Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Οδηγίες για το κλάδεμα






Η Ε.Κ.Ε. στην προσπάθειά της να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας του συμπύρηνου ροδακίνου αλλά και στην αύξηση της ποσοτικής απόδοσης των καλλιεργητών, αποφάσισε να προχωρήσει στην δημοσίευση οδηγιών μιας σειράς καλλιεργητικών φροντίδων που στοχεύουν στα παραπάνω.   Έτσι σήμερα αρχίζουμε με τον βέλτιστο τρόπο κλαδέματος.


ΚΛΑΔΕΜΑ
Ο καλός αερισμός και φωτισμός των καρποφόρων κλαδιών θα πρέπει να είναι η πρώτη επιδίωξη στο κλάδεμα για να εξασφαλίσουμε καλή και σταθερή παράγωγη, υψηλής ποιότητας καρπούς, περιορισμό των προσβολών από εχθρούς και ασθένειες και μακροβιότητα των δένδρων.
Πρέπει η επιλογή του τρόπου κλαδέματος (βραχεία, μέτρια ή μακριά επαναφορά των διετών) να γίνεται ανάλογα με την ποικιλία και την ηλικία του δένδρου, ώστε να εξασφαλίζεται η ισορροπία ανάμεσα στη βλάστηση και την καρποφορία των δένδρων και να μειώνεται το κόστος αραιώματος.
Στις ποικιλίες ΚΑΤΕΡΙΝΑ και ΑΝΤΡΟΣ πρέπει να γίνεται βραχεία επαναφορά επιλέγοντας μέτριες και μεγάλες καρποφόρες βέργες μήκους 50-80 εκατοστών, οι οποίες θα κοντοκλαδεύονται στα 2/3 τους.
Στις ποικιλίες ΛΟΑΝΤΕΛ, ΦΟΡΤΟΥΝΑ και Α37 πρέπει να γίνεται μέτρια επαναφορά επιλέγοντας μέτριες και καρποφόρες βέργες μήκους 40-50 εκατοστών.
Στις ποικιλίες ΕΒΕΡΤ, ΒΕΝΟΥΣ AROMA και Ε45 πρέπει να γίνεται μακρά επαναφορά των διετών αφήνοντας αρκετές μέτριες και μικρές καρποφόρες βέργες (μπουκέτα του Μαΐου) πάνω στα διετή κλαδιά.
Η πυκνότητα των καρποφόρων κλαδιών στην κορυφή των βραχιόνων πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την «ποδιά» των δένδρων όπου ο αερισμός και ο φωτισμός είναι μικρότερος.  Οπωσδήποτε όμως πρέπει τα δυνατά κλαδιά μα αφαιρούνται από τις κορυφές των δένδρων για να μην προκαλούν ανεπιθύμητη σκίαση την περίοδο της βλάστησης.
Πρέπει επίσης να αφαιρούνται τα προσβεβλημένα κλαδιά των δένδρων από κοκκοειδή, βακτήρια, σιτόσπορα και φουζίκοκκο ώστε να μην αποτελούν εστίες μολύνσεων για την νέα βλάστηση και οδηγούν σε περιττές επεμβάσεις με φυτοφάρμακα.
Πηγή:  Α.Σ. VENUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)