Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Παγκόσμια Eβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2012




Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού γιορτάζει την 20η επέτειό της το 2012, αφού πριν από 20 χρόνια η Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA),
η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) διοργάνωσαν και καθιέρωσαν διεθνώς στις 1-7 Αυγούστου ως την πρώτη Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, για να τονίσουν τη σημασία και να ενισχύσουν την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Στην Ελλάδα από το 1996 και κάθε χρόνο, η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1 - 7 Νοεμβρίου και  έχει θέσει στο προσκήνιο ποικίλα ζητήματα αναφορικά με το μητρικό θηλασμό. Φέτος η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει ως θέμα : “Kατανοώντας το Παρελθόν και σχεδιάζοντας το μέλλον  - Εορτασμός των 10 χρόνων της διεθνούς στρατηγικής του παγκόσμιου οργανισμού υγείας και της UNICEF για τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών” και  εστιάζει το ενδιαφέρον της στην πρόοδο η οποία έχει γίνει στην υλοποίηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή, που υιοθέτησαν WHO και UNICEF πριν από μία δεκαετία. Η αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι αναγκαία για να αυξηθούν τα ποσοστά μητρικού θηλασμού: κυρίως ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες και η επίτευξη του 4ου Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας (ΑΣΧ-4), που αποσκοπεί στη μείωση της θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά τα δύο τρίτα. Σήμερα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει τον ζωτικής σημασίας ρόλο του μητρικού θηλασμού για την επιβίωση των βρεφών και την ανάπτυξη των 136,7 εκατομμυρίων παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο σ’ όλο τον κόσμο. Υπάρχει σαφής βελτίωση, που μπορούμε να τη γιορτάσουμε, αλλά όμως λιγότερο από το 40% των παιδιών διατρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους. Παρόλα αυτά, ενώ τα συνολικά παγκόσμια ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού έχουν αυξηθεί μόνο λίγο από το 1990, σε ορισμένες χώρες έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις, κυρίως μέσω της λήψης δράσεων.
Στα πλαίσια της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού πέρα από τη συστηματική προώθηση του Μητρικού Θηλασμού με τη συμμετοχή των Μαιευτικών/Γυναικολογικών και Παιδιατρικών Τμημάτων των Νοσοκομείων μας στην πρωτοβουλία «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία», οργανώνουμε ποικίλες εκδηλώσεις, που συνδράμουν οι μαίες, οι επισκέπτριες υγείας, οι ιατροί μαιευτικής/γυναικολογίας και παιδιατρικής και περιλαμβάνουν :
1. Πληροφόρηση στα  τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με σχετική αρθρογραφία για τις βασικές αρχές και τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού.
2. Ανάρτηση σχετικών ενημερώσεων στους χώρους των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
3. Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) στους χώρους των Νοσοκομείων, σε νεαρές μητέρες σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία και στα κέντρα των Πόλεων.
4. Ενημέρωση εγκύων και μητέρων που θηλάζουν για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού στις δομές υγείας μας και σε ανοικτές εκδηλώσεις.
5. Επίδειξη μητρικού θηλασμού σε μητέρες.
H σημαντικότερη όμως εκδήλωση μας είναι η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε κάθε μητέρα να απευθυνθεί στις Μαίες και Επισκέπτριες Υγείας των δομών υγείας μας, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και κατά το τακτικό πρωινό ωράριο, προκειμένου να λάβει ενημέρωση για την τεχνική και τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.
                                                                     Ο Δ Ι Ο Ι Κ Η Τ Η Σ 
                          ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)