Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Αντίθετοι οι μηχανικοί της Αριδαίας με την ανέγερση αίθουσας στον Ιερό Ναό Αριδαίας



Το 20ο θέμα του δημοτικού συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου, το οποίο συζητήθηκε τη 12η βραδινή ήταν η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου του 112α Ο.Τ.

Η διαδικασία της συζήτησης ήταν πολύ σύντομη, ολιγόλεπτη και εγκρίθηκε ομόφωνα,  σε αναντιστοιχία προηγούμενων συγγενικών θεμάτων της ίδιας ημερήσιας διάταξης.
Έκπληξη προκαλεί η παντελής έλλειψη ενημέρωσης του συλλόγου μας σχετικά με το θέμα καθώς και των εμπλεκομένων φορέων όπως και του συνόλου των συνδημοτών μας.
Εντελώς καλοπροαίρετα, δίχως διάθεση αμφισβήτησης της βούλησης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την προάσπιση του σχεδίου πόλης και ειδικότερα των ελεύθερων χώρων του, ζητούμε την ανάκληση της παραπάνω απόφασης, και την έναρξη διαλόγου με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κοινωνικών ομάδων, συλλόγων και ενεργών πολιτών για την αναγκαιότητα υλοποίησης του επιχειρούμενου σχεδίου, λειτουργικά και χωροταξικά.
Θέση του Συλλόγου Μηχανικών αλλά και βασική αρχή της πολεοδομίας είναι ότι οι κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια δεν καταργούνται αλλά διασφαλίζονται και αποδίδονται με την προβλεπόμενη χρήση τους στην πόλη και τους κατοίκους της.
Ειδικότερα και όσον αφορά την προτεινόμενη τροποποίηση, επισημαίνουμε τα εξής:

Το 112α είναι το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικάνδρου και τα τελευταία χρόνια ανήκει στην εκκλησία.

Με την ΕΠΑ Αριδαίας διασφαλίστηκε η μη οικοδόμησή του με την οριοθέτηση της οικοδομικής γραμμής ταυτισμένη με το περίγραμμα του κτιρίου του Ιερού Ναού.
Πρόθεση των μελετητών η ύπαρξη αδόμητου χώρου σε ένα περιβάλλον με στενούς δρόμους και πολυώροφες οικοδομές σε μία πόλη της οποίας το έλλειμμα κοινόχρηστων χώρων σε σχέση με τα πολεοδομικά στάνταρ είναι εμφανές.

Το βόρειο τμήμα του Ο.Τ. είναι υπερυψωμένο σε σχέση με την γειτνιάζουσα οδό Κύπρου, οριοθετημένο με περιτοίχιση και στην ουσία αποκομμένο από τους πολίτες.

Το νότιο τμήμα εντός του οποίου σχεδιάζεται η κατασκευή του κτιρίου είναι αδιαμόρφωτο και με ελάχιστες ήπιες παρεμβάσεις, ενοποιημένο με τον  πεζόδρομο, μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα αναβάθμισης της περιοχής του κέντρου της πόλης και να αποδοθεί σε χρήση των πολιτών όπως ακριβώς και η πρόθεση της Ε.Π.Α.

Το δημοτικό συμβούλιο με την βιαστική απόφαση του, συναινεί ομόφωνα στην οικοδόμηση του χώρου με κτίριο μεγάλης για τα δεδομένα της γειτονιάς κλίμακας και στην ουσία επιτρέπει τη δόμηση στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου όπως όλα τα οικόπεδα της περιοχής.

Τιμούμε την εκκλησία και τον κοινωνικό ρόλο της. Συμφωνούμε για την αναγκαιότητα της κατασκευής ενός κτιρίου που θα ικανοποιήσει κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των πολιτών και θα βελτιώσει αδιαμφισβήτητα το επίπεδο διαβίωσης και καθημερινότητας. Τασσόμαστε στο πλευρό των αιτούντων και διαθέτουμε αφιλοκερδώς κάθε τεχνική και επιστημονική υποστήριξη. Εκφράζουμε όμως τις αμφιβολίες μας για την προτεινόμενη θέση όπως παραπάνω τις διατυπώσαμε και προτείνουμε την κατασκευή του σε  άλλο σημείο σε δημοτική έκταση στα όρια της πόλης. Εκτάσεις υπάρχουν και μπορούμε με την έναρξη του διαλόγου να τις υποδείξουμε.

Σε μια προσπάθειά μας έναρξης του διαλόγου, ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι την Παρασκευή 31/1/2014 και ώρα 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου μας, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.



Ανακοίνωση του  Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Αλμωπίας




18 σχόλια:

  1. Ο Δήμος Αλμωπίας καλά κάνει και παραχωρεί στην εκκλησία οικόπεδο για να ανεγερθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρίς βέβαια να λάβει υπόψιν του ότι τα καταστήματα στα οποία γίνονται τα μνημόσυνα θα χάσουν, εν καιρώ κρίσης, σημαντικά έσοδα. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε δε δείχνει ο δήμος την ίδια ευαισθησία και για κάποιους πολίτες ,από τους οποίους έχει απαλλοτροιώσει εδώ και τόσα χρόνια τα δικά τους οικόπεδα και παρά τις διεκδικήσεις τους για αποζημίωση ή αντικατάστασή τους με άλλα δεν το κάνει.Δύο μέτρα και δύο σταθμά για το Δήμο Αλμωπίας; Πρέπει να είναι κανείς "δικό τους παιδί " για να δικαιωθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καμία δημοτική αρχή δεν «έλυσε» το θέμα δόμησης του οικοπέδου. Μέχρι σήμερα…και με βραδινές διαδικασίες...μεταμεσονύχτιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα στο κέντρο της πόλης θα έπρεπε να είχε γίνει διαβούλευση με πολίτες και φορείς. Γιατί τέτοια βιασύνη μεταμεσονύχτια; Δεν πρέπει αν φύγει και η περίφραξη για να ανοίξει ο χώρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μηχανικοί βάζουν το θέμα στη σωστή του διάσταση. Δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθεί το κέντρο της Αριδαίας. Η εκκλησία μπορεί να κατασκευάσει το κτίριο σε άλλο οικόπεδο και να αναβαθμίσει εκείνη την περιοχή. Ο Δήμαρχος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την σοβαρότητα του ζητήματος και τον ενδιαφέρει να τα έχει καλά με την εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΙ ΚΑΛΑ ? ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ.

      Διαγραφή
  5. μεγαλη η ευαισθησια των μηχανικων για το θεμα της εκκλησιας αλλα για αλλα οικοπεδα μουγκα στην στρουγκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΙΝΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΟΧΙ. ΘΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ? Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ (ΣΗΦΑΚΗΣ, ΜΠΙΝΟΣ, ΚΟΪΟΣ, ΧΑΡΑΝΙΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ κλπ). Ο ΠΑΣΟΗΣ ΚΑΙ Ο ΖΕΡΖΗΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΝΑΙ. ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ. ΟΧΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΕΚ΄ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ. ΕΔΩ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΘΕΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να αλλάξεις τμήμα του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης, υπέρ κάποιου τρίτου (ακόμη κι αν αυτός είναι η Εκκλησία μας) θα πρέπει να υπάρχουν βαριά επιχειρήματα και σοβαρότατοι κοινωφελής σκοποί, οι οποίοι πρέπει να παρουσιαστούν με κάθε λεπτομέρεια σε όλους τους σχετικούς τοπικούς φορείς κατ' ελάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. με το σμηναρχείο ρε φίλε μούγκα .ο μισός χώρος που οικοδομήθηκε ήταν χώρος πρασίνου σύμφωνα με τη επα.να ξανανοίξει νπάλι ο φάκελλος του προσκοπείου όπως είπε ο Αποστολίδης και να ζητηθούν αποζημιώσεις. βάλτε επιτέπλους τέλος στα λαμόγια που κρίνου την απόφαση για την εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι έτσι όπως είναι εκεί δεν είναι ωραία. Θα έπρεπε εκείνος ο χώρος να γίνει ένα πάρκο με δέντρα και παγκάκια και χωρίς περίφραξη. Θα ήταν όμορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το κτίριο που θέλουν να χτίσουν είναι 1100 τετραγωνικά μέτρα!!! Ένα ολόκληρο θηρίο!! Η εκκλησία ούτε που θα φαίνεται, θα υποβαθμιστεί. Καλά θα ήταν αυτοί που θέλουν να χτίσουν ένα τέτοιο κτίριο να μας έδειχναν μία τρισδιάστατη μακέτα με τα γειτονικά κτίρια να σχηματίσουμε άποψη του χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ασε ρε με τους ολους τους παραπανω ηλιθιους.ουτε ενας δε κανει.............................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ 12:16 Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΚΟΥ , ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ.... ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΧΩΡΟ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΚΑΦΕ Κ ΑΛΛΑ) ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ , ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΞΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ;;;;;;;;; ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και μετα εφεξε............................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)