικό της  «4 Νοεμβρίου 1912  και τα γεγονόα εκείνων των ημερών.
«Από το 1912 στο 2012 - Οι μάχες του πολέμου για την έξοδο από την κρίση και μια ισχυρή πατρίδα»,  ήταν το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Ανέστης Παπαδάκης, σύμβουλος ανάπτυξης γραφ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πέλλας
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε για την προσφορά του ο Νίκος Ξενιτίδης . Για την ζωή του και την κοινωνική του προσφορά μίλησε η Απονομή τιμητικής διάκρισης στον Νικόλαο Ξενητίδη η Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε Πέλλας.
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους απόγονους των αγωνιστών μακεδονομάχων της περιοχής,  Παπανίκανδρου, Βέσκου, Καπετάν Βάντου, για την δράση των οποίων μίλησε ο Δημήτρης  Μπίνος , θεολόγος, γυμνασιάρχης 1ου Γυμνασίου Αριδαίας.
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γ. Καρασμάνης , Διονύσης Σταμενίτης  και Θεοδώρα Τζάκρη . Δημοτικοί σύμβουλοι ,οι πρώην Δήμαρχοι Γούλης Ιωαννίδης,και Χρήστος Μπίνος και ο Διοικητής της 2ας ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Πέτρος Γεωργίου. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)