Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Κοπή Πίτας Σύνδεσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας








O Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας πραγματοποίησε την εκδήλωση «Κόψιμο της Πίτας» στις 17.1.2014 στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης του Προξένου της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, Δημάρχων, δημοτικών συμβουλών και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων.

Από πλευράς Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας ήταν καλεσμένος ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας  Ανέστης Αναστασιάδης.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, μετά και την συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του συνδέσμου, ήταν να τιμηθούν και οι διατελέσαντες πρόεδροι σε αυτό το χρονικό διάστημα όπως ο Ανέστης Αναστασιάδης, Γεώργιος Λόλας, Ζορπίδης Μιχάλης, Γιάννης Μπουτάρης. Απόντες, που χρημάτισαν πρόεδροι, ήταν ο  Στέλιος Ορφανίδης ο Δημήτρης Τερζίδης και Απόστολος Καρύδας που δεν δικαιολόγησαν ούτε με επιστολή τους την απουσία τους.
Αρχικά την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Μάρκος Δανάς και εξήγησε τους σκοπούς της εκδήλωσης, και στην συνέχεια διαβάστηκαν  χαιρετισμοί της Υπουργού Τουρισμού και άλλων παραγόντων από την Άννα Αγγελλίδου.
Στην συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκη ςΘ.  Καράογλου πού αναφέρθηκε στα ιστορικά στελέχη που αγωνίστηκαν για την ανάπτυξη του Θεραπευτικού τουρισμού με 1ο τον κύριο Αναστασιάδη και ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Όπως το ίδιο τόνισε και ο Γερμανός Πρόξενος και άλλοι παράγοντες της εκδήλωσης.

Τέλος τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους της εκδήλωσης,  το Ιστορικό του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και τους στόχους του Συνδέσμου που όπως τόνισε  θα υπηρετήσει όσο θα βρίσκεται στην θέση αυτή δεδομένου ότι οι επερχόμενες εκλογές ίσως επηρεάσουν την θέση του.
Επίσης τόνισε και ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιήσει   μια Έκθεση Θεραπευτικού Τουρισμού με όλες τις λουτροπόλεις τον Μάρτη του 2014  στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Αρχικά την τιμητική διάκριση απένειμε ο Υπουργός Μακεδονία Θράκης στον  Γιάννη Μπουτάρη που δήλωσε ότι στην δική του προεδρεία ελάχιστα μπόρεσε να προσφέρει λόγω φόρτου εργασίας.
Στην συνέχεια κλίθηκε ο πρόξενος της Γερμανίας να απονέμει την τιμητική διάκριση στον ιδρυτή του Συνδέσμου, και για δυο περιόδους πρόεδρο, κύριο Ανέστη Αναστασιάδη, ο οποίος ευχαρίστησε  τον κύριο Πρόξενο.

Παίρνοντας τον λόγο έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή το πώς και με πόσες δυσκολίες ιδρύθηκε αυτός ο αναπτυξιακός φορέας που σήμερα έχει συμπληρώσει 30 χρόνια  και αναφέρθηκε στους αγώνες του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια.

Ακολούθησε η απονομή στον επόμενο διατελέσαντα πρόεδρο  Γεώργιο Λόλα από εκπρόσωπο της περιφερείας. Ο Γ. Λόλας  τόνισε ότι μετά από 30 χρόνια και σαν Πρόεδρος της Σουρωτής Α.Ε αφιερώνει αυτήν την διάκριση στους συνεργάτες του Συνδέσμου που έδωσαν μάχες για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού και κυρίως για την εμφιάλωση του μεταλλικού νερού σε όλη την χώρα μας.
Ακολούθησε η τιμητική διάκριση στον Μιχάλη Ζορπίδη, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, που τόνισε ότι σχετικά με τον θεραπευτικό Τουρισμό δεν θέλει να πει αυτά που πρέπει γιατί αν τα πει πιθανόν να χαλάσει την σημερινή εκδήλωση του συνδέσμου.

Τέλος όλοι στην ομιλία τους ευχαρίστησαν τον πρόεδρο κύριο Ζαφειρίου και την Εκτελεστική Επιτροπή για αυτήν την πρωτοβουλία που θα ήταν καλύτερη «αν ήταν ποιο μαζική και όχι επιλεκτική που έγινε σε μια μικρή ομάδα καλεσμένων»
Ακολούθησε δείπνο για όλους τους καλεσμένους .

   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Να πω αρχικά καλή μας χρονιά και να ευχαριστήσω το σύνδεσμο και προσωπικά τον πρόεδρο και την ε.ε. για την πρόσκληση στη σημερινή σας εκδήλωση.

Θέλω να δηλώσω και το λέω με επιφύλαξη για να μη χαλάσουμε τη σημερινή εκδήλωση ότι με επιφύλαξη δέχτηκα αυτήν την πρόσκληση.
Και αυτό γιατί από την ημέρα που αποχώρησα μετά τη δεύτερη θητεία μου στην θέση του προέδρου σε αυτόν το Σύνδεσμο ποτέ μα ποτέ από κανένα προκάτοχό μου δεν άκουσα μια καλή κουβέντα για το πρόσωπό μου παρά μονό αιχμές  και κακίες  για  έναν άνθρωπο που μαζί με άλλους συναδέλφους ιδρύσαμε αυτόν τον αναπτυξιακό  φορέα με πολλούς αγώνες.

Λίγα λόγια για αυτόν το σύνδεσμο

Θυμάμαι ένα απόγευμα στο δημαρχείο του δήμου Λαγκαδά με τον τότε δήμαρχο Δημήτριο Μπιτσίμη και τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Σουρωτής Γιώργο Λώλα και αργότερα πρόεδρο του συνδέσμου, καθίσαμε και με μια φιλική συνεδρίαση βάλαμε σε ένα κομμάτι χαρτί τους στόχους του συνδέσμου που μετά από τόσα χρόνια μέχρι και σήμερα παραμένουν οι ίδιοι.

Το  πρώτο  που  κάναμε ήταν το πρώτο προεδρείο να έχει μια  έδρα και αυτή ήταν τα Καμένα Βούρλα. Στη συνέχεια μιας και ο δήμος Καμένων Βούρλων  δεν είχε το μηχανισμό για να στηρίξει σαν έδρα έναν Πανελλαδικό Σύνδεσμο ζητήσαμε από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κο Κουτσόγιωργα να μεταφερθεί η έδρα στη Θεσσαλονίκη μιας και εγώ σαν Αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης θα τα καταφέρναμε καλύτερα με τον τεράστιο μηχανισμό που είχαμε.


Στη συνέχεια επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε τι είδους ανάπτυξη μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα πάνω στον θεραπευτικό τουρισμό αλλά και τι είδους λουτροπόλεις μπορούσαμε να στήσουμε, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε Ευρωπαϊκές λουτροπόλεις.

Αρχικά ταξιδέψαμε στην Ιταλία με μπροστάρη τότε την  Ελληνική Πρεσβεία.
 Εκεί πειστήκαμε τι σημαίνει ανάπτυξη πάνω στον θεραπευτικό τουρισμό για τις ελληνικές λουτροπόλεις που ήταν σε άθλια κατάσταση.

Στη συνέχεια προκειμένου να προχωρήσουμε θα έπρεπε να έχουμε γραφεία, προσωπικό, επιστήμονες  κλπ

Έπρεπε επίσης να βρούμε ένα εργαλείο να μας βοηθήσει. Ας ήταν   καλά το τότε προσωπικό του δήμου Θεσσαλονίκης που με εντολή του  δημάρχου Θ. Μανάβη μας βοήθησε και πριν από τον Θανάση Γιαννούση

Το 1984 για πρώτη φορά είχαν μπει στη ζωή της Ελλάδας τα Ευρωπαϊκά προγράμματα με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
 
Ένας φίλος στο δήμο μου λέει κύριε Αντιδήμαρχε δεν κάνουμε μια αίτηση στα ευρωπαϊκά πρόγραμμα για εκπαίδευση προσωπικού και μελέτες των ελληνικών λουτροπόλεων; Και εγώ με αφέλεια είπα  και δεν κάνουμε , αλλά αν εγκριθεί μου λέει ότι το 55% του κόστους θα ήταν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το 45 % θα ήταν με δικά μας κεφάλαια  τη στιγμή που ο σύνδεσμος στα ταμεία του είχε μόνο 20.000  δραχμές.

Ο του θαύματος το πρόγραμμα ήρθε με αρχικό ποσόν 85 εκ. δραχμές και σύνολο τα 180.000 εκ. όταν θα έφτανε η δεύτερη δόση.

Όλοι ξαφνιάστηκαν για το πώς εμείς θα κάνουμε τόσες σχολές σε όλη την Ελλάδας με πάνω από 800 μαθητές, με καθηγητές κλπ
 Ο Ζήσης Αγγελλίδης  ήταν η σύνδεση με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Θεσσαλονίκης  και έπρεπε από εκεί να βρούμε την λύση.

Θυμάμαι τον Μακαρίτη Ντίνο Τριαρίδη  και την κυρία Ξανθή  ΧΟΙΠΕΛ που όταν τους κάλεσα στο γραφείο και τους είπα ότι τα χρήματα ήταν στην τράπεζα και το πρόγραμμα πρέπει να γίνει μου είπαν ότι είμαι τρελός.

Το πρόγραμμα έγινε με 800 μαθητές και γύρω στους 200 καθηγητές με γραφεία επί της Μητροπόλεως περίπου 500 τ.μ. με έναν τέλειο εξοπλισμό  και αυτά όλα μέσα σε δυο μήνες.

Ένας άλλος στόχος- τα λέω γρήγορα για να μην κουράσω στην εκδήλωση σας- ήταν να  πραγματοποιηθούν μελέτες σε όλες τις λουτροπόλεις από αυτό το πρόγραμμα  και έχω την εντύπωση ότι τότε τα καταφέραμε. Δυστυχώς όλες αυτές οι μελέτες που είχαν γίνει είτε πετάχτηκαν είτε σήμερα είναι μέσα σε κάποια συρτάρια.

Ένας άλλος άμεσος στόχος ήταν να περάσουν οι λουτροπόλεις από ιδιώτες που σημειωτέον ήταν σε αθλία κατάσταση στους Δήμους. Και όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό το  πετύχαμε.
Η Σουρωτή που για πολλά χρόνια τα εκμεταλλευόταν ιδιώτης . Τα λουτρά Απολλώνιας τα περάσαμε στην τότε ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Τα λουτρά Λουτράκι της τότε Κοινότητας ΠΟΖΑΡ, το ξινό νερό κλπ

Φτιάξαμε γιατί ήταν στα θεμέλια τα λουτρά Αιδηψού με μπροστάρη τον τότε Δήμαρχο που έφυγε από την ζωή τον Γιάννη Καρατσή έναν  δήμαρχο  και φίλο  που πάντα θα τον θυμάμαι.
Επισκεφτήκαμε σχεδόν  όλες τις λουτροπόλεις και τις βγάλαμε  από την αφάνεια που για πολλά χρόνια ο ελληνικός λαός ελάχιστα γνώριζε τις ελληνικές λουτροπόλεις.

Όταν το 1995 ξανά πήρα την προεδρεία από τον Απόστολο Καρύδα ΔΗΜΑΡΧΟ του δήμου Σιδηροκάστρου αντίκρισα μια άλλη κατάσταση από αυτήν που άφησα. Τα γραφεία στην Μητροπόλεως για λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς ήταν σχεδόν ρημαγμένα  και όλο το τεράστιο υλικό βρισκόταν πεταμένο σε μια αποθήκη.

Άρα ο πρώτος μας στόχος ήταν να έχουμε μια καινούργια στέγη και μέσα σε ένα μήνα μεταφερθήκαμε στα νέα μας έδρα στην Πλατεία Αριστοτέλους με αρκετά γραφεία, αίθουσα συνεδρίασης και έναν τέλειο εξοπλισμό για  έναν αναπτυξιακό  φορέα όπως ήταν ο Σύνδεσμος σήμερα Δήμων Ιαματικών Πηγών.

Εκεί τα καταφέραμε να προχωρήσει και η κατασκευή της νέας  λουτρόπολης Αγίας Παρασκευής με υπουργό τον Χρήστο Πάχτα και μάλιστα με μεγάλες ατέλειες που και σήμερα βασανίζει την εκάστοτε εξουσία στον παραπάνω δήμο. Το ίδιο συνέβη και στην λουτρόπολη  της Νέας Απολλώνιας του σημερινού δήμου Βόλβης  με ένα τεράστιο κόστος 8 δις από τα ευρωπαϊκά μεσογειακά προγράμματα
 .
Αυτή η λουτρόπολη που θα έπρεπε να είναι σήμερα το καμάρι του θεραπευτικού μας τουρισμό δυστυχώς για μικροκομματικά  και τοπικά συμφέροντα εδώ και 13 χρόνια είναι θεόκλειστη και για αυτό το θέμα ο σύνδεσμος δεν έκανε τίποτε παρά κώφευσε όπως και όλος ο κρατικός μηχανισμός και είναι ντροπή μας. Εμείς κάτω από αυτό το βάρος της ντροπής σαν πανελλήνιος σύλλογος  ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας με την ελπίδα να λύσουμε το πρόβλημα καταφύγαμε στα δικαστήρια. 

Το 1995 με πρώτους   τους  Γερμανούς  και  Ιταλούς   δημιουργήσαμε τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών πηγών με στόχο να έχουμε την τεχνογνωσία των ευρωπαίων πάνω στον θεραπευτικό τουρισμό και παράλληλα την άμεση χρηματοδότηση των ελληνικών λουτροπόλεων.

Είχαμε βάλει στόχο και σαν αντιπρόεδρος αυτού του οργανισμού η Ελλάδα να πάρει ένα ποσόν γύρω στα 300 δις δραχμές προκειμένου να  μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις δικές μας λουτροπόλεις γιατί δίπλα στις ευρωπαϊκές εμείς ήμασταν σε κατάσταση αθλιότητας. 

Δυστυχώς όπως είπε και ο μακαρίτης ο Φλωράκης δεν προλάβαμε  γιατί απλά οι δήμαρχοι της εποχής και οι εκπρόσωποι που ερχόντουσαν εδώ αντί να συζητούν την ανάπτυξη των λουτροπόλεων έκαναν εκδρομή και συνωμοτούσαν εναντίον της τότε προέδρου  και ακόμη αναρωτιέμαι  γιατί.
Ακόμη και για το προσωπικό του συνδέσμου που τότε έπαιξαν ένα βρόμικο παιχνίδι και ποτέ μα ποτέ δεν τους το συγχώρησα καθώς  εκείνη η πολιτική έβλαψε τον θεραπευτικό μας τουρισμό ένα 200%

Τέλος εγώ αγαπητοί δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων ποτέ δεν σταμάτησα αυτό που πίστεψα για τις ελληνικές λουτροπόλεις αλλά ακόμη και για την γεωθερμία που μπορούσαμε  με θερμοκήπια κ.λ.π. να δώσουμε  ζωή σε πολλές περιοχές της πατρίδας .

Εδώ και 10 χρόνια με άξια στελέχη που είχαν γνώση των θεμάτων γύρω από τις ιαματικές πηγές δημιουργήσαμε τον πανελλήνιο σύλλογο ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων  Ελλάδας με έδρα την Θεσσαλονίκη και με στόχο να κάνουμε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα..

Δεν θέλω σήμερα να κάνω απολογισμό της δουλειάς του συλλόγου μας. Αυτόν τον απολογισμό θα τον έχετε σε λίγες μέρες σε εκδήλωση που κάνουμε κάθε χρόνο και πάντα οι εκπρόσωποι  του συνδέσμου όταν τους καλούμε  λάμπουν δια της απουσίας τους.


 Και αυτή είναι η μεγάλη μας πικρία που αντί να αγκαλιάσετε τέτοιες προτεραιότητες δυστυχώς δώσατε μάχες να μας κλείσετε και δεν το καταφέρατε γιατί η δουλειά που κάναμε και όλοι το γνωρίζετε  έχει καταξιωθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης μέσα και έξω από την Ελλάδα και την κοινωνία που ήταν ένας από τους μεγάλους στόχους του πανελληνίου συλλόγου ιαματικώς πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας και αυτήν την δουλειά με μηδέν έσοδα  στα ταμεία του συλλόγου  μας.

 Όσο για την αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών που εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει, την ευθύνη εκτός από τα αρμόδια Υπουργεία την έχει και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών που αντί να παλέψει να γίνει οργανισμός αποφάσεων έχει γίνει ζήτουλας του κάθε Υπουργού και αυτό για έναν φορέα 30 ετών είναι απαράδεχτο φίλοι δήμαρχοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)