Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Μετά τις 15 Ιουλίου η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης



Για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου μεταφέρεται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews.
Λίγο η κατάθεση δικαιολογητικών και οι έλεγχοι της τελευταίας στιγμής λίγο ο μη υπολογισμός του ακριβούς ποσού που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι, το υπουργείο δεν μπορεί να δώσει ακόμη απάντηση για το εάν θα δοθεί προκαταβολή ή θα εξοφληθεί όλο το ποσό της εξισωτικής του 2012.
Για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου μεταφέρεται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους ελέω καθυστερήσεων από ελέγχους δικαιολογητικών.Για την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου μεταφέρεται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους ελέω καθυστερήσεων από ελέγχους δικαιολογητικών.
Το θέμα των επιλέξιμων βοσκότοπων, οι έλεγχοι της τελευταίας στιγμής και τα δικαιολογητικά από τους κτηνοτρόφους, που άργησαν να φτάσουν στις κεντρικές υπηρεσίες, έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ταυτόχρονα, έχει καθυστερήσει και ο ακριβής υπολογισμός του ποσού που χρειάζονται οι δικαιούχοι, οπότε για άλλη μια εβδομάδα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να μας απαντήσει εάν θα δώσει προκαταβολή ή θα εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό για την εξισωτική αποζημίωση του 2012.

Μετά την εφαρμογή του «Σχεδίου Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών» (βλέπε. Farming report σελ. 26), τα επιλέξιμα στρέμματα βοσκότοπων σε όλη την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 35%, με τους μεγάλους χαμένους να είναι οι δικαιούχοι της εξισωτικής. Κι αυτό γιατί έχει εκδοθεί σαφής εκδοθεί να κατανέμονται πρώτα τα στρέμματα που αντιστοιχούν σε δικαιώματα ενίσχυσης κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφων και στη συνέχεια στους υπόλοιπους. Εκεί που ασκείται η μεγαλύτερη πίεση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι να μην ισχύσουν οι νέοι χάρτες από την πληρωμή της αποζημίωσης του 2012, αλλά από του χρόνου. Το θέμα, λένε οι γνωρίζοντες, είναι εάν η εξισωτική πληρωθεί από εθνικά ή κοινοτικά χρήματα για φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)