Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ενημέρωση και συνεργασία για τις διασυνοριακές διαβάσεις



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΝΗΓΩΝ   ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
ΤΙ ΣΧΥΕΙ. ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ









Τα νέα δεδομένα που ισχύουν στην γείτονα χώρα  σχετικά με την παραβίαση μιας σειράς  διασυνοριακών ζητημάτων, ήταν το αντικείμενο συνάντησης  αντιπροσωπίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμωπίας και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλμωπίας στη πόλη Καβαντάρτσι την περασμένη Τρίτη. Ανώτατοι αξιωματούχοι , της Αστυνομίας, του Δασαρχείου, της συνοριακής φύλαξης και εκπροσώπων κυνηγετικών συλλόγων της περιοχής που έχουν αρμοδιότητα ή δραστηριοποιούνται  στην περιοχή  κατά μήκος των συνόρων με την Πέλλα, αντάλλαξαν απόψεις και αλληλοενημερώθηκαν  για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Οι κρατικοί και τοπική αξιωματούχοι , ανέλυσαν τι ακριβώς ισχύει και ζήτησαν συνεργασία για να μην  δημιουργούνται παρεξηγήσεις και δυσάρεστες καταστάσεις
Ζήτησαν από τους εκπροσώπους της Ελληνικής πλευράς να τους ενημερώνουν  για περιπτώσεις που κάποιοι κυνηγοί χάνονται ή μπαίνουν κατά λάθος στο δικό τους έδαφος  προκειμένου σε συνεργασία μαζί να τους βοηθούν .
Όταν χάνονται κυνηγετικά σκυλιά να τους ενημερώνουν και πάλι σε συνεργασία να κάνουν κοινή προσπάθεια για την ανεύρεσή τους και να μην μπαίνουν αυθαίρετα στο έδαφός τους και μάλιστα να φτάνουν μέχρι και τα χωριά τους. Ανέλυσαν τι ακριβώς ισχύει και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να κυνηγούν νόμιμα στη χώρα τους.
Να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και με τα ζώα που βόσκουν το καλοκαίρι στις παραμεθόριες περιοχές και πολλές φορές εισέρχονται στο έδαφός τους και μάλιστα και σε χωριά . Στο θέμα αυτό ζήτησαν καλύτερη συνεργασία  με δεδομένο και τους κινδύνους που εγκυμονούν λόγω των διαφόρων νόσων.
Έγινε ακόμα αναφορά και στη διακίνηση ναρκωτικών ,εμπορευμάτων , προϊόντων  αλλά και οικονομικών μεταναστών από αφύλακτες περιοχές των συνόρων .
Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμωπίας Γιάννης Στεφανίδης τους ευχαρίστησε  για την πρόσκληση και την ενημέρωση. Τους διαβεβαίωσε ότι αν υπάρχουν περιπτώσεις εισόδου κυνηγών στο έδαφός τους ,γίνεται συνήθως λόγω κακών καιρικών συνθηκών, όπως ομίχλη ή από λάθος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως είναι πρόθυμοι να συνεργάζονται έτσι ώστε να διαφυλάσσεται και η νομιμότητα , αλλά και να μην κινδυνεύουν  κυνηγοί που χάνονται λόγω των καιρικών συνθηκών. Δήλωσε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών και τους προσκάλεσε στην Αριδαία .


ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Είναι σημαντικό πάντως όλοι να γνωρίζουμε τι ισχύει σήμερα.





Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ένοπλο άτομο το οποίο θα διασχίσει τα σύνορα τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση ενός χρόνου. 
Άτομο το οποίο ασχολείται με την παράνομη  μεταφορά ανθρώπων δια μέσου της ΠΓΔΜ , τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες μέχρι 5 χρόνια.
Βάσει του νόμου περί κυνηγιού , άτομο το οποίο θα κυνηγά τιμωρείαται με πρόστιμο 1500 ‘εως 3.000 ευρώ.
 Για την απόκτηση κυνηγετικής άδειας ο αλλοδαπός υπήκοος υποχρεούται να λάβει επιστολή πρόσκλησης από τον παραχωρησιούχο.
Σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία επιβάλλεται πρόστιμο 500-1500 ευρώ σε άτομο που εισάγει ή εξάγει εμπορεύματα
Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της ΠΓΔΜ άτομο που ασχολείται με την μεταφορά εμπορευμάτων δια μέσου τελωνειακής γραμμής, αποφεύγοντας
Τον έλεγχο ,τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση  μέχρι 4 χρόνια. 
Σύμφωνα με τον περί  ελέγχου των συνόρων νόμο , με πρόστιμο 85-490 ευρώ τιμωρείται άτομο το οποίο σκοπεύει να κυνηγήσει σε βάθος μέχρι 500 μέτρα από την μεθοριακή γραμμή και 12 ώρες πριν την έναρξη του κυνηγιού  και δεν το έχει δηλώσει στον αστυνομοκό σταθμό μεθοριακής επιτήρησης.
Σύμφωνα με τον περί ελέγχου των συνόρων νόμο το άτομο που θα διασχίσει ή επιχειρήσει να διασχίσει τα κρατικά σύνορα εκτός της μεθοριακής διάβασης και εκτός ωρών εργασίας της μεθοριακής διάβασης  , τιμωρείται με πρόστιμο 510-800 ευρώ. 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Επιθεωρητής της αστυνομίας συνόρων, ο Διευθυντής της αστυνομίας του Καβαντάρτσι και άλλοι εξειδικευμένοι αξιωματούχοι της γείτονος χώρας. Από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αλμωπίας παραβρέθηκαν  και τα
μέλη του Δ.Σ. Νίκος Αμπάρης
, Κώστας Γκιώσης ,
 Βασίλης Καραδήμος (βολίδας).
Παραβρέθηκαν επίσης και οι κυνηγοί μέλη του Συλλόγου
 Μάρκος Γκιώσης,
Βασίλης Ρήσσος,
Πασχάλης Νικολαϊδης,
 Τζίμης Γιαννακόπουλος,
 Θανάσης Γιάννου,
 Τάσος Παρασκευόπουλος
 και Βασίλης Μαντζηρίδης(πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλμωπίας),

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΖΑΒΙΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)