Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Σε ετοιμότητα ο τοπικός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενόψει της θερινής περιόδου και του κινδύνου δασικών πυρκαγιών





Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Ο συντονισμός και το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών 


    Με τη συμμετοχή όλων των τοπικών και περιφερειακών φορέων που εμπλέκονται σε περιστατικά εκτάκτου ανάγκης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26η Απριλίου 2013 η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με κύριο θέμα την πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές.

Τη συνεδρίαση του οργάνου συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης, ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Τσαϊρίδης, εκπρόσωποι των υπολοίπων τοπικών φορέων που συμμετέχουν στο σχεδιασμό για την πολιτική προστασία και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στις δράσεις πολιτικής προστασίας των προηγούμενων μηνών (εκχιονισμός, αντιμετώπιση πλημμυρών) και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τις δασικές πυρκαγιές. Ιδιαίτερα τόνισε το θέμα της συνεργασίας στην υλοποίηση των προληπτικών δράσεων, καθαρισμού των οδών, συντήρησης και βελτίωσης των δασικών και αγροτικών δρόμων και διάθεσης χωματουργικών μηχανημάτων, δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων και της ανάγκης για βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων των φορέων.

Ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Παυλίδης, αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης που οφείλουν να πάρουν οι Δήμοι και λοιποί τοπικοί φορείς και στον ιδιαίτερο ρόλο του καθένα σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς οι περισσότερες φωτιές ξεκινούν από τις άκρες των δρόμων ή σε σημεία που γειτνιάζουν με ανθρώπινες δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα των πυρκαγιών που αποτελούν μέρος οργανωμένου εμπρηστικού σχεδίου. Κατά την περσινή περίοδο σημειώθηκαν αρκετές τέτοιες πυρκαγιές για τις οποίες κινητοποιήθηκε ο τοπικός και περιφερειακός μηχανισμός και, σε κάποιες περιπτώσεις, ζητήθηκε η συμβολή εναέριων μέσων. Το κόστος της κινητοποίησης είναι τεράστιο και, στην παρούσα κρίσιμη οικονομική συγκυρία, δυσβάσταχτο για την εθνική οικονομία.

Για όλες τις περιοχές που κάηκαν κατά την περσινή περίοδο έχουν προχωρήσει σχέδια αναδάσωσης και απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση στο εσωτερικό τους. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά τη φετινή περίοδο υλοποιούν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και ελέγχων όλων των δασικών και περιαστικών οικοσυστημάτων. Σε περίπτωση που οι έλεγχοι οδηγήσουν στην σύλληψη ατόμου για απόπειρα εμπρησμού σε δασική έκταση της περιοχής μας, θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία και οι δράστες θα λογοδοτήσουν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Θα υπάρξουν πολλοί έκτακτοι και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, με τη συμμετοχή ειδικευμένων στελεχών, αξιοποιώντας και τα στοιχεία από την περσινή θερινή περίοδο.  

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει καθημερινά για το δείκτη επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές και, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι τοπικοί φορείς οφείλουν να οργανώνουν το επίπεδο της ετοιμότητάς τους.

Οι πολίτες παρακαλούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς να ειδοποιούν άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία (199) ή να καλούν στον Ευρωπαϊκό αριθμό αναφοράς έκτακτων συμβάντων (112).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)