Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013  το σχολείο μας πραγματοποίησε εκδρομή στο μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στο Πολεμικό μουσείο της Θεσσαλονίκης
. Οι επισκέψεις στα δύο μουσεία ήταν κάτι που εκφράστηκε ως ανάγκη από την αρχή του σχολικού έτους, μιας και η Μακεδονία γιόρτασε τα εκατόχρονα της απελευθέρωσής της την προηγούμενη χρονιά. Γονείς και παιδιά ξεναγήθηκαν, αρχικά, στο μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα που στεγάζεται στο πρώην ελληνικό προξενείο της Θεσσαλονίκης τα έτη 1894-1912. Στις αίθουσες του κτιρίου, έγινε η περιδιάβαση όλης εκείνης της ταραγμένης εποχής για τη Μακεδονία, υπό τους ήχους και τις εικόνες της λίμνης των Γιαννιτσών, των γενναίων διδασκαλισσών στα χωριά και των ηρωικών κατορθωμάτων του Παύλου Μελά, του καπετάν Άγρα και τόσων άλλων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων. Δεσπόζουσα μορφή σε όλο το χώρο, ο πρόξενος Λάμπρος Κορομηλάς, που με την σπάνια ευφυΐα και τόλμη του συντόνισε τον τόσο δύσκολο κι επικίνδυνο αγώνα.
Η συνέχεια της ημέρας βρήκε το σχολείο μας στο πολεμικό μουσείο. Εκεί έγινε ένα σύντομο ιστορικό πέρασμα από το 1821 ως το 1974 (εισβολή στη Κύπρο) με παρατήρηση, κυρίως, του οπλισμού της κάθε εποχής αλλά και τη συνειδητοποίηση της συμβολής των απλών πολιτών (διάσημων και μη) στα εκάστοτε πολεμικά γεγονότα. Χαρακτηριστικό ήταν το διόραμα των γυναικών της Πίνδου στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο της Αλβανίας καθώς και η αίθουσα-αφιέρωμα στη μεγάλη τραγουδίστρια του έπους του ’40, Σοφία Βέμπο. Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε στα παιδιά η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων με θέμα τον πόλεμο στην Αλβανία.
Η εκδρομή ήταν προσφορά των Συνεργαζόμενων Γυναικείων Σωματείων Θεσσαλονίκης εκπρόσωποι των οποίων φρόντισαν, μεταξύ άλλων, για την ξενάγηση στα δύο μουσεία αλλά και την παράθεση γεύματος στο τέλος της ημέρας. Το Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του σε όλες τις κυρίες που συνέβαλλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής.




      
Οι Μαθητές, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων και  o Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρακίου Πέλλας εκφράζουν  τις θερμές  τους  ευχαριστίες στις Κυρίες των Συνεργαζόμενων Γυναικείων Σωματείων Θεσσαλονίκης και σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό που συνέβαλλε στην πραγματοποίηση της επίσκεψης στα μουσεία ‘‘Μακεδονικού Αγώνα’’ και ‘‘Πολεμικό Μουσείο’’,  στις 9 Μαρτίου 2013 στη Θεσσαλονίκη. Οι εντυπώσεις μας από εκείνη την ημέρα έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία που ξεκίνησε θα συνεχιστεί και στο μέλλον και με άλλες δράσεις.

Από το Σύλλογο Δ. Σ. Λουτρακίου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)