Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή



Σε ανοιχτό διάλογο για τον πολιτισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά «τα προβλήματα που έχει επιφέρει η κρίση», κάλεσε τα κόμματα και τις παρατάξεις χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας της Βουλής του νομοσχεδίου που αφορά την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα.

«Ο πολιτισμός μάς ενώνει. Είναι η εθνική μας ταυτότητα και αξιοπρέπεια, η εθνική αυτοσυνειδησία», είπε ο υπουργός μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων για το σχέδιο νόμου, με το οποίο εντάσσονται στο εθνικό δίκαιο δύο οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες παρατείνεται κατά 20 έτη η διάρκεια προστασίας των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών και των παραγωγών φωνογραφημάτων και αξιοποιούνται τα «ορφανά έργα» για μορφωτικούς σκοπούς. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ανήγγειλε ακόμη ότι σε λίγες ημέρες θα συσταθεί η επιτροπή διαλόγου που θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας, των υποχρεώσεων των χρηστών και των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Στην επιτροπή, που θα τελεί υπό το συντονισμό του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εξής φορέων: ΑΕΠΙ, «Αθηνά», «Αυτοδιαχείριση», GEA (εκπρόσωποι των φορέων Grammo, «Ερατώ», «Απόλλων»), «Διόνυσος», Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδας.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, ο κατάλογος των συμμετεχόντων δεν έχει κλείσει και είναι ανοικτός σε προτάσεις από όλες τις πτέρυγες. Η επιτροπή θα έχει χρονοδιάγραμμα δύο μηνών από τη σύστασή της, ενώ μετά θα παρουσιάσει στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τις προτάσεις της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)