Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ομιλία στην Έδεσσα και Κοινωνικό Φαρμακείο με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας



Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποια σχετική ενότητα. Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, είναι η αρτηριακή υπέρταση και οι επιπτώσεις της.

Η πάθηση αυτή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και αν δεν προληφθεί  και αντιμετωπισθεί  έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπερχοληστεριναιμία, κάπνισμα, κατάχρηση αλατιού στην διατροφή, κατάχρηση αλκοόλ.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας, θα γίνει ομιλία στο ΚΑΠΗ Έδεσσας, την Δευτέρα 8 Απριλίου και ώρα 18:00, από τον ιατρό ΕΑ΄ του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας Κων/νο  Οικονόμου, με θέμα «Αρτηριακή υπέρταση-προδιάθεση-επιπλοκές-πρόληψη και θεραπεία».
Επίσης, από Δευτέρα 8 Απριλίου έως και Τετάρτη 10 Απριλίου, όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν,  μπορούν να προσφέρουν φάρμακα που δεν χρειάζονται για τις ανάγκες του Κοινωνικού Φαρμακείου, απευθυνόμενοι στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας.
Η Δημοτική Σύμβουλος υπεύθυνη για θέματα Υγείας και ιατρός, κ. Έφη Ταμβίσκου δήλωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και το φετινό θέμα τα παρακάτω:
«Ο κίνδυνος εκδήλωσης της υπέρτασης μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής (σωστή διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα, μειωμένη πρόσληψη αλατιού, αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, διατήρηση υγιεινού σωματικού βάρους, αποφυγή καπνίσματος).
Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20% και αναμένεται να αυξηθεί αφού το στρες, που βιώνουμε ως πολίτες της Ελλάδας αυτό το διάστημα υπό συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και ανεργίας, ευνοεί την υπέρταση, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί σωστή διατροφή και διαβίωση, τομείς οι οποίοι όμως πλήττονται εξ ίσου καίρια από τα οικονομικά προβλήματα.
Σε γενικότερο επίπεδο, η πρόσβαση σε φάρμακα ή η ιατρική παρακολούθηση είναι δυσχερής έως αδύνατη για πολλούς συμπολίτες μας, λόγω της κατάρρευσης του ΕΣΥ αλλά και της συρρίκνωσης του ατομικού  και οικογενειακού  εισοδήματος, με  αποτέλεσμα την  αδυναμία πρόληψης, έγκαιρης θεραπείας και την ραγδαία άνοδο στα ποσοστά  κατάθλιψης και αυτοκτονιών.
Και ασφαλώς λόγω επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης εμφανίζονται εξάρσεις μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών, όπως του AIDS, ελονοσίας, και ηπατίτιδας. Αποτέλεσμα της αυξημένης νοσηρότητας του πληθυσμού είναι η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και η δημιουργία ενός φαύλου κύκλου.
Ως Δήμος οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και να αναγνωρίσουμε  την αναγκαιότητα της ευεξίας σε όλα τα επίπεδα -σωματικό, ψυχικό και πνευματικό- ως δικαίωμα κάθε πολίτη, αλλά και να τονίσουμε τον συμβολισμό της ημέρας, τόσο για την αξία του αγαθού της υγείας όσο και για τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης.
Η  υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση, την οικονομία, το περιβάλλον, την κατοικία, τη διατροφή και βάζει τα θεμέλια στα οποία θα μπορεί να βασίζεται η επιτυχία και η δύναμη κάθε κράτους, κάθε δήμου και κάθε κοινωνικής δομής. Το Υπουργείο Υγείας όφειλε και οφείλει, παρά τις όποιες δυσχέρειες, να επιβάλλει, να στηρίξει και να κατοχυρώσει  ένα ισχυρό προνοιακό σύστημα, δίνοντας στον κάθε δήμο τα εφόδια  να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ευπαθών ομάδων των πολιτών του.
Η προσπάθειά μας αν και δύσκολη, θα είναι συνεχής ως προς την ενημέρωση των συμπολιτών μας αλλά και ως προς την ενθάρρυνσή τους για τουλάχιστον έγκαιρη πρόληψη σε όλους τους τομείς υγείας, μέσα από τις υπάρχουσες δυνατότητες αλλά κυρίως μέσα από τον εθελοντισμό εξειδικευμένων ομάδων υγείας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)