Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΓΑ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ




ΠΡΟΤΑΣΗ –ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Πρόταση ενημέρωση σχετικά με πρόταση του ΟΓΑ για ένα πρόγραμμα Κοινωνικού    Τουρισμού και ένταξη αυτού του προγράμματος και στον Ιαματικό Θεραπευτικό Τουρισμό.


Συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 12.12.2013 .στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς  Θεσσαλονίκης .
Ενημέρωση-Εισήγηση  Πρόεδρου Ανέστη Αναστασιάδη  προς το Δ.Σ. ΟΓΑ –Αγροτική Εστία  κ.λ.π.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι σε τηλεφωνική επαφή που είχα με την εκπρόσωπο του ΟΓΑ για θέματα κοινωνικού Τουρισμού συζητήσαμε την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ένα πενθήμερο πρόγραμμα Ιαματικού κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους αγρότες στην τρέχουσα  χειμερινή περίοδο και από τις αρχές του 2014.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει την παραχώρηση στους αγρότες συνταξιούχους κουπόνι 1ον για πενθήμερη διαμονή σε ξενοδοχεία που διαθέτουν λουτρικές εγκαταστάσεις και 2ον κουπόνια για 5 λούσεις σε λουτροπόλεις στην ιδία περιοχή όταν το ξενοδοχείο είναι έξω από τις λουτρικές εγκαταστάσεις.

Το πρόγραμμα αφορά περίπου 200.000 αγρότες συνταξιούχους από το σύνολο των αγροτών συνταξιούχων, που αν δεν κάνω λάθος δεν  ξεπερνούν τις 750.000 χιλιάδες, και από αυτούς οι 150.000 παίρνουν την γνωστή παλιά σύνταξη των 350 ευρώ.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι αυτό το πρόγραμμα για τις ελληνικές λουτροπόλεις είναι κάτι σημαντικό μιας και στη χρονιά που πέρασε, και με το ελάχιστο λουτρικό επίδομα που δόθηκε σε όσους εγκρίθηκε μέσα στο 2013, αρκετές λουτροπόλεις δεν κατόρθωσαν να βγάλουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα.
Ο ΟΓΑ πρότεινε προκειμένου τον όλο πρόγραμμα να έχει επιτυχία να μην το περιορίσουμε μόνο  στον θεραπευτικό τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς.
Εμείς σαν Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας δεν έχουμε αντίρρηση για αυτήν την πρόταση ΟΓΑ, την μόνη αντίρρηση που μπορούμε να έχουμε είναι ότι το όλο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει έμφαση στον Ιαματικό θεραπευτικό τουρισμό.
Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε την εκπρόσωπο του ΟΓΑ κυρία Καλαποθάκη ότι σε μια πρώτη επαφή που είχαμε με αρκετές λουτροπόλεις, μας ενημέρωσαν ότι από πλευράς εγκαταστάσεων, θέρμανσης κ.λ.π. είναι ανοικτές και έτοιμες αρκετές λουτροπόλεις για να δεχθούν και να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα 1ον προς όφελος των αγροτών συνταξιούχων και 2ον με την οικονομική κρίση που υπάρχει σήμερα θα βοηθήσει, έστω και με τις 5 μέρες που προβλέπονται για ένα τρίμηνο, όλες τις Ελληνικές λουτροπόλεις να ανασάνουν οικονομικά.
Εδώ θέλω να τονίσω ότι αυτή η πρόταση μας είναι η πρώτη προσέγγιση για την εφαρμογή του νέου αυτού προγράμματος. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα προβλέπει το πρόγραμμα από πλευράς ΟΓΑ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η δική μας πρόταση και όταν θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα του προγράμματος τότε θα μπορούμε να έχουμε και μία πιο τεκμηριωμένη θέση πάνω στην εφαρμογή του.

Ένα άλλο που θέλουμε να προτείνουμε σαν σύλλογος είναι ότι οι δικαιούχοι αγρότες συνταξιούχοι, για τους οποίους θα ισχύουν και εισοδηματικά κριτήρια, ασφαλώς δεν πρέπει να έχουν και δική τους οικονομική συμμετοχή εκτός αν επιθυμούν αντί το ξενοδοχείο που τους πρότεινε ο ΟΓΑ κάποιο καλύτερο. Σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρύνονται με την διαφορά κόστους.
Επίσης εμείς θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην επιτυχία του προγράμματος με όποιες δυνατότητες έχουμε. Την δυναμική προβολή του προγράμματος μέσα από όλα τα μέσα ενημέρωσης, την συνεχή ενημέρωση των λουτροπόλεων αλλά και την παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος για να μην έχουμε ατασθαλίες  και διαφορά παρατράγουδα είτε από τα ξενοδοχεία είτε από τις λουτροπόλεις.
Αυτές είναι μερικές προτάσεις και ελπίζουμε ο ΟΓΑ να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα μιας και ο διοικητής του ΟΓΑ, σε πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, τόνισε και μάλιστα με έμφαση ότι κάθε χρόνο ο ΟΓΑ πραγματοποιεί αρκετά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, καιρός είναι τώρα να έχουμε και τον κοινωνικό θεραπευτικό τουρισμό.

Σας ευχαριστώ

  Ο Πρόεδρος   

Ανέστης Αναστασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)