Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ & ΠΟΡΕΙΕΣ του ΠΑΜΕ σε ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ





       Με αγωνιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις & πορείες σε Έδεσσα & Γιαννιτσά συμμετείχε το ΠΑΜΕ στην πανελλαδική απεργία. Με αγωνιστικό παλμό και καλή συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών , αυτοαπασχολούμενων & νεολαίας πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους Μ.Καταρράκτες της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά.

       Ξεχωριστό τόνο και στις δύο συγκεντρώσεις έδωσε η συμμετοχή εργαζομένων από το Σωματείο της Coca-Cola, που βρίσκονται  στη 37η μέρα των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.
       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες με τα πανό του ΠΑΜΕ & του Σωματείου της Coca-Cola με συνθήματα για το δικαίωμα στη δουλειά, για την απαλλαγή από τις αντεργατικές πο-λιτικές συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ & της ΕΕ με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.

       Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων της Coca-Cola με αναφορά στον αγώνα τους για το μεροκάματο και ενάντια στο κλείσιμο των επιχειρήσεων της πολυεθνικής στη χώρα μας & τη μεταφορά τους σε γειτονικές χώρες με πιο φτηνό μεροκάματο.
             Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απεύθυνε ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας Σερμέτης Τριαντάφυλλος με ξεχωριστή αναφορά στα μεγάλα κενά εκπαιδευτικών, τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών και το γκρέμισμα του δημόσιας & δωρεάν παιδείας. Από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών χαιρέτισε ο Τραπεζανίδης Γιώργος καταδεικνύοντας τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων ( κλείσιμο ΕΠΑΛ, κενά δασκάλων & καθηγητών και στα Σχολεία της Πέλλας, …).
      Από τη τοπική γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ( ΠΑΣΥ ) χαιρέτισε ο Καραβίτης Σίμος καταγγέλλοντας το νέο χαράτσι με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, την άγρια φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ & τα μειωμένα κονδύλια της νέας ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ για τη γεωργία, που όλα μαζί βαράνε στο «ντορό» της συγκέντρωσης γης & παραγωγής σε λιγότερα χέρια «ισχυρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων» και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
       Κεντρικός ομιλητής από τη γραμματεία Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ ο Προυσανίδης Ανέστης, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τους μετανάστες σε γενικό ξεσηκωμό, γιατί λένε ψέματα πως δεν θάρθουν άλλα μέτρα. Κάλεσε τους εργαζόμενους «να φτιάξουν το δικό τους ορμητικό ποτάμι που θα τσακίσει τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης & ΕΕ - με μνημόνια ή χωρίς αυτά - χωρίς την αναγνώριση κανενός χρέους από μεριάς τους, χωρίς παζάρεμα τρόπων αποπληρωμής του, χωρίς “καλύτερα μνημόνια”, δεν υπάρχουν τέτοια».
                                            
       Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό  του ο Σκαρλής Αντώνης από το Σωματείο Εργαζομένων της Coca-Cola.

            Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από την εκπρόσωπο της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ( Ο.Γ.Ε.) Ευσταθιάδου Αγγέλα , που επεσήμανε την ανάγκη οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι αυτό-απασχολούμενες, οι αγρότισσες, οι συνταξιούχες, οι σπουδάστριες, οι μετανάστριες, να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές & τα νέα μέτρα.
      Από μέρους των αγροτών της ΠΑΣΥ χαιρέτισε ο Γιώγας Παναγιώτης  καταγγέλλο-ντας  «τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της συγκυβέρνησης, που έρχονται να προστεθούν στις απλήρω-τες για μήνες παραγωγές για αγρότες & κτηνοτρόφους, στο κάθε μέρα αυξανόμενο κόστος παρα-γωγής, στα ανελέητα χαράτσια, στα αυξημένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ χωρίς την κάλυψη όλων των ζημιών ( π.χ. φετινές ζημιές στα Ροδάκινα, κλπ.). Πρέπει η φτωχομεσαία αγροτιά να δίνει καθημε-ρινά & συντονισμένα τη δική της αγωνιστική απάντηση σ’αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές».

       Κεντρική ομιλήτρια από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ η αντιπρόεδρος του Εργ.Κέντρου Γιαννιτσών Χατζηβασιλειάδου Αριστέα.
        Στην ομιλία της ανέφερε :
«Η δυσαρέσκεια για τα μέτρα που πάρθηκαν και τα άλλα που έρχονται είναι μεγάλη. Τη συζητάμε όλοι και παντού, αλλά δεν αρκεί αυτό για να επηρεάσει ο λαός τις εξελίξεις. Όσο η δυσαρέσκεια περιορίζεται στην καταγγελία, στο ανάθεμα, το σύστημα κοιμάται ήσυχο. Καταλαβαίνει πως έχει περιθώρια και χρόνο να βελτιώσει τον τρόπο που ενσωματώνει και χειραγωγεί, να βρει και νέους τρόπους.
      Η εργοδοσία, τα κόμματα που νομοθετούν για λογαριασμό της, ξέρουν πώς να εμποδίζουν το λαό να δει τη δύναμή του και να τη χρησιμοποιήσει. Όλοι οι μηχανισμοί τους γι' αυτό το σκοπό δουλεύουν.  Προσπαθούν να καλλιεργήσουν το φόβο, αλλά και τις αυταπάτες και όχι μόνο η εργοδοσία και το κράτος της.
       Είναι και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, που κάνουν την ίδια δουλειά. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Αρκεί να δει κανείς τι λένε και τι κάνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια που ξέσπασε η κρίση. Πώς την ερμηνεύουν, τι καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν, ποια διέξοδο προτείνουν.
      Αυτή η διαφορετική γραμμή στο κίνημα εκφράστηκε και στην προετοιμασία της σημερινής  απεργίας, την οποία αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κάτω από την πίεση Ομοσπονδιών και Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Τι έκαναν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες για να έχει επιτυχία; Τι έκανε το Εργ.Κέντρο Γιαννιτσών; Απολύτως τίποτα. Όχι μόνο αυτό, αλλά την υπονόμευσαν κιόλας. Στην πλειοψηφία των σωματείων που ελέγχουν, δεν έγινε καν συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να συζητήσει την οργάνωση της απεργίας.
     Μ' αυτές τις δυνάμεις, το ΠΑΜΕ έχει πόλεμο. Όχι για να διαιρέσει τους εργαζόμενους, αλλά επειδή θέλει να τους ενώσει πάνω στο ταξικό συμφέρον. Επειδή στην εργατική τάξη, το ΠΑΜΕ δε βλέπει «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», αλλά εργάτες και υπάλληλους, άνεργους, γυναίκες, νέες και νέους, που στύβονται για να κερδίζει μια δράκα επιχειρηματικών ομίλων.
    Οι άλλες δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, λένε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είναι «κοινωνικοί εταίροι». Το ΠΑΜΕ λέει ότι είναι αντίπαλοι. Οι άλλοι νοιάζονται να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση. Το ΠΑΜΕ νοιάζεται να βγουν οι εργαζόμενοι νικητές από την κρίση. Οι άλλοι λένε πως με ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, μπορεί το κεφάλαιο να κερδίζει και ο λαός να ευημερεί. Το ΠΑΜΕ λέει ότι με όποιο μείγμα διαχείρισης, το κεφάλαιο θα ευημερεί σε βάρος του λαού. Οι άλλοι θέλουν μια «καλύτερη» ΕΕ. Το ΠΑΜΕ λέει ότι η ΕΕ είναι των μονοπωλίων και ότι δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή.
     Οι άλλοι λένε ότι με αλλαγή κυβέρνησης, «τα πράγματα μπορούν να φτιάξουν». Το ΠΑΜΕ λέει ότι ο εργαζόμενος λαός πρέπει να παλεύει ενάντια σε κάθε κυβέρνηση που νομοθετεί σε βάρος του και τον εμποδίζει να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει.
     Οι δυσκολίες του αγώνα είναι πολλές αλλά όχι απροσπέλαστες. Για να ανασάνουμε σήμερα χρειάζεται ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε. Γρανάζι χωρίς εμάς δεν μπορεί να γυρίσει.
Η υποχώρηση στις δυσκολίες, η συμφιλίωση με το κεφάλαιο, οι διαπραγματεύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγούν στην μακροημέρευση της βαρβαρότητας.
    Να ξαποστείλουμε όσους κάθονται στο σβέρκο μας. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας και το δίκιο μας. Δεν παραχωρούμε σε κανέναν τα δικαιώματά μας! Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα!», έκλεισε την ομιλία της η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Χατζηβασιλειάδου Αριστέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)