Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες






Ερώτηση για το πότε θα επιστραφεί ο ΦΠΑ στους αγρότες, αλλά και για το τελικό ύψος του ποσοστού επιστροφής, κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η βουλευτής, μέχρι πέρυσι η επιστροφή αυτή αναλογούσε σε ποσοστό 11% των τιμολογίων του κάθε δικαιούχου. Για τη φετινή χρονιά το ποσοστό αυτό φερόταν ότι θα μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα διαμορφωθεί στο 6%. Τον περασμένο Φεβρουάριο όμως, κατά την διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, δόθηκε στους αγρότες η υπόσχεση για αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ πάνω από το 6%, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμη απόφαση για το τελικό ύψος που θα διαμορφωθεί τελικά.
Η κ. Τζάκρη αναφέρει επίσης ότι λόγω της οικονομικής κρίσης ο αγροτικός κόσμος πάσχει σήμερα από έλλειψη ρευστότητας και η ενίσχυσή του με δράσεις όπως η έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ είναι πολύ σημαντική για την μερική έστω ανακούφιση των προβλημάτων του. Όσον αφορά δε το ποσοστό της επιστροφής, η βουλευτής αναφέρει ότι οι Έλληνες αγρότες λαμβάνουν από τις μικρότερες κρατικές ενισχύσεις μέσω ενεργειών όπως η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο, ή η επιστροφή ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να μην είναι ανταγωνιστικά ως προς τα ευρωπαϊκά.
Τέλος η κ. Τζάκρη ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν έχει υπολογιστεί ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό επιστροφής του ΦΠΑ και πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριοι υπουργοί,

Με την ΠΟΛ.1084/30.3.2012  (ΦΕΚ Β’1029/3.4.2012) «Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος» του Υπουργείου Οικονομικών και κατά παρέκκλιση των διατάξεων της ΑΥΟ Π.953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988 (ΦΕΚ Β’107/25.2.88), για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, ΦΕΚ Α’248/7.11.200) έχει καθοριστεί η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες που είναι δικαιούχοι του καθεστώτος αυτού.
Μέχρι πέρυσι η επιστροφή αυτή αναλογούσε σε ποσοστό 11% των τιμολογίων του κάθε δικαιούχου. Για τη φετινή χρονιά το ποσοστό αυτό φερόταν ότι θα μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα διαμορφωθεί στο 6%. Τον περασμένο Φεβρουάριο όμως, κατά την διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, δόθηκε στους αγρότες η υπόσχεση για αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ πάνω από το 6%.
Κύριοι υπουργοί, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, είναι γνωστό ότι ο ελληνικός αγροτικός κόσμος πάσχει σήμερα από έλλειψη ρευστότητας. Μόλις το προηγούμενο διάστημα δόθηκε στους αγρότες με σημαντική καθυστέρηση η προκαταβολή του 50% της επιστροφής του φόρου πετρελαίου (80 εκατ. €).
Επίσης, οι Έλληνες αγρότες λαμβάνουν από τις μικρότερες κρατικές ενισχύσεις μέσω ενεργειών όπως η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο, ή η επιστροφή ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να μην είναι ανταγωνιστικά ως προς τα ευρωπαϊκά όσον αφορά τις τιμές. Επιπλέον, εμφανίζονται «αγρότες» να λαμβάνουν τεράστια ποσά από τις παραπάνω ενέργειες εις βάρος των πραγματικών αγροτών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

1. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες;
2. Έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρωτικοί έλεγχοι που διεξάγονται από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ και του ΕΛΓΑ ώστε να ενισχυθούν μόνο οι πραγματικοί αγρότες;
3. Έχει υπολογιστεί ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό επιστροφής;»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)