Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ακαταμάχητο ατού για την ανάπτυξη ο Ιαματικός τουρισμός




Αυτό που χρόνια  μισοψιθύριζαν πολλοί  για τον ιαματικό τουρισμό μοιραία πλέον αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά.
Ο Ιαματικός τουρισμός σύντομα αναμένεται να εξελιχθεί σε υπ αριθμόν ένα τμήμα του τουρισμού ,καθώς όλο και περισσότεροι στρέφονται στην αξιοποίηση του τερπνού μετά του ωφελίμου. Και χωρίς υπερβολή οι  ιδανικές ιαματικές πηγές που τα συνδυάζουν όλα ,είναι αυτές των Λουτρών Πόζαρ. Σ΄υμφωνα με την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, η σημασία του ιατρικού τουρισμού ως νέας -και εξαιρετικά επικερδούς- διεξόδου για το εγχώριο και το διασυνοριακό επιχειρείν προβλήθηκε εμφατικά κατά τη, πρώτη ημέρα ενημερωτικής διημερίδας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης (ΙΣΘ) και το γερμανικό προξενείο, το «παρών» έδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, κ. Ευρ. Στυλιανίδης, και Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θ. Καράογλου, οι οποίοι ήταν εκ των βασικών ομιλητών -από κοινού με την υφυπουργό Υγείας του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κυρία Μάρλις Μπρέντεχορστ.
«Σήμερα, η συνάδελφος υπουργός, μαζί με τους προέδρους του οικείου ιατρικού συλλόγου και των νοσοκομείων της συγκεκριμένης γερμανικής περιοχής, δίνουν μια ευκαιρία στα νέα παιδιά μας», τόνισε, μιλώντας προς πολυπληθές ακροατήριο, ο κ. Στυλιανίδης. «Αντί να περιμένουν 6-7 χρόνια εδώ, για να πάρουν ειδικότητα, να σπεύσουν για να πάρουν ειδικότητα εκεί. Κι εμείς αντιπροτείνουμε, με αφετηρία αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, να δημιουργήσουμε άμεσα τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού: μέσω των γερμανικών ασφαλιστικών ταμείων, να χρηματοδοτούνται οι γερμανοί ασφαλισμένοι, ώστε να έρχονται για αποκατάσταση στη χώρα μας και, μαζί με τις διακοπές στα πεντάστερα ή στα τετράστερα ξενοδοχεία, να απολαμβάνουν κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες αποκατάστασης, με συμπράξεις ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κεφαλαίων και αξιοποίηση αυτού του εξειδικευμένου δυναμικού. Ανοίγεται έτσι για την οικονομία μας μια αγορά 70 εκατ. καταναλωτών».

ΔΙΠΛΗ ΩΦΕΛΕΙΑ
«Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωρών μας, συνδυάζοντάς τα, στην προκείμενη περίπτωση, με την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Καράογλου. «Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πρώτον, η ανάπτυξη των ιαματικών λουτρών της πατρίδας μας: έχουμε ένα ισχυρό κεφάλαιο, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί. Δεύτερον, η ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ελλάδα -και ειδικότερα τη Βόρεια Ελλάδα- πόλο έλξης ιατρικών συνεδρίων, κατά προτεραιότητα. Πρόκειται για δύο μόνο παραδείγματα, τα οποία αφενός θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και αφετέρου θα λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας, διότι σε τοπικό επίπεδο θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και προσφορά ανταγωνιστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, ενώ η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου θα αξιοποιήσει πλήρως τις τουριστικές μας δυνατότητες».
Σημειωτέον ότι η «Μακεδονία» έχει αναδείξει τις ευκαιρίες που ανακύπτουν στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού εγκαίρως, εδώ και χρόνια, μέσα από τον δημόσιο διάλογο και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει (όπως η ημερίδα «Η Θεσσαλονίκη βρίσκει την ταυτότητά της», στις 20/02/2010, και το φόρουμ «Πολιτισμός και Τουρισμός Βόρειας Ελλάδας», στις 19-20/11/2010).

Γερμανία: Ειδικότητα για χίλιους ιατρούς

Πληροφορίες για τις δυνατότητες απόκτησης ειδικότητας σε ένα από τα 14 νοσοκομεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (τα οποία διαθέτουν περί τις χίλιες ελεύθερες θέσεις για τον σκοπό αυτό) έλαβαν χθες περισσότεροι από 100 νέοι έλληνες γιατροί, στο πλαίσιο ενημερωτικής διημερίδας που ολοκληρώνεται σήμερα (10.00-18.00, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» της Θεσσαλονίκης).
«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλά εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι γιατροί. Την ίδια στιγμή, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αναζητά χίλιους γιατρούς για θέσεις ειδικευόμενων. Στόχος μας δεν είναι να ‘αντλήσουμε’ τους νέους γιατρούς: το σκεπτικό είναι, μετά την ειδικότητά τους, να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στη πατρίδα τους. Πρόκειται για ένα βαθιά ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο συνδέει αλληλέγγυα δύο λαούς με μελλοντική προοπτική συνεργασίας», εκτίμησε η γερμανίδα υφυπουργός, η οποία σήμερα θα επισκεφθεί νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και οίκους ευγηρίας σε Μακεδονία και Θράκη.
Μιλώντας στο πλαίσιο της διημερίδας, ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, κ. Βασίλης Ταρλατζής, επισήμανε πως το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι υπάρχουν πολλοί γιατροί, ενώ οι θέσεις ειδικότητας είναι περιορισμένες. Από την πλευρά του, ο καθηγητής ιατρικής και ορθοπαιδικός κ. Γεώργιος Γκοδόλιας (ο οποίος εργάζεται εδώ και 36 χρόνια στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) υποστήριξε ότι είναι πολύ εύκολο για έναν νέο έλληνα γιατρό να κάνει ειδικότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, με ιδιαίτερα ελκυστικές απολαβές (περίπου 5.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως, για ειδικευμένους γιατρούς) και συνθήκες εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)