Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Δικαίωση του Συμπαραστάτη του Δημότη του Δήμου Αλμωπίας .




Αθώοι όμως και οι συγκεκριμένοι  κατηγορούμενοι για καταπάτηση



Το δικαστήριο της Αριδαίας δικαίωσε τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης  του Δήμου Αλμωπίας  για  το πόρισμά του  που έκανε λόγο για  κατάληψη δημοτικής έκτασης  στην Αριδαία .
Αθώωσε όμως  και τους κατηγορούμενους  , πρώην Αντιδήμαρχο(περίοδο 1998-2002)  και τον αδερφό του , καθώς έκρινε ότι δεν είχαν σχέση με την συγκεκριμένη έκταση όπου έγινε η καταπάτηση  . Αποφάσισε να επιστρέψει την δικογραφία στην εισαγγελία προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος συγγενικών προσώπων των κατηγορούμενων  και του εργολάβου για καταπάτηση δημοτικής έκτασης.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Αλμωπίας, Ιωάννης Βέττας υπέβαλλε αίτημα προς το δικαστήριο να αποσυρθεί η δικογραφία και να αποσταλεί στην Εισαγγελία ΄Εδεσσας  για να ασκήσει δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα  σε βάρος όλων όσων μείωσαν την δημοτική ακίνητη περιουσία στα οικοδομικά τετράγωνα 108, 109, 110 και 111. Το δικαστήριο μετά από ολιγόλεπτη διακοπή αποφάσισε ότι τα αδικήματα της κατάληψης είναι στιγμιαία  και διώκονται από τον χρόνο κατάληψης. Ως εκ τούτου οι υπόλοιπες καταλήψεις που έγιναν πριν το 2007, έχουν υποπέσει στη 5 ετή  παραγραφή . Για τον λόγο δίκασε μόνο την περίπτωση πρόσφατης κατάληψης (2001) έκτασης 300 περίπου τετραγωνικών μέτρων  , η οποία κατά την άποψη του πληρεξούσιου δικηγόρου του Δήμου  Αλμωπίας ,είναι μόνο η παρωνυχίδα της υπόθεσης. Κατά την ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης  αρχικά υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καταπάτηση , αλλά διαμόρφωση χώρου.
 Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αλμωπίας  Σταύρος Κλεισούρης  κατά την εξέτασή του ως μάρτυρας, ανέλυσε   διεξοδικά , επικαλούμενος τα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών ,τις καταλήψεις ,όπως τις χαρακτήρισε, στα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα και ότι η ζημιά που υπέστη ο Δήμος ανέρχεται περίπου στα 2,5 εκ. ευρώ.
Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση πάντως είναι  ότι ο πρόεδρος υπέβαλλε ερωτήσεις τόσο προς τον Συμπαραστάτη όσο και προς άλλους μάρτυρες σχετικές με την περιουσία του Δήμου ,εκτός της συγκεκριμένης που περιελάμβανε το κατηγορητήριο.
Στη συνέχεια η υπεράσπιση ισχυρίστηκε  ότι οι κατηγορούμενοι  δεν ήταν οι δράστες αλλά ο εργολάβος της οικοδομής.
Ενώ η διαδικασία πλησίαζε προς το τέλος η υπεράσπιση  υποστήριξε ότι η διαμόρφωση , όπως  την αποκαλούσε έγινε από συγγενικά πρόσωπα και όχι από τους ίδιους . Από τον εισαγγελέα ζητήθηκε να προσκομισθούν τα σχετικά συμβόλαια  του επίμαχου οικοπέδου για να διαπιστωθεί ποιο μέρος από την διανομή που έκαναν οι συγγενείς μεταξύ τους  ,ανήκει στους κατηγορούμενους.
Ο ένας από τους κατηγορούμενους ,που είχε διατελέσει Αντιδήμαρχος,  με έγγραφό του προς τον Συμπαραστάτη , που έστειλε την περίοδο που έγινε και ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα , περιέγραφε  σε αυτό ότι είναι  ιδιοκτήτης και ότι δεν αρνιότανε ότι έγιναν οι διαμορφώσεις αυτές . Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το δικαστήριο  σήμερα ,είπε ότι συνήθως ο ίδιος εκπροσωπούσε την οικογένεια , όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση , εννοώντας  ότι  το έγγραφο  ερώτημα  που είχε κάνει, αφορούσε τους συγγενείς ,που ήταν ιδιοκτήτες .
Εκανε μάλιστα λόγο για άγριο κυνηγητό του Συμπαραστάτη του Δημότη  εναντίον του για πολιτικούς κυρίως λόγους . Υποστήριξε ότι όλα έγιναν για να τον πλήξουν κοινωνικά ,επαγγελματικά και πολιτικά και ότι το όνομά του «πουλάει». Μάλιστα ο τοπικός τύπος είχε ασχοληθεί αρκετά με το θέμα  Ο Συμπαραστάτης  , όπως είπε,  θέλει να το παίζει Μεγαλοεισαγγελέας της περιοχής. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι έχει υποβάλλει μήνυση κατά του Συμπαραστάτη του Δημότη . Στην βιασύνη τους , όπως είπε,  δεν κατάλαβαν  ότι επρόκειτο για τον ξάδερφό του  που έχει ίδιο όνομα και επώνυμο αλλά άλλο όνομα πατρός . Είπε ακόμα ότι αποδείχτηκε περίτρανα ότι είναι αθώος .Στην απολογία του  υπέδειξαν τα συγγενικά τους πρόσωπα ως οικοπεδούχους και τον εργολάβο ως υπεύθυνο της κατασκευής .
Ο εργολάβος που κατέθεσε παραδέχτηκε ότι αυτός έκανε τη διαμόρφωση  καθώς  είχε μπάζα και λάσπες . Υποστήριξε ότι καθάρισε τον τόπο  και  τον εξωράισε . Υποστήριξε μάλιστα ότι  ρώτησε σχετικά τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (δηλ. τον Δημήτρη Πασόη και Κ. Νικολαϊδη ) οι οποίοι και συναίνεσαν . Κάτι που επικαλέστηκαν στην αγόρευσή τους και οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ο πρώην Δήμαρχος Π. Ζέρζης και ο Αντιδήμαρχος τη περίοδο 1988-2002  Στ. Κοφτερός υποστήριξαν ότι πρόκειται περί διαμόρφωσης  και  ότι  και ο Δήμος αν διαμόρφωνε τον συγκεκριμένο χώρο , θα το έκανε όπως είχε διαμορφωθεί .Ο Π. Ζέρζης είπε ακόμα ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν ανήκει στους κατηγορούμενους .
Οι υπάλληλοι του Δήμου Αλμωπίας που κατέθεσαν μεταξύ άλλων είπαν ότι ήταν μέλη επιτροπής που ορίστηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες που είχαν γίνει . Διαπίστωσαν ότι η επίμαχη έκταση ήταν χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου. Μάλιστα  μία μάρτυρας , υπάλληλος  της τεχνικής υπηρεσίας  του Δήμου είπε ότι  είχε συστήσει  στον εργολάβο να μη προβεί σε καμιά ενέργεια ,τότε.
Το δικαστήριο αποσύρθηκε προκειμένου να αποφασίσει .
 Ο Εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του ζήτησε να κηρυχθούν  αθώοι οι κατηγορούμενοι .Ο πληρεξούσιος του  Δήμου κατά την αγόρευσή του ζήτησε από το δικαστήριο εφ όσον κρίνει ότι δεν τέλεσαν οι κατηγορούμενοι τη πράξη , να διαβιβαστεί η δικογραφία στην εισαγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον όλων των προσώπων που κατονόμασαν οι κατηγορούμενοι.
Το δικαστήριο μετά  την πρόταση του Εισαγγελέα αθώωσε τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους και διέταξε να αποσταλεί η δικογραφία  στην εισαγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για κατάληψη σε βάρος των συγγενικών προσώπων των κατηγορούμενων  και του Εργολάβου.
Ο πληρεξούσιος  δικηγόρος δήλωσε ότι ο Δήμος  θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα , αγωγές αποζημίωσης, τριτανακοπές και θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ώστε να ανασυρθεί εκ νέου η δικογραφία . Θα αποστείλει και συμπληρωματικά στοιχεία  στην εισαγγελία , ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε βαθμού κακουργήματος.
Μετα το πέρας της διαδικασίας και κατά την έξοδο του Συμπαραστάτη του Δημότη Σταύρου Κλεισούρη από το δικαστήριο  δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση . Αυτοδιοικητικοί  και φίλοι  ενός από τους κατηγορούμενους επιτέθηκαν φραστικά  κατά του Συμπαραστάτη κατηγορώντας τον ως δικομανή.
Σε σχετική ερώτηση  μας , δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε  νόμιμο δικαίωμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)