Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Οι δημοτικές εκλογές και οι ευθύνες αιρετών και πολιτών






Του Παράσχου Τσάνταλη


Όσο πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014, εντείνονται οι ζυμώσεις και οι διεργασίες σε τοπικό επίπεδο, για τους συνδυασμούς που θα κατέλθουν στις εκλογές για το Δήμο Αλμωπίας. Αυτό είναι θετικό,
γιατί μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει στην κοινωνία μια ανησυχία για το μέλλον του τόπου, ο οποίος δοκιμάζεται από την σοβαρή οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.
Όμως, σε αυτήν την κινητικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε κάποιο βαθμό  μπορεί να διακρίνει κανείς και την υποκρισία.

 Για να μην θεωρηθεί ότι λέμε υπερβολές, θα γίνουμεσυγκεκριμένοι.
Ο Δήμος Αλμωπίας προέκυψε από τη συνένωση των Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου, ενσωματώνοντας εκτός των άλλων τα τεράστια χρέη (12 εκατ. ευρώ) και τα προβλήματα που κουβαλούσαν οι ως άνω δήμοι, από τις αναποτελεσματικές  διοικήσεις των προηγουμένων τετραετιών.

 Για να μην μιλήσουμε για τα σκάνδαλα διαφθοράς του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου, για ορισμένα από τα οποία έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης σε οκτώ αιρετούς και μηχανικούς, ενώ υπάρχουν και άλλες σοβαρές υποθέσεις κακουργηματικών πράξεων, που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί επίσης ότι από μέρα σε μέρα αναμένεται η ΤΕΛΙΚΗ απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε στις 26 Νοεμβρίου 2013, το οποίο εκδίκασε τις εφέσεις κατά των πράξεων καταλογισμού για τους αξιότιμους κυρίους πρώην δημάρχους, Παλίκογλου και Τουφεγγόπουλο.

 Για όσους δεν το γνωρίζουν, στους ως άνω κυρίους έχουν καταλογιστεί και μετά την τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να καταβάλλουν στα ταμεία του Δήμου το ποσόν των 588 χιλιάδων ευρώ, ήτοι, 468.000 ο πρώτος κύριος και 120.000 ο δεύτερος κύριος. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, γιατί έπονται και άλλα…

Για τον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να μιλούμε, γιατί ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, επί τέσσερα χρόνια, χωρίς τη στήριξη κανενός κομματικού μηχανισμού,  δώσαμε έναν έντιμο αγώνα εναντίον όλων, για να αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα και οι περιπτώσεις κακοδιαχείρισης  του Δήμου. Για το τίμημα που πληρώσαμε προσπαθώντας  να ανταποκριθούμε  στην εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών, δεν θα αναφερθούμε στο παρόν άρθρο. Πάντως, το εγχείρημα ήταν πολύ πιο δύσκολο, από το εγχείρημα της κάθαρσης της κόπρου του Αυγείου!!!

Όσον αφορά τον Δήμο Αριδαίας, δεν έχουμε προσωπική άποψη και δεν θα κάνουμε σχετική αναφορά. Θα περιοριστούμε στην επίκληση επίσημων στοιχείων που μιλούν για χρέη των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου, που αγγίζουν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ, λοιπόν, έχει έτσι η κατάσταση στον νεότευκτο Δήμο Αλμωπίας, παρατηρούμε ότι στο επίκεντρο των διαδικασιών για τη συγκρότηση συνδυασμών για τις εκλογές του Μαΐου του 2014 βρίσκονται άτομα που είτε συμμετείχαν στην κακοδιαχείριση των δήμων είτε κάλυπταν τους υπευθύνους με τη σιωπή και με τη στάση τους στα Δημοτικά Συμβούλια ή στην ίδια την κοινωνία. Γιατί υπάρχουν και οι ευθύνες των πολιτών-οπαδών, που είτε για κομματικό είτε για προσωπικό όφελος, λειτουργούσαν ως προπαγανδιστές και ως πλυντήριο άνομων πράξεων των διοικούντων. Οι οποίοι δυστυχώς βρίσκουν ακόμα ακροατές και γίνονται πιστευτοί
Στο σημείο αυτό, θεωρούμε, επικεντρώνεται το όλο ζήτημα στην τοπική μας κοινωνία, η οποία, ως μικρογραφία της ελληνικής, είτε συμμετείχε είτε ανέχθηκε την κακοδιαχείριση  και τη διαφθορά, με τα γνωστά αποτελέσματα σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. 

Γιατί όπως δεν δημιουργήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη το τεράστιο -για τα δεδομένα του Δήμου- χρέος των 12 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι δεν δημιουργήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη και ερήμην των πολιτών, το εξωτερικό χρέος των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υποθηκεύει το μέλλον το δικό μας αλλά και των επόμενων γενιών.
ΕΥΘΥΝΕΣ
Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, εμείς οι υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να αναλάβουμε από τη μια πλευρά το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί και από την άλλη πρωτοβουλίες για να σώσουμε τον τόπο πρώτα  και κατ επέκταση την πατρίδα.
Το άρθρο αυτό γράφεται, ως απάντηση σε εκείνους τους συνδημότες μας που μας καλούν να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε στις διαδικασίες συγκρότησης συνδυασμού, για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Ναι, αναγνωρίζουμε ότι και μερίδιο ευθύνης έχουμε για την κατάσταση του τόπου και της Πατρίδας και καθήκον να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας.
Όμως, για να γίνει αυτό, η άποψή μας είναι ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος,  και  την νοοτροπία που μας έφεραν στην κατάσταση που είμαστε. 

Επί του συγκεκριμένου και όσον αφορά στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, θα πρέπει να συμφωνήσει η κοινωνία να υπάρχει ένας μόνον συνδυασμός ανασυγκρότησης και ανόρθωσης του Δήμου, στον οποίο να συμμετέχουν σε ενιαία λίστα όλοι οι υποψήφιοι, χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι, θα έχουμε την δυνατότητα για πρώτη φορά οι δημότες να ψηφίσουμε τα άτομα που επιθυμούμε, χωρίς την ανάμειξη κομματικών ή άλλων μηχανισμών. Όσοι εκλεγούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα εκλέξουν τον Δήμαρχο, αφού ο επικεφαλής του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ συνδυασμού με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, θα έχει δεσμευθεί δημόσια ότι θα παραιτηθεί πριν συγκροτηθεί σε σώμα το Δημοτικό Συμβούλιο, για να εκλέξουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τον δήμαρχο που επιθυμούν.

 Χωρίς δεσμεύσεις και συναλλαγές πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Χωρίς να υπάρχουν προεκλογικές υποσχέσεις από τους υποψηφίους προς τους δημότες-ψηφοφόρους, που υποθηκεύουν το μέλλον του Δήμου. Αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή νοοτροπίας και στην εξυγίανση του πολιτικού τοπίου σε αιρετούς και εκλογείς.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ναι δέχομαι να είμαι ένας απλός υποψήφιος, για να συμβάλλω κι εγώ με τη σειρά μου στην ανασυγκρότηση και την ανόρθωση του τόπου μας.

Υ.Γ. Ελπίζω το άρθρο μου να γίνει αφορμή  για ανταλλαγή απόψεων και γόνιμο διάλογο , αφού από παντού ακούμε δηλώσεις ανιδιοτέλειας και υποσχέσεις αγνής προσφοράς στον τόπο.

5 σχόλια:

  1. Άρα δεν θα είσαι υποψήφιος γιατί απλα υπάρχει ο Σηφάκης, ο Πασόης , ο Μπίνος , ο Ζέρζης , ο Χατζηδημητρίου και ο Κόγιος..Πως όλοι αυτοί θα κάνουν ένα ψηφοδέλτιο? ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ..
    ο καθένας έχει τους λόγους του που κατεβαίνει..
    Ερώτηση : Θα κατέβαινες υπόψήφιος στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον τουφεγγόπουλο ή τον Παλίκογλου? και αν εκλεγείται και οι τρείς? γιατί ο καθένας έχει και τους υποστηρικτές του τι θα γίνει? Πάλι δεν θα έχεις πληοψηφία και πάλι ο κλέψας του κλέψατος..
    θα μου πεις ας το σκεφτούν αυτοί που τους ψηφίζουν ... μα αυτοί είναι πολλοί γιατί έχουν συμφέρον ...
    Καλή ως σκέψη αλλά μόνο εκεί ..
    Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΕΣ ΡΕ ΠΑΡΑΣΑΧΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ?ΜΟΝΟΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ.ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να δω τους αλήτες να πληρώνουν και σε ψηφίζω με δυο χέρια και δυο πόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΑΣΧΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.....ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ ΑΡΓΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ 6:53. ΣΤΙΣ ΕΣΧΑΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. ΑΝΔΕΝ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΙΣΩΣ ΕΧΕΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ...ΜΕ ΤΙΜΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. KΥΡΙΕ ΤΣΑΝΤΑΛΗ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΜΑΣ , ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ ΤΟΥΣ 2 ΔΗΜΟΥΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΥΘΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 2 ΔΗΜΟΥΣ . Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ . ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΗΔΕΝ. ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΣΟΗ . ΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Η ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ . ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΜΗΠΩΣ ΦΕΡΕΤΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ . ΠΩΣ ΤΟ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΕΣΕΙΣ . ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΘΕΙΤΕ. ΕΝΑΣ ΑΡΙΔΑΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)