Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Π. Ψωμιάδης: Αρχίζει η μάχη της διαδοχής




 
Οριστικά έκπτωτος από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας καθίσταται πλέον ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία απερρίφθη η αίτηση αναίρεσης της καταδίκης που του είχε επιβληθεί από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης.

Με την υπ’ αρ. 1495/2012 απόφασή του ο Άρειος Πάγος οριστικοποίησε την ποινή της φυλάκισης των 12 μηνών με τριετή αναστολή του τέως περιφερειάρχη, η οποία του είχε επιβληθεί για τη γνωστή υπόθεση της μείωσης -έως εκμηδενισμού- των προστίμων που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του νομάρχης σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων για κατ’ εξακολούθηση νοθεία. Πλέον μετά τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου η καταδίκη του κ. Ψωμιάδη καθίσταται αμετάκλητη και η ποινή της προσωρινής αργίας μετατρέπεται σε ποινή οριστικής έκπτωσης από το αξίωμα του περιφερειάρχη. Κατόπιν αυτών από σήμερα κιόλας αναμένεται να ανοίξει στο εσωτερικό της παράταξής του η μάχη της διαδοχής.

ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ
Η πολύκροτη υπόθεση άρχισε το 2000, όταν σε διαδοχικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις του πρατηριούχου διαπιστώθηκε κατ’ εξακολούθηση νοθεία καυσίμων. Κατόπιν αυτών ο τότε νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος επέβαλε σε βάρος του πέντε πρόστιμα, συνολικού ύψους 89.000 ευρώ. Το 2005 ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προχώρησε στη μείωση αυτών των προστίμων στο ύψος των 5.000 ευρώ. Για την απόφασή του εκείνη καταδικάστηκε πρωτοδίκως το 2009 από το τριμελές εφετείο σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, καθότι το δικαστήριο έκρινε ότι η μείωση των προστίμων αποφασίστηκε καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του νομάρχη, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η νομαρχία.
Ο κ. Ψωμιάδης προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό στο πενταμελές εφετείο, το οποίο το 2011 τον καταδίκασε ακριβώς με την ίδια ποινή. Έπειτα και από αυτήν την καταδίκη του ετέθη σε προσωρινή αργία με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιου Σώκου. Κατά της απόφασης του πενταμελούς ο κ. Ψωμιάδης κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία τον Ιανουάριο του 2012 έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα να επιστρέψει η υπόθεση ξανά στο πενταμελές για νέα εκδίκαση.
Η δίκη έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όμως και αυτή τη φορά η ποινή παρέμεινε η ίδια. Μετά και τη δεύτερη καταδίκη του ο κ. Ψωμιάδης άσκησε και πάλι αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία συζητήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο αντεισαγγελέας Βασίλειος Πλιώτας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση του κ. Ψωμιάδη και να αναιρεθεί για δεύτερη φορά η σε βάρος του καταδικαστική απόφαση. Ωστόσο χθες οι αρεοπαγίτες με την υπ’ αριθμ. 1495/2012 απόφασή τους απέρριψαν όλους τους λόγους αναίρεσης που προέβαλε ο κ. Ψωμιάδης, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΤΟΣ
Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη ο κ. Ψωμιάδης θα εκπέσει οριστικά από το αξίωμα του περιφερειάρχη έπειτα από απόφαση την οποία θα λάβει ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Ο Θανάσης Καρούντζος ερωτηθείς χθες από τη «Μ» δήλωσε ότι δεν γνωρίζει την απόφαση και πως θα συγκαλέσει σήμερα το πρωί σύσκεψη με τους συνεργάτες του, για να εξετάσουν το θέμα. Ο κ. Καρούντζος είναι υποχρεωμένος βεβαίως να περιμένει να του αποσταλεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ενδέχεται να φτάσει και μετά τις γιορτές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ψωμιάδης έχει και άλλες δικαστικές περιπέτειες με πιο σοβαρή αυτήν για τα διαβόητα 45άρια, για την οποία του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Φαβορί ο Απ. Τζιτζικώστας

Ασχέτως του τυπικού της υπόθεσης και του χρόνου της ανακήρυξης του κ. Ψωμιάδη ως έκπτωτου, η μάχη της διαδοχής του αναμένεται να αρχίσει από σήμερα κιόλας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα τηλεφωνήματα μεταξύ των αντιπεριφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής του έγιναν χθες βράδυ, μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου. Υπενθυμίζεται ότι προσωρινός αναπληρωτής του Π. Ψωμιάδη είχε οριστεί ο αδελφός του Διονύσης, ο οποίος όμως θεωρείται απίθανο να επιλεγεί ως διάδοχός του. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει έως τώρα ο αντιπεριφερειάρχης Μίμης Φωτόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής κ.ά. Ωστόσο φαβορί πρέπει να θεωρείται ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος φέρεται να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Αντώνη Σαμαρά.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας έγινε σχετική τροποποίηση στον «Καλλικράτη», η οποία επιτρέπει και στους άμεσα εκλεγμένους αντιπεριφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας, να διεκδικήσουν και αυτοί το αξίωμα του περιφερειάρχη σε περίπτωση έκπτωσης του αιρετού. Τη σχετική αποκάλυψη είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο η «Μ», ξεσηκώνοντας τότε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τον κ. Ψωμιάδη όσο και από την τοπική ΝΔ.
Πηγή :ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)