Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ



ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ.


Με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης επανέρχεται στο ζήτημα της καταβολής της  συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς βάμβακος, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισαν λόγω της προσβολής της καλλιέργειας τους από το πράσινο σκουλήκι.  Ο κ. Σταμενίτης ζητά από τον Αναπληρωτή Υπουργό να επανέλθει στην εξέταση του ζητήματος ώστε να δοθεί  λύση μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτος.

Αναλυτικά η επιστολή του Βουλευτή:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επαναφέρω ένα ζήτημα για το οποίο σας είχα απασχολήσει με την κατάθεση ερώτησης υπ. αριθμ. 3033/16-10-2012 και η οποία αφορά στη μειωμένη παραγωγή βάμβακος λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των άσχημων καιρικών συνθηκών κατά την περίοδο του Μαΐου για το έτος 2012. Συνεπώς την κρίσιμη περίοδο που η γενιά του πράσινου σκουληκιού ήταν σε έξαρση δεν ήταν δυνατό να γίνει ψεκασμός. Ως αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν το πλαφόν τους σε κιλά/στρέμματα και επομένως δεν μπορούν να εισπράξουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.  Στο  υπ. αριθμ.  338/13-11-2012 απαντητικό σας έγγραφο αναφέρεται ότι, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαιώσουν επίσημα την επικράτηση ειδικών καιρικών συνθηκών ή ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του σύσπορου βάμβακος  σε επίπεδα κατώτερα από την προσδιορισθείσα ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, ώστε να αποδοθεί , όπως πρέπει, η συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς βάμβακος που υπέστησαν ζημίες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των παραγωγών να αδυνατεί να εισπράξει τη συνδεδεμένη ενίσχυση και να αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Επιπρόσθετα η εν λόγω καθυστέρηση έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών.

Σας ζητώ λοιπόν να επανέλθετε στο ζήτημα και να προχωρήσετε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε, ει δυνατόν, να δοθεί άμεση λύση μέσα στο τρέχον έτος.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)