Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ


Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ πραγματοποίησε την Παρασκευή 25-10-2013, παραμονή του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, ημερήσια προσκηνηματική εκδρομή στη Νικήσιανη Καβάλας όπου επισκεύθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι χορωδοί και φίλοι τους ξεκίνησαν από τα Γιαννιτσά. Το ταξίδι ήταν πολύ ευχάριστο.Χωρίς να το καταλάβουν αρχικά έφθασαν στη παραλία της Ασπροβάλτας όπου έκαναν στάση για ένα καφέ. Συνεχίζοντας το ταξίδι και πλησιάζοντας στο προορισμό, ανεβαίνοντας το όρος Παγγαίο συνάντησαν την Νικήσιανη. Μια όμορφη κωμόπολη του Δήμου Παγγαίου που υπάγεται στο νομό Καβάλας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ στις Βορειοανατολικές παρυφές του όρους. Ο πληθυσμός της φθάνει τους 2.087 κατοίκους.
Η περιοχή από πολύ παλαιά έγινε γνωστή για το εκλεκτό μάρμαρο της (Αίαξ, μάρμαρο Νικήσιανης) το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας στις πλαγιές του Παγγαίου όρους κατάφυτες από καστανιές,οξυές,φλαμουριές κ.ά, που έχουν ντυθεί με τα φθινοπωρινά τους χρώματα, φθάνουν τελικά στην Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου Νικήσιανης.
Γυναικεία μονή, ιδρυμένη σε λόφο, στο δυτικό άκρο της κοινότητας Νικήσιανης στους ανατολικούς προβούνους του Παγγαίου.
Η ηγουμένη, Οσιολογιοτάτη Ταξιαρχία, με καταγωγή από την πόλη μας (Γιαννιτσά), προϊσταται της αδελφότητας της μονής. Στην περιοχή προϋπήρχε από το 1913 εξωκκλήσι τιμώμενο στο όνομα του Αγίου Δημητρίου.
Με πρωτοβουλία του μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Αμβροσίου κτίστηκε το 1973 καινούργιος εκ βάθρων ναός με την εισφορά των κατοίκων της Νικήσιανης και τον εκ Δράμας ευεργέτη Γεώργιο Λαζαρίδη, σύμφωνα με την υπάρχουσα μαρμάρινη κτητορική επιγραφή. Στα χρόνια που ακολούθησαν προστέθηκε στο ναό μεγάλος νάρθηκας και κτίστηκε το τριώροφο κτηριακό συγκρότημα της μονής με χώρους φιλοξενίας, κελλιών, τράπεζας, εργαστηρίων και άλλων βοηθητικών χώρων. Δυτικά του κτηρίου εγκαινιάστηκε το 1994 το καινούργιο καθολικό, αφιερωμένο στην Θεοτόκο Γοργοεπήκο.
Μετά την παρακολούθηση εσπερινού και την περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου,που έγινε με την παρουσία πλήθους πιστών, στη συνέχεια η Χορωδία μας, συμμετείχε σε εκδήλωση που είχε προγραμματίσει η Ιερά Μονή στο αμφιθέατρό της. Σʼαυτήν προλόγησε η ηγουμένη προφωνώντας τους καλεσμένους, φανερά συγκινημένη και από την παρουσία μας, ευχήθηκε η χάρη του Μεγαλομάρτυρος να βοηθά όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)