Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ζητάν προκαταβολές αποζημιώσεων οι χαλαζόπληκτοι





Tο αίτημα για ενίσχυση του αριθμού των συνεργείων-γεωπόνων που διενεργούν την καταγραφή των ζημιών από χαλάζι και της καταβολής μέρους της αποζημίωσης ως προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς τέθηκε κατά την περιοδεία του προέδρου του ΕΛΓΑ, σε Πέλλα-Ημαθία.


Δεσμεύσεις για την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών, σε σχέση με τις καταστροφές που υπέστησαν εσχάτως από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στην περιοχή, ανάλαβε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, κατά την περιοδεία του την Πέμπτη 4 Ιουλίου στην Ημαθία και την Πέλλα.

Ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ δήλωσε γνώστης του προβλήματος που έχει προκληθεί στην αγροτική παραγωγή και αφού αποκάλυψε ότι δηλώσεις αποζημίωσης έχουν υποβληθεί από 120 περιοχές των δύο Νομών (πόλεις, χωριά, οικισμοί), υποσχέθηκε ότι άμεσα θα αυξηθεί σε 90 ο αριθμός των γεωπόνων που διενεργούν τις αυτοψίες και τις καταγραφές ζημιών.

Συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της τοπικής υπηρεσίας Ημαθίας-Πέλλας κ. Μιχάλη Κουντουρά και κλιμάκιο γεωπόνων, ο κ. Έξαρχος στη σύντομη επίσκεψη του στη Νάουσα μετέβη μαζί με το Δήμαρχο Αναστάσιο Καραμπατζό, σε αγροτικές περιοχές του διευρυμένου δήμου (Νάουσα, Στράντζα, Μαρίνα κλπ.) και έκανε αυτοψία σε αγροτικές καλλιέργειες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση. Κατά την παραμονή τους εκεί, όπως έγινε γνωστό ο κ. Καραμπατζός επανέλαβε στον πρόεδρος του ΕΛΓΑ το αίτημα του Δήμου για την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών από τα συνεργεία του οργανισμού, προκειμένου να προσδιοριστεί δίκαια το ύψος των αποζημιώσεων. Τόνισε παράλληλα ότι οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε τις καλλιέργειες είναι τεράστιες, και αυτό γιατί, όπως ανέφερε, η αγροτική παραγωγή αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να ενισχυθεί ο αριθμός των συνεργείων-γεωπόνων που διενεργούν την καταγραφή των ζημιών και ταυτόχρονα να καταβληθεί μέρος της αποζημίωσης ως προκαταβολή στους παραγωγούς προκειμένου να καλύψουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)