Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Επίθεση από τη Θ. Τζάκρη σε όλα τα μέτωπα



 



«Το Σχέδιο “Αθηνά” εκπονήθηκε για να χάσουν τα πανεπιστημιακά τους τμήματα η Έδεσσα, η Νάουσα και η Βέροια» ανέφερε η βουλευτής


    Στην  κατεπείγουσα   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, που διεξήχθη το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, με θέμα τη συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την απομάκρυνση του τμήματος “Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών” του Πανεπιστημίου Μακεδονία που λειτουργεί στην Έδεσσα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη στην παρέμβασή της υποστήριξε ότι ένας εξορθολογισμός των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας ήταν επιβεβλημένος, πίστευε όμως ότι αυτό θα γίνονταν με όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Η  επιτροπή όμως  που συνέταξε το Σχέδιο «Αθηνά» σε επίπεδο ΑΕΙ λειτούργησε μεροληπτικά σε βάρος τεσσάρων (4) πανεπιστημιακών τμημάτων σε τέσσερις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας  (Έδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λειβαδιά), οι τρεις εκ  των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και δη στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Κι αυτό γιατί όπως υποστήριξε η κ. Τζάκρη είναι οι μοναδικές πόλεις που χάνουν τους πανεπιστημιακούς τους φοιτητές και τους καθηγητές που απορροφώνται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
    Όλα τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά τμήματα της Περιφέρειας, ακόμη και με ελάχιστα μέλη ΔΕΠ, παραμένουν στη θέση τους. Η επιτροπή έκρινε με καθαρά τοπικιστικά κριτήρια και καθόλου με ακαδημαϊκά, επιστημονικά και οικονομικά, όπως διατείνονταν, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη. 
    Η κ. Τζάκρη μάλιστα παρέθεσε  κατάλογο  πανεπιστημιακών τμημάτων που παρέμειναν στην ελληνική περιφέρεια, όπως:
Φιλολογίας Καλαμάτας
Τεχνολογίας και Υπολογιστών Τρίπολης
Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών Κορίνθου
Νοσηλευτικής Σπάρτης
Πληροφορικής Λαμίας
Διαχείρισης Περιβάλλοντος Αγρινίου
Φυσικής Αγωγής Τρικάλων
Κτηνιατρικής Καρδίτσας
Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Σάμου
Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Χίου.

Τα τμήματα αυτά, όπως είπε η κ. Τζάκρη, ενδεικτικά αναφέρονται, διότι αποτελούν περιπτώσεις πόλεων της περιφέρειας με ένα ή το πολύ δύο πανεπιστημιακά τμήματα.
    Η κ. Τζάκρη ανέφερε στη συνέχεια ότι παρέμειναν στις θέσεις τους και όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα όλων των πόλεων της ελληνικής περιφέρειας που φιλοξενούν περισσότερο από δύο πανεπιστημιακά τμήματα (π.χ. Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λάρισα, Βόλος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά, Μυτιλήνη, Γιάννενα, Κέρκυρα κλπ). Το πρόβλημα ήταν μόνο η Έδεσσα, η Νάουσα και η  Βέροια.
    Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι τα κριτήρια περί ακαδημαϊκών, επιστημονικών και οικονομικών προϋποθέσεων υπολείπονται κατά πολύ των τοπικιστικών και των παρογοντίστικων κριτηρίων που εν τέλει επικράτησαν, ανέφερε η κ. Τζάκρη. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί πως το ΑΠΘ διατηρεί δύο τμήματα Γυμναστικής Ακαδημίας στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονία διατηρούν από ένα τμήμα Μουσικής που είχαν το καθένα ως τώρα εάν και βρίσκονται στην ίδια πόλη και τους χωρίζει  ένας δρόμος, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία αποκτά δύο τμήματα Παιδαγωγικά και ένα Εικαστικών με έδρα την Φλώρινα, το ΑΠΘ αποκτά  δύο τμήματα Μηχανικών με έδρα την Κοζάνη, ενώ το Τμήμα Μάρκετινγκ & Διοίκησης Λειτουργιών που είναι μοναδικό στο βορειοελλαδικό χώρο κι ένα αντίστοιχο υπάρχει μόνο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καταργείται χωρίς δεύτερη σκέψη. «Ούτε βεβαίως είδα να λαμβάνεται υπόψη από την επιτροπή, αφού μεταξύ των κριτηρίων ήταν και το οικονομικό και η επίτευξη  οικονομιών κλίμακας, η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας για  την εξολοκλήρου ανάληψη  των εξόδων λειτουργίας του συγκεκριμένου τμήματος από το Δήμο  Έδεσσας», ανέφερε η κ. Τζάκρη.
    «Ο Νομός Πέλλας διαθέτει πανεπιστημιακό τμήμα με μοναδικό γνωστικό αντικείμενο σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα σε μια συγκυρία που όλοι συμφωνούμε ότι η ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης της παραγωγής και την εξαγωγική δραστηριότητα. Με την μεροληπτική όμως απόφαση της επιτροπής του Σχεδίου “Αθηνά” ο Ν. Πέλλας κατακτά άλλη μια θλιβερή πρωτιά, εφόσον γίνεται ο μοναδικός νομός χωρίς πρόσβαση στην Εγνατία, ο μοναδικός νομός χωρίς έξοδο στο Βορρά και τώρα πλέον ο μοναδικός νομός της ελληνικής μεθορίου χωρίς τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αφού ακόμη και το γειτονικό Κιλκίς διατηρεί το μοναδικό του τμήμα  ΤΕΙ», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.
    Το Σχέδιο «Αθηνά» αποδείχτηκε ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών με τοπικιστικά κριτήρια και παρεμβάσεις παραγόντων που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας των πανεπιστημίων (χρηματοδότηση, σύνδεση με την αγορά εργασίας, έρευνα κλπ) τόνισε η κ. Τζάκρη και πρότεινε δυναμικές κινητοποιήσεις και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την ανατροπή του.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)