Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

«Ένα στήθος νέας γυναίκας είναι ήδη άρθρο μελλοντικού Συντάγματος»!




Η αδυναμία της επιστήμης


Γράφει ο Κώστας Δανάς , ιατρός



 
Από τους τρόπους που υπάρχουν για την περιγραφή και κατανόηση της πραγματικότητας, ο λιγότερο αποδοτικός είναι αυτός της επιστήμης. Σε ευθεία αντίθεση με ότι πιστεύεται γενικώς, οι νόμοι της φυσικής και της βιολογίας, ελάχιστα βοηθούν στο να κατανοηθεί ο κόσμος από τον νου και τις αισθήσεις, όπως π.χ. ένα λουλούδι, ένα ηλιοβασίλεμα, ένα χάδι ή μια απώλεια!
Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο έναστρος ουρανός γίνεται περισσότερο κατανοητός από έναν αστροφυσικό επιστήμονα, παρά από έναν μη ειδικό που θαυμάζει τ’ αστέρια, ακούγοντας την «σονάτα υπό το σεληνόφως», ή από έναν βοσκό που απολαμβάνει το στερέωμα, παίζοντας την φλογέρα του;
Γιατί να θεωρούμε ότι η γνώση κάποιων μαθηματικών εξισώσεων μπορεί, πέρα από την ερμηνεία κάποιων φαινομένων, να προσφέρει ταυτόχρονα και συνολική πρόσληψη φαινομένων τόσο πολυδιάστατων, όπως είναι τα φυσικά φαινόμενα ή τα φαινόμενα της ζωής.
Ακόμα και η έκλειψη του ηλίου, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι γίνεται περισσότερο κατανοητή από τους ειδικούς της αστροφυσικής όταν βρίσκονται πάνω σε ένα πλοίο στην Μαύρη Θάλασσα, σε σχέση με κάποια παρέα, η οποία σκαρφαλωμένη στα ορεινά της Κρήτης, γοητεύεται και ζει το φαινόμενο σ’ όλη του την μυστηριακή μεγαλοπρέπεια! Κι αυτό γιατί τα φαινόμενα δεν είναι απομονωμένα από τον υπόλοιπο κτιστό ή άκτιστο κόσμο. Λειτουργούν και αυτά μέσα μας, σε σχέση όχι μόνο με τις γνώσεις μας, αλλά και με τις μνήμες, τις προκαταλήψεις, ακόμα και με τις ιστορίες ή τους θρύλους που αυτά είναι ντυμένα.
Ίσως στην εποχή που διανύουμε, η λατρεία και η θεοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης να στερεί από τους σύγχρονους ανθρώπους, τους τρόπους και τα μέσα βίωσης φυσικών φαινομένων και ανθρώπινων καταστάσεων, που οι άνθρωποι παλαιοτέρων εποχών να είχαν την τύχη να έχουν. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την πλημμυρίδα πληροφορίας και αντίστοιχα όχι της γνώσης, της εμβάθυνσης, του στοχασμού. Ίσως γι’ αυτό δεν θα μπορέσουμε να πάμε στην ρίζα των πραγμάτων και απλώς θα τα περιγράφουμε. Ίσως και γι’ αυτό θα χρειαζόμαστε διαρκώς έναν Ελύτη να μας θυμίζει ότι το στήθος της γυναίκας δεν είναι μόνο αδένας, γονίδια και ερωτογόνος περιοχή.
«Ένα στήθος νέας γυναίκας είναι ήδη άρθρο μελλοντικού Συντάγματος»!
Αυτή είναι μια Άλλη προσέγγιση.
                                                                  Δανάς Κώστας
                                                                             ιατρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)